-Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Ceviziniz yaş ise küflenmemesi için mutlaka önce nemini emebileceği bir bez üzerine sererek güneşte kurumaya bırakmalısınız. Yaş ceviz ne kadar iyi kurursa saklama süresi de o kadar uzun olur.
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Eğer cevizin kabuğunu kırdıysanız, hava almayan, kapalı bir kutu içerisinde serin bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Hava almayan bir kavanoz veya saklama kabı içerisinde 6 ay bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
İlgili 22 soru bulundu
Peki cevizi tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? -Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Açıkta tutulan cevizler oksijene maruz kalırlar, bu da tazeliklerini tehlikeye atar ve bozulma sürecini hızlandırır. Taze ceviz almak için en iyi seçenek, tazeliğini koruyacak ve oksijenin dışarı sızmasını önleyecek şekilde ağzı kapalı ambalajda olanları satın almaktır.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Kabuksuz Ceviz Nasıl Saklanır? Daha öncede dediğimiz gibi, cevizin kabuklu olması saklama süresini uzatır. Eğer kabuğunu kırdıysanız, cevizleri hava geçirmez bir kaba doldurun. Kabuksuz cevizleri güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 ay, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Yüksek sıcaklıklara (200-300°C) dayanıklı olan aflatoksinler gıdaların ısıtılması, pişirilmesi gibi işlemlerle kaybolmaz. Gıda ve yem üzerinde gözle görünür halde küf bulunmaması aflatoksinlerin bulunmadığı anlamına gelmez. Aflatoksinli gıdalar sağlık için zararlıdır.
Zaten, aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir. Bu madde, bir çok organın yanı sıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır.
Aflatoksinli gıda tüketmek zararlı mıdır? Aflatoksinli gıdalar sağlık için zararlıdır. Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Ceviz kıracağınız veya sert ve kırılmaz bir cisimle cevizinizin tam tepe noktasına vurun. Tam tepe noktasına vurduktan sonra elinizle kabukları iki yana ayırın. Cevizleriniz bütün halde en kolay bu yöntemle çıkacaktır. Kırdıktan sonra cevizlerinizi ayıklayın ve afiyetle tüketin.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Ceviz kurdu önlemleri alınmazsa, cevize kabuğunun renginin solmasından yemişinin yok olmasına kadar pek çok zarar verebilir. Cevizlerin kurtlanmasının sebepleri arasında ceviz sineklerine yol açan doğal ortamlar, cevizin çürümüş kabukları ve iyi saklama koşullarının sağlanamaması sayılabilir.
Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı. Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Gece yatmadan cevizi suyun içine bırakmanız yeterlidir. Cevizin içindeki maddeler, gece boyunca suyun içine geçer ve suyun rengi koyulaşır. Sabah, bu suyu içmeniz gerekir. Ayrıca suyun içinde kalan cevizleri de yiyebilirsiniz.
Ceviz perdesi çayı, sindirim sistemi sağlığını ve zayıflamayı destekleyen bir bitki çayı olarak bilinir. Adet döngüsü zamanında oluşan ödem'e karşı ceviz perdesi çayı tüketilebilir.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
Taze fındık ve bademde olduğu gibi, taze cevizin de dokusu ve tadı bambaşka. Taze cevizin tadı süt gibidir, tatlıdır. Ceviz bekledikçe tadı keskinleşir, o hafif ve narin lezzeti azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri