Ne mi o? Günlerin vazgeçilmezi kısırın ta kendisi. Kısırlık bulgurun birbirinden nefis yeşilliklerle buluşarak, salçayla taçlandırıldığı bu tarif Türk mutfağından vegan tarifler dendiği takdirde akla gelen ilk tariflerden biri olabilir.
Herkesin tadını bildiği ve günlerin vazgeçilmez lezzeti kısır… Vegan kişilerin ağız tadına da hitap eden bir yemek de olduğu için vegan mutfaklarında da kendisine sık sık yer verilir.
Bu tercihler doğrultusunda şu besinleri tüketirler: Etten alamadıkları proteini ıspanak, bezelye, karalahana, brokoli, börülce gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, bulgur, esmer pirinç, tam buğdaylı ekmek ve makarnalar, Antep fıstığı, badem, ceviz, kaju gibi yemişlerden karşılamaktadırlar.
Yıllardır gelen bir geleneğe göre eğer eve bir misafir gelecekse muhakkak kısır ve ıslak kek olmalıdır :) Kısır hem doyurucu olması nedeniyle hem de çeşitli baharatlarla lezzetlenmesinden dolayı neredeyse her öğünde afiyetle tüketilir.
İlgili 29 soru bulundu
Lifli olmasından dolayı kötü kolesterolü düşürmektedir. Kısırda demir seviyesi son derece yüksektir ve kan şekerini düzenlemektedir. Son derece faydalı ve besleyici olan kısır, hamilelerin ve bebeklerin folik asit ihtiyacını karşılamaktadır.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Veganlar hayvansal kaynaklı hiçbir gıda tüketmediklerinden süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tavuk veya hindi eti, balık ve deniz hayvanları hatta bal bile tüketmiyor. Hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen makyaj ürünleri ve ilaçları bile kullanmıyorlar.
Vegan Gıda Ürünleri, Et, balık, tavuk gibi kümes hayvanları ve bunların hiçbir ürününü (yumurta, süt, bal vb.) yememeye vegan beslenme denir. Veganların bazıları sadece sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagilleri yerken bazıları daha katı olup sadece tahıl ürünleriyle beslenirler.
Bulgurun tam bir vegan olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik Bulgur ; yüksek protein, lif ve B vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip.
Restoranda yediğinizde vegan olmayabilen yiyecek. Tabii sos, baharat sorarak öğrenilebilinir fakat başka bir konu var. Çoğu yerde bu ürünler fritözde pişer, ve endüstriyel fritözlerde pişme aşaması bir prosedüre göre gerçekleşir.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Vegan cipslerden bazıları: Pringles Original, Pringles Paprika, Pringles Bbq, Lays sade, Ruffles sade, Ruffles ketçaplı, Doritos Taco...
" tütün ekilirken, biçilirken tarlada istenmeden de olsa öldürülen hayvanlar olduğu için, vegan değildir."
Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Vegan Baklava, hiçbir hayvansal gıda içermeyen baklava çeşitlerimizdir.Vegan baklavada yumurta kullanmıyoruz. Hamurunda sadece un, su, tuz, nişasta bulunur. Yağ olarak ise tamamen bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Vegan baklavalarımız hiçbir hayvansal gıda ile temas etmeyen özel bölümde imal edilmektedir.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Veganlar beslenme düzenlerini bakliyat, bitki, meyve ve sebze üzerine kurmuşlardır. Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler.
Kısır, bir çeşit soğuk yiyecek türü
Bu nedenle kısır da bulgurdan yapıldığında sağlık şikayetlerinize bağlı olarak kısır tüketiminizi ona göre yapmalısınız. Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri