Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Önlem olarak aldığınız konserveyi yemeden 10 dakika önce kaynatılmalısınız.
Domates suyu ve salça gibi ürünlerin küflenmesinin en büyük sebebi, hava temasıdır. Bu nedenle kavanozların kapaklarını sıkı sıkıya kapattığınızdan emin olmalısınız. Böylede hava akışını tamamen kesebilirsiniz.
Konservenin kapağını açtığınızda hoş olmayan bir koku gelirse konserveniz bozulmuş demektir, tüketmemelisiniz. Konservede köpürme, ekşime gibi sorunlar oluştuysa konserveniz bozulmuş demektir, bu durumda da onu tüketmemelisiniz. Konserve kapağında sızdırma, taşma olduysa da konserveniz bozulmuş demektir.
Yumuşak meyve ve sebzeler (salatalık, şeftali, domates vb.) tüketilmemelidir çünkü küf mantarlarının lifleri içlerine bulaşmış olabilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Toksini vücuda alan kişi ortalama olarak 12-36 saat içinde botulizm zehirlenme belirtilerini gösterebilir.
Toksin bulunduran gıdaların yenmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlamaktadır. Alınan toksinin tipine, miktarına, kişinin direncine ve besine bağlı olarak bu süre değişebilmekte 7-8 güne çıkabilmektedir.
Şüphelendiyseniz tadına bakmayın!
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
Ayrıca kapakta sızma ve küflenme; sebzelerin renginde, kokusunda değişiklik gibi durumlarda konservenin bozulduğu anlaşılır. Bozulmuş konserveler kesinlikle tüketilmemelidir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Toksin bulunduran konservelerin tüketilmesiyle de zehirlenme görülebilmektedir. 3. Botulismus Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Toksin bulunduran gıdaların yenmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlar.
Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Önlem olarak aldığınız konserveyi yemeden 10 dakika önce kaynatılmalısınız.
PÜF NOKTASI: Domates sosunun küflenmemesi için hava temasının önlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple kavanoz kapaklarının sıkıca kapatılarak hava ile teması kesilmeli. Ayrıca domates sosunu kavanozlara ekledikten sonra üzerine zeytinyağı ekleyerek de hava teması önlenebilir.
Konserveleri kullanacağınız zaman üzerine attığınız tarihi mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer konservenin kapağında ya da şişesinde şişkinlikler oluştuysa o konserveyi asla tüketmemelisiniz. Konservenin kapağını açtığınızda hoş olmayan bir koku gelirse konserveniz bozulmuş demektir, tüketmemelisiniz.
Bu nedenle, güvenlik ve sağlık açısından daha iyi bir seçenek, konserve ürünleri tüketilmeden önce uygun şekilde saklamak, kapağı atıldıktan sonra içeriği mümkün olan en kısa sürede tüketmek veya uygun bir şekilde saklamaktır. Kapağı atan konservenin tekrar kaynatılması sağlık açısından tehlikelidir ve önerilmez.
Özellikle aflatoksin adı verilen bir mikotoksinin kansere neden olabileceği düşünülmektedir ve bu madde en çok mısır ve yer fıstığında bulunur. Küflerden kaynaklanan toksinler genellikle ısıya dayanıklıdır, bu nedenle pişirme sürecinde yok olmazlar. Ayrıca, küfler buzdolabında ve donmuş ortamlarda bile büyüyebilir.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek akciğer ve bağırsaklarımızda uzun vadede hasarlara yol açabilmektedir.
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Konserve yapılırken her gıda ürününün bilinçli şekilde işlenmesi gerekir. Selami ERSEN, konserve hazırlanırken uyulmayan hijyen koşullarının ölümcül zehirlenme türü olan 'Botulismus'a yol açabileceğini söyleyerek, "Botulismus zehirlenmesine 'Clostridium botulinum' adı verilen bir bakterinin toksini neden oluyor.
Konserveyi açtıktan sonra da uzun süre açık kalmamalıdır. Gün içinde yahut birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Çünkü bakteri üremesi fazlaca oluşmaktadır” dedi.
"MUTLAKA CAM KAVANOZ VE YENİ KAPAK"
Aslıhan Giray Öztüfekçi ise botulismus hastalığına neden olan etkenin 'clostridium botulinum' adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti. Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Steril edilmeyen kavanoz ve gıdayla ikinci kez kullanılan kapaktan veya yeterli kaynatma yapılmadan hazırlanan domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
Gıda zehirlenmelerinde vücutta meydana en önemli değişimlerden biri kusma ve ishale bağlı su kaybı olduğu için, bol su ve yağsız sıvı alımı vücudun kaybettiği suyu geri getirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca kusma için de bulantıya iyi gelen ilaçlar tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri