Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Soğuk mevsim sebzeleri arasında lahana, karnabahar, brokoli, havuç, pazı, yapraklı yeşillikler ve turp bulunur.
Açık alanda domates yetiştiriciliği yapmanın sınırlayıcı faktörü her zaman iklimdir. Bitki 18 ila 26 °C hava sıcaklığına ihtiyaç duyar ve toprak sıcaklığı 14 °C'nin altına düşmemelidir. Büyüme döneminde soğuk hava koşulları bitkinin büyümesini engeller.
İlkbahar mevsiminde domates için en erken ekim tarihi Şubat başı (Aralık ve Ocak aylarında üretimi sırasında fideleri ışıklandırma imkanımız olursa) veya Mart (ek aydınlatma olmadan daha erken fide üretiyorsak). Sonbahar sera domates ekimi için en uygun tarih 10-25 Temmuz'dur.
Domates toprak asitliğine oldukça dayanıklıdır. Toprak pH'sı 5 ile 5'in altına düşmedikçe kireç verilmesi tavsiye edilmez. Domates yetiştiriciliğinde pH'nın 6-6,5 olması tavsiye edilir. Serada mevcut ürünün hasadı biter bitmez toprak hazırlıkları başlamalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Yeni dikilmiş fideler için dikkatli olmak gerekir. Zira aşırı sulama toprak ısısını düşürür, toprağı havasız bırakır ve büyümeyi yavaşlatır. Meyve bağladıktan sonra tedrici olarak sulama artırılır. Sıcak havalarda kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılır.
Ortalama olarak Mayıs ayında ekilen domates fideleri 60-80 günlük bir sürede yetişir. Havaların sıcak ve ılıman olduğu yerlerde Kasım ayına kadar domates hasat edilebilir.
Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir? Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Ekim ayında ılıman iklime sahip yerlerde açık alana fide olarak marul, karnabahar, maydanoz, kereviz, lahana ve brokoli dikimi yapılabilir. Tohumdan ıspanak, maydanoz, tere, roka, dereotu ve turp gibi sebze çeşitleri ekilebilir.
İşlenmiş toprağa domates tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız. Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık eksi 2-3 C ye düştüğünde bitki tamamen ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Domates üretimi için yıllık ortalama girdi maliyeti 1 dekar için 20 bin 250 lira. Üretici, 1 dekar seradan 15 ila 20 ton olmak üzere ortalama 18 ton domates alıyor. Komisyon ve vergi sonrası üreticinin geliri kilo başına 2 lira 66 kuruş olarak hesaplanıyor.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
- ısıtılmayan seralarda Ekim ayında yapılır. İlkbahar yetiştiriciliğinde ise; Şubat ayı ortasında yapılır.
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir. Aralık: Bakla, buğday, arpa, yulaf ve çavdarın tohumları ekilir.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domateste şaşırtma yapılarak yan kök oluşumu teşvik edilir. Açık alan yetiştiriciliğinde köklerin 100-150 cm derinliğe ve yanlara kuvvetli geliştiği halde sera yetiştiriciliğinde 40-100 cm derine 40-60 cm yanlara yayılmaktadır. Köklerin %72'lik kısmı toprağın 0-20 cm'lik üst kısmındadır.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Bir tohumun ne zaman ekileceğini belirleyen temel etken sıcaklıktır. Bitkiler çoğunlukla düşük sıcaklıklara karşı duyarlı olduğundan tohumlar çoğunlukla ilkbaharda ekilir. Ancak soğuğa ve donmaya karşı dirençli bazı bitki tohumları (örneğin pancar, lahana, brokoli) sonbahar aylarında ekilebilir.
Domates yaz aylarında en fazla yetiştirilen bitkiler arasında yer alır. Ancak günümüzde tarım alanında yaşanan gelişmeler sayesinde artık 4 mevsim boyunca domates üretebilmek mümkün olabiliyor. Fakat en sağlıklı ve lezzetli olan domates yaz aylarında doğal koşullar altında yetişen domateslerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri