a) A1 yetki belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacaklara, b) A2 yetki belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir. (2) B türü yetki belgesi: Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur. Bu belge aynı zamanda nakliye yapan araçların azami ağırlıklarını da belirtir. K1 Belgesi alma şartlarını taşıyan bütün gerçek ve tüzel kişiler yük taşımacılığı yapabilir.
D1 Yetki belgesi: D1 belgesi, tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. D2 Yetki belgesi: D2 belgesi, tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
Yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesini alabilmek için gerekli evrakları hazırlayıp Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Turizm seyahat acentalarının alması zorunlu olan Güzergah İzin Belgesinin tüm başvuruları online olup, internet üzerinden başvurusu yapılabilmektedir. Sisteme eksiksiz yüklenen evraklardan sonra onaylanan belgenin çıktısı alınıp kullanılabilmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Sonuç olarak; binek araçlarla gerçekleştirilmekte olan transferlerin bundan böyle ''Karayolu Taşıma Kanunu'' gereği ''D2 Yolcu Taşıma Belgesi'' olan minimum (8+1 kişilik) yolcu kapasiteli MİNİBUS türü araçlarla yapılması yasal olarak zorunlu hale gelmiştir.
D2 yetki belgesini almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin ticaret odasına kayıtlı olması ve sermayenin en az 30 bin Türk Lirası olması gerekmektedir. D2 YETKİ BELGESİ ALAN/DEPO (MERKEZ) ŞARTI NEDİR? D2 yetki belgesini almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerden alan depo şartı aranmaz.
Src 2 Belgesi: Yolcu taşımacılık işi yapacak olan ve bu taşımacılığı ülke sınırları içinde icra edecek olan sürücüler alır. Bu belge türünün eğitim süresi toplam 36 saat olarak gerçekleştirilir. Src 3 Belgesi: Eşya ve kargo taşımacılık işini ülke sınırları dışında gerçekleştirmek için alınacak bir belge türüdür.
D1 yetki belgesi almak için başvuran gerçek veya tüzel kişilerin en az birer adet üst düzey yönetici ve orta düzey yönetici ve orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri gerekmektedir.
a) D1 yetki belgesi için başvuranların en az, toplam 150 adet koltuk kapasitesine ve 60.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. b) D2 yetki belgesi için başvuranların en az, toplam 75 adet koltuk kapasitesine ve 30.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
- Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. - Bu uyarılar 3.000 TL yatırılarak kaldırılabilecek. - 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.
12) B ve D1-D2-D3 türü yetki belgeleri ile ilgili olarak asgari kapasiteyi sağlayacak azami özmal otobüs yaşı 12' den 15' e çıkarılmıştır.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
ç) D4 yetki belgesi: Ticari olarak, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yapacaklara, verilir.
ç) D4 yetki belgesi: Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir.
D2 yetki belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yurtiçinde tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilen bir yetki belgesidir. D1, D2, D3 ve D4 olarak dört farklı kategoriden oluşan D türü yetki belgesi yolcu taşımacılığını kapsayan belgelerdir.
Yolcu, kargo, yük farketmeden hepsi için zorunlu bir belge olma özelliğine sahiptir. Src 1 belgesi yurtdışı yani uluslararası arası taşımacılık için kullanılır. Src iki belgesi de yine aynı şekildedir. Src 3 belgesi yurtdışı yük taşıma için, src 4 belgesi de yurtiçi taşımacılık için gerekir.
Bu belgeyi Uluslar arası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücüler alır.(Türkiye'de de geçerlidir) Src1 Tüm Dünyada Yolcu taşır.
SRC3 belgesini almaya hak kazanmış sürücüler SRC belgesine sahip oldukları andan itibaren yurt içinde ve yurt dışında kargo taşımacılığı yapma imkanına kavuşuyorlar. Ayrıca, SRC3 belgesini alan sürücüler aynı zamanda SRC4 belgesini de almış sayıldıkları için SRC4 belge koşullarını da sağlamış oluyorlar.
Başvuruda bulunacak şirket veya şahıs firmasının ticaret odası kayıtlı sermayesinin en az 30.000 TL olması gereklidir. Sermaye miktarı yeterli olmayan firmalar D2 belgesi müracaatı yapmadan önce sermaye arttırımı yapmalıdır. D2 belgesi fiyatı 18,559.00 TL dir.
Firmanın 75 koltuk ve 10 yaşından genç araç şartını sağlamasının ardından diğer araçlarında aynı şart aranmaz ve tüm filo D2 belgesine sahip olur. D2 yetki belgesini alabilmek için ilinizde bulunan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hizmet noktalarına başvuru yapmanız gerekir.
D3 YETKİ BELGESİ KİMLERE VERİLİR? D3 yetki belgesi yurt içinde kendi işinde ve yalnızca kendi personelini taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve bunu yaparken ticari maksatla yapmayacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri