Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır. Kendini savunmasız, yorgun-bitkin, ürkek ve tedirgin hissedecektir. Bu gayet normaldir. Kedilerin bu durumu atlatmaları, köpeklere göre biraz daha uzundur.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Acıtacağı beklentisi ile, artık yatağa veya koltuklara zıplamayabilir. Ruh hali ve mizacı değişir, daha sinirli olur. Sık sık rahatsız edici miyavlama, inleme, tıslama, hırlama gibi sesler çıkarır. İnsanlarda uzaklaşır veya dokunulduğunda agresif davranarak dokunulmaktan kaçınabilir.
Kedinin kısırlaştırma işleminin ardından kendine gelmesi için 24 saat bir süre geçmesi gerekiyor. Eski düzenine, eski alışkanlıklarına dönmesi için ilk 7 ve 10 güne kadar kontrol etmek gerekir. Bu süreçte gerekli özen gösterilirse kedi normal düzenine en kısa sürede dönecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır.
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Acı çeken kediler de karakteristik olmayan bir şekilde saldırganlık dönemlerine sahip olabilir. Bir kedi, evdeki insanlar veya diğer evcil hayvanlar ona yaklaştığında hırlamaya veya tıslamaya başlayabilir, tutulma konusunda rahat olmayabilir ve fırçalanmaya veya taranmaya kızabilir.
Birçok kişi kedilerin kendini ısırma ve yalamasını geçirdiği bir alerji ile ilişkilendirir. Oysa ki ağrısı olan hayvanlar genellikle ağrı duydukları bölgeleri tekrar tekrar yalar ve ısırırlar. O kadar sıklıkla yapabilirler ki vücudunda deri enfeksiyonları ve tüy dökülmesi şeklinde sekonder travmalara neden olurlar.
Kediler; acıya, ağrıya ve hastalıklara oldukça dayanıklı hayvanlar olmalarına rağmen alerjiye açık canlılardır ve mideleri hassastır.
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Titreme
Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir. Bir an önce normal vücut sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kedilerde ameliyat sonrası görülen ağrı da titremelerine neden olabilmektedir.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir.
Kısırlaştırma operasyonu ile dişi kedilerin daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkündür.
Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir. Ancak, bu değişiklikler kedinizin bireysel kişiliğine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Bu sesler açlık, susuzluk, dikkat isteme, oyuncak arama, üreme isteği, rahatsızlık, stres ya da yalnızlık gibi durumları ifade edebilir. Kediler, doğaları gereği çeşitli seslerle duygularını ve ihtiyaçlarını ifade ederler.
Bize gelip “canım acıyor” diyemeseler de, kediler ağrı varlığını doğrulayan davranış değişiklikleri sergilerler. Ağrı varlığı günlük aktivite seviyesinde değişen derecelerde azalmaya neden olabilir. Kediler normalde olduklarından daha az aktif hale gelebilir ve eskisinden daha fazla uyuyabilirler.
Bazı kediler, karın bölgesinde ağrı olduğunda huzursuz görünebilir veya yalnızca kıvrılıp yatar ve dertli görünür. Dikkat edilmesi gereken diğer işaretler kilo kaybı, iştahta değişiklikler, gaz, midede gurultu sesi veya dışkı yaparken zorlanmadır.
Kedisi olan veya olmayan herkesin "acı çekiyor" diye nitelendirdiği, Scottish Fold cinsi kedilerin üzerine yapışan bu kara lekenin kaldırılmasında umarım faydamız olur.
Kediler acı tatlara karşı çok hassastır ve kendileri için toksik olan maddelerin çoğunun tadı acıdır. Bununla birlikte, kedilerde zambak ve diğer bitki toksisiteleri yaygın olarak görülür.
Kedilerin ağlamasının birçok nedeni olabilir. Acı ve ağrı hissetmeleri de bunlardan biridir.
Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu kapsamında rahim ve yumurtalıklar çıkarılır, erkek kedi kısırlaştırma operasyonunda ise testisler alınır. Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma zararlı bir operasyon değildir. Hatta bu operasyonun bilinen önemli faydaları da bulunmaktadır.
Kedi kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde dikişler görünür olabilir veya görünmeyebilir. Her iki durumda da dikişlerin ameliyattan sonra geçen 10-14 günlük süre içerisinde veteriner tarafından alınması gereklidir.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri