Sahaf, genel anlamıyla eski, artık basımı yapılmayan ya da ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı veya başka bir kitapla değiştirildiği küçük işletmeler ile bu mesleği yapanlara denir.
Sahife, hem sayfa hem de eski kitap demektir. 2. el kitapların alınıp satıldığı kitapçılara da sahaf denir. Bu kelime Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde 'sahhaf'' şeklinde de yazılır. Osmanlı Devletinin ilk yıllarından bu yana devam eden sahaflık, en eski ve kadim mesleklerden biridir.
sahaf - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣḥf kökünden gelen ṣaḥḥāf صحّاف “kitapçı” sözcüğünden alıntıdır.
“Sahaf; Arapça bir sözcük olup, kitap alıp satan kişi, kitap esnafı ve kitapçı demektir.
Sahhaf Mı? صحاف/sahaf kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir, sahife sözcüğünden türetilmiş olan bu kelime ikinci el kitapların alınıp satıldığı kitapçılar için kullanılan bir tabirdir. Bu kelimenin Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınmış metinlerde 'sahhaf” şeklinde de yazıldığını görürüz.
İlgili 34 soru bulundu
Sarraf, mesleği kâğıt veya madeni paraları birbiriyle değiştirmek, tahvil alışverişi yapmak olan kimse. Sarraflar, altın ve gümüş gibi değerli madenlerin bir ticaret eşyası olarak kullanılmaya başlandığı zamanlarda ortaya çıktı.
Konya'da, İç Anadolu'nun en büyük sahaf çarşısı olarak gösterilen 'rampalı çarşı', farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.
Sahaf, genel anlamıyla eski, artık basımı yapılmayan ya da ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı veya başka bir kitapla değiştirildiği küçük işletmeler ile bu mesleği yapanlara denir.
Sahaflar Çarşısı'nın asırlık sahafı İbrahim Manav'a göre; sahaf esnafı çoğunlukla yazma ve değerli kitap satan, derin kitap bilgisi ve ilmi olan, müşterisinin ihtiyacını gideren, ehline ehliyetle deva bulan bir ticaret erbabıdır. Sahafın esas vazifesi ehline yol göstermektir.
Merhabalar, Genellikle kullanılmış ve eski kitap alıp satan kitapçılara "sahaf" denir. Bu kitapçıların diğer kitapçılardan farkı, kullanılmış kitapların satılması ve takas yöntemiyle kitap alış verişi yapılabilmesidir. Eskiden basılan, günümüzde basımı yapılmayan, zor bulunan kitaplar bu sahaflarda bulunabilir.
Doğrulanmış Cevap
Eski kitapların bulunduğu yere SAHAF adı verilir.Sahaflar; az bulunan,değerli kitaplar hakkında bilgisi bulunan,eski kitap alıp satan kimse ya da dükkanlara sahaf denir. Örnek cümleler: - Yarın dediğin kitabı sahaftan soracağım.
Kitap ticareti ile meşgul olan kişilere verilen ad. Ortaçağ İslâm dünyasında kitap istinsahı ve satışı ile meşgul olan kimselere verrâk denilmekteyken Osmanlı döneminde sadece kitap satışını meslek edinenlere sahhâf adı verilmiştir.
Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı.
Süngü demirinin keskin olması. Soymak.
Safha kelimesi evre anlamına gelen bir kelime olup aşama kelimesi ile birlikte eş anlamlı kelimeleri olmaktadır.
Tasnif herhangi bir nesne, durum veya olay örgüsünü sınıflandırma, bölümlendirme, sıralama ya da kategorize etme anlamında kullanılır. Bir karmaşanın önüne geçilmesi maksadıyla tasnifleme işi yapılır. Nesne, durum veya olaylar belirli düzene veya belirli bir sıralamaya sokulur.
Kitap alış ve satış işlemlerini oldukça kolaylaştıran Sahaf, kullanıcı deneyimi açısından Letgo uygulamasına benziyor. Ancak Sahaf sadece listeleme yapmıyor, satış sürecini de üstleniyor.
Etkinliğin bir diğer güzel tarafı da Türkiye'nin her yerinden sahafları bir araya getirmesi ve kitapseverleri bu sahaflarla buluşturması. Festival sayesinde ülkenin bir ucundaki bir kitapçıyla çay içip sohbet etme, kitaplarını inceleme ve bu kültürü paylaşma fırsatı yakalıyorsunuz.
Genelde kitap kafelerin, sahafların dekorasyonları daha nostaljik olur ama Bizim Sahaf, daha modern bir tarz tercih etmiş. Bu tarzla dükkan daha aydınlık görünüyor ve kitapların raflardaki düzenli dizilişi kitapları incelemek isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.
Sahaf, kitap alıp satan kişi, kitapçı demektir. ◾ Sahaflığın ne zaman başladığıyla ilgili net bir bilgi olmasa da Osmanlı'nın ilk başşehri olan Bursa'daki sahaflarla ilgili kayıtlar 16. yüzyıla kadar uzanır.
Nadirkitap, Türkiye'deki kitap satıcılarını ve sahafları internet üzerinden alış-veriş yapmak isteyen kişilerle güvenli bir şekilde buluşturmak ve aralarında gerçekleşecek ticarete aracılık etmek amacıyla hizmet vermektedir.
Kapalıçarşı 1460'da kurulduğunda, medrese çevresindeki sahaflar da bir araya toplanmış ve Sahaflar Çarşısı meydana getirilmiştir. 1894 yılındaki depreme kadar faaliyet gösteren çarşı, depremden sonra Hakkaklar Çarşısı'nın yerine yani bugünkü mekânına taşınmıştır.
Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.
Konya ovasında yer aldığı bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya olarak geçen şehrin lokasyon ve isim benzerliğinden dolayı Konya olduğu düşünülmektedir.
Fatih Sultan Mehmet, 1470 yılında 4'üncü Eyalet olarak Karaman eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. 17'inci yüzyılda Karaman eyaletinin sınırları genişlemiş, Tanzimat döneminde de ismi değişerek Konya Eyaleti adını almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri