Elde Yün Nasıl Yıkanır? Koyun yünü, özellikle kış gecelerini sıcacık hâle getiren yorganların olmazsa olmaz dolgu malzemelerinden biridir. Ancak kış boyunca yoğun şekilde kullanılan bu materyalin mikrop ve bakterilerinden arınması için yıkanması önerilir.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
Çamaşır makinesinde yün yıkama tekniği pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Günümüze çamaşır makinesi her evde yer alıyor. Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Yün yorgan yıkama işleminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında su sıcaklığı geliyor. Yünün doğal bir elyaf olduğunu ve yıkarken özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk konu su sıcaklığı. Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir.
Yünlüler, deterjan ve yumuşatıcı ile birlikte mi yıkanıyor? Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Yün dolgu, bulunduğu yastık kumaşının içerisinde veya herhangi bir kumaş torbanın ağzı bağlanarak çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.
Bu durumda öncelikli olarak banyo küveti soğuk su ile doldurulur. Yorgan bu suyun içinde 2 saat boyunca bekletilir. Ardından yünlüler için marketlerde satılan deterjandan 1,5 su bardağı kadar küvetin içine dökülür. Yıkama yaparken yorgan deterjanlı suyun içinde çevrilerek yıkanır.
Yün yorgan temizliği için kuru temizleme önerilir. Eğer evde temizlenecek ise, 30 derece sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkanabilir. Düşük devirde kurutma makinesinde kurutulur. Kesinlikle ütülenmemesi gerekir.
Yün elyafının içinde küçük hava kesecikleri vardır. Bu hava kesecikleri ılık havayı tutar ve vücudumuz sıcak kalır.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz.
Karbonat, kötü kokuları emme özelliği sayesinde yorganların tazelenmesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, yün yorgan elde veya makinede yıkanır ve doğru bir kurutma ile tertemiz olur.
Yün battaniyelerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Bu nedenle elde temizlik yapılması ve mümkün oldukça doğal temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için Arap sabunu, karbonat, maden suyu ve limon suyu gibi temizleyicilerin kullanımı tavsiye edilmektedir.
Kimyasal işlemlerden geçmemektedir. Standart 50 x 70 cm ebatların da bir yastık doldurmak için yaklaşık 1,250gr yün gitmektedir. Yıkama işleminden sonra yünler taranmaktadır ve paketlenmektedir.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Kilosu = 40 . lira.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
8 kg çamaşır makinesinde ne kadar ağırlıkta yorgan yıkanabilir? Makinenin kullanım kılavuzunda belirtilen maksimum yük sınırına kadar yorgan yıkayabilirsiniz. Bu tip makinelerde yük sınırı 8 kilogramdır. Ancak bu sınırın sonuna kadar kullanılması, makinenin kullanım ömrünü kısaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri