Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Bedeli (KSUB) Hakkında Kamuoyuna Saygı ile Duyurulur!
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), “kullanılmış suların uzaklaştırılması bedelinin (KSUB)” Sayıştay görüşü ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi kararıyla faturalarda gösterilmeye başlandığını, ek ücret artışının söz konusu olmadığını bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ su faturası atık su bedeli yansıtılmıştır. KSUB İSKİ nin su hizmetini kullanmayan yalnızca kanalizasyon hizmetinden faydalanan abonelerden tahsil edilmektedir.
26.05.1981 tarih 2464 sayılı belediye kanununun mükerrer 44. Maddesi uyarınca alınmakta olan atık su bedeli, 02.01.2004 tarih 25334 sayılı resmi gazetede yayımlanan 5035 sayılı kanunun 41. Maddesi ile 01.01.2004 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
“Tarifeler Yönetmeliği”nin 34.maddesinde, her su abonesinin tükettiği kadar suyu kirleteceğinden bunların uzaklaştırılması için ödemekle yükümlü olduğu bedele atıksu bedeli denir.
İlgili 36 soru bulundu
Aboneler (Su ve atıksu ve katı atık hizmetlerinden faydalanan ve/veya faydalanacak gerçek veya tüzel kişi) ilgili kurumlarca bu yönetmelikteki esaslara uygun olarak belirlenen tarifelere göre faturalanan atıksu ve evsel katı atık ücretlerini ödemekle yükümlüdürler.
26.05.1981 tarih 2464 sayılı Belediye Kanununun mükerrer 44. maddesi uyarınca alınmakta olan atık su bedeli, 02.01.2004 tarih 25334 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5035 sayılı Kanunun 41. maddesi ile 01.01.2004 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
ÇTV ile birlikte, su ve kanalizasyon idaresi bulunan tüm büyükşehir belediyelerinin tahsil ettiği atık su bedellerinin yanı sıra bu uygulamalara ek olarak Çevre Kanunu (ÇK) kapsamında katı atık bertaraf ücreti ve atık su bedellerinin yine tüm belediyelerce tahsil edilmesi sağlanmıştır.
Katı atık bertaraf ücreti, atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi veya bertaraf edilmesi gibi hizmetlerin maliyetlerini karşılamak amacıyla ödenen bir ücrettir.
02/01/2004 tarih ve 25334 sayılı resmi gazetede yayınlanan 5035 sayılı kanunun 41.maddesi uyarınca 01/01/2004 tarihinden başlamak üzere evlerden alınacak cevre temizlik vergisi bedeli su süketim miktarına bağlanmıştır.
10.05.2023 Tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararına istinaden; 6 Şubat 2023 tarihinden, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tüketilen su bedeli ton başına ÇTV (Çevre Temizlik Vergisi) hariç, 1 kuruş olarak belirlenmiştir.
Su borcunu süresi içinde ödemeyen abonelerin suyu kesilir, borcu ödedikten sonra kapama ve açma ücreti alınarak açılır. Süresi içinde yatırılmayan su bedeli gecikme zammı uygulanarak alınır.
Borçlarını süresi içerisinde ödemeyen abonelere 7 gün zarfında borçlarını ödemelerini bildiren ihbarname verilir. 7 günün sonunda borcunu ödemeyenlerin suyu kapatılır ve borcu yasal takibe alınarak tahsil edilir.
İki dönem su fatura bedelini belirtilen tarihlerde ödemeyen abonelerin suyu kesilir ayrıca açma kesme ücreti tahsil edilir.
Evsel, endüstriyel, tarımsal alanlarda kullanılan kirletilmiş sular, maden ocakları, cevher yataklarında kullanılan sular, şehir bölgelerinde, caddeler ve otopark yüzeylerinden yağmur ve kar yağışları sonucu kanalizasyon şebekesine sızan bütün sular atık su olarak adlandırılır.
Kişi sayısı x kişi başına günlük su miktarı şeklinde hesaplanır. Kişi başına günlük su miktarı 0,15 veya 0,2 m³ olarak alınır. Dolayısı ile 790 x 0,2 = 158 m³/Gün maksimumdan hesaplayabilirsiniz.
c) Atıksu abonesi: İdarenin sadece kanalizasyon hizmetinden yararlanan veya yararlanacak olan abonedir. Bu tip abonelere atıksu tarifesi ile hizmet, teminat ve yaptırım bedelleri uygulanır.
Temizlik ve yemek için de günde en az 25 litre su harcanması gerekiyor. Dört kişilik bir ailenin günde ortalama 760 litre su tüketmesi gerektiğine dikkat çeken bu araştırmaya göre, konut başına düşen ortalama aylık su tüketimi de 23 metreküp oluyor.
4 kişilik bir ailenin aylık ortalama su harcaması 22 bin 200 litre yapıyor. TÜİK'in resmi su tüketim rakamlarına göre ise Türkiye'de günlük kişi başı ortalama su tüketimimiz 224 litre.
Türkiye'de konutlarda kullanılan suyu en fazla ücret ödeyerek kullanan şehir Antalya oldu. Antalya'y Tekirdağ ve İzmir izledi. Su metreküp ücreti ve atık su bedelinin eklendiği konut mesken su tüketim fiyatının en yüksek olduğu büyükşehir, Antalya Büyükşehir Belediyesi oldu.
KSUB İSKİ'nin su hizmetini kullanmayan yalnızca kanalizasyon hizmetinden faydalanan abonelerden tahsil edilmektedir.
Su abonelik ücreti, her yıl değişkenlik gösteriyor. 2022 yılı için belirlenen su açtırma bedeli ise, 196,5 TL olarak belirlenmiştir. Belediyelerden bu hizmeti satın almak isteyen kişiler ise, ilgili birime gerekli ödemeleri yaparak başvuru işlemlerini kısa zaman içinde gerçekleştirebilir.
Çevre ve Temizlik Vergisi olan ve halk arasında çöp vergisi olarak bilinen bu verginin mükellefleri konut ve işyeri kullanıcıları oluyor. Gayrimenkulde kiracı olması halinde vergi mükellefi de kiracı oluyor. Buna karşın, boş durumda olan ve kullanılmayan iş yeri ile evler için çöp vergisi ödemesi yapılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri