Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda aralara nokta konulmaz ancak gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmaları bu kuralın dışında tutulur. Bu yüzden T.C. yazımı doğrudur. Bu kelime genellikle TC şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Tarih; gün, ay ve yıl rakamla, aralarına (/) işareti konularak yazılır. Madde 12- Konu, sayının bir aralık altına “Konu:” yan başlığından sonra, başlık bölümündeki “T.C.” kısaltması hizasını geçmeyecek biçimde yazılır. Yazının konusu, anlamlı ve özlü bir şekilde ifade edilir.
TCKN, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının kısaltılmasıdır.
Bütün TC kimlik numaraları çift rakamla bitiyor. Kimlik numaralarının son 2 harfi, ilk 9 rakamının doğrulayıcısı özelliğine sahip. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir. Kimlik numaralarının ilk hanesi asla 0 olamaz.
HMK'na göre dava dilekçesinde davalı için TC NO zorunluluğu yoktur. 1. TC Kimlik No kısmı boş bırakılır.
İlgili 33 soru bulundu
DOĞRU YAZIMI. Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Dilekçe; ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup ile hazırlanmalıdır. Talep edilen işlem ya da bilgi yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve içerisinde açık ve anlaşılır bir şekilde istenmelidir. Şikâyet söz konusuysa, şikâyete konu olan belgeler mümkünse eklenmeli ve tanıklar dilekçede belirtilerek açıklanmalıdır.
Kimlik No, on bir (11) haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türk vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan ve son rakamı bir çift sayı olan kişiye özgü bir sayıdır.
Kimlik numarasının orta hanelerine göz atınca, aynı oranda artışlar burada da gerçekleştirilmiştir. Akrabalık bağları bulunan kişilere ait TC kimlik numaralarının ilk 3 hanesi aynı, sonraki 2 haneye hep +3 ilave edilerek gitmiş, sonraki 2 hane hep aynı, sonraki 2 hane ise -1 azaltılarak gitmiş.
'0' ile başlamayacağı için '1' ile başlamıştır. İlk TC Kimlik Numarası olduğu için '100000001' numarası verilmiştir. Doğrulama teknikleri ile 10. ve 11. rakamlar hesaplanarak bulunan '10000000146' Atatürk'ün TC Kimlik numarası olarak kayıtlara geçmiştir.
Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Yani Türkiye Cumhuriyetinde kimlik numarası kısa olarak TCKN şeklinde yazılır. Her bir kurumda bu şekilde kısa hali kullanılmasa da çoğu yerde durum bu şekildedir.
T.C. kimlik numarasına bağlı olarak e-devlet hesabına giriş yaparak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümündeki formu doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvurular, ihtiyaç durumunuza göre farklı kategorilerde yapılabilmektedir.
(2) Başlık, belgenin yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra “T.C.” kısaltması, ikinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle ortalanarak yazılır.
(2) Belge olur için makama sunulurken imza bölümünden sonra uygun boş satır bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle “OLUR” yazılır.
Metin içinde geçen sayılar rakamla veya harfle yazılabilir. Gerekli görülmesi halinde sayılar rakamla yazıldıktan sonra parantez içinde harfle de gösterilebilir. Dört ve dörtten çok haneli sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta işareti konulur (Örnek: 1.452; 25.126; 326.197).
Kimlik Numarasını vermek istememesi halinde, alıcı hesap numarası alanına 11111111111(11 tane 1) yazılması gerektiği belirtilmiştir. Yayınlanan metin şu şekildedir: “Bilindiği üzere düzenlenen tüm faturalarda (e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve Kağıt Fatura) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu' nun 230.
Atatürk'ün TC Kimlik numarası: 10000000146. Aslında bu, birinci sıradaki TC Kimlik Numarası.
Neden çift sayı ile bitiyor? 11 haneden oluşan numaraların iki bölümü bulunuyor. Aslında kimlik numarası ilk 9 hane. Numaranın son iki hanesi ise, ilk dokuz hanenin “sağlamasını” yapıyor.
2- Ailedeki tüm bireylerin kimlik numaraları aynıdır.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, son haneleri hesaplamak için ilk 10 hane üzerinden bazı matematiksel işlemler yapılır. İlk 10 hane 1111111111 olan birinin kimlik numarasının son hanesi hesaplandığında, bu işlem sonucu elde edilen rakamların 11'e bölümünden kalan olarak bulunur. Sonuç 0'dır. Ancak T.C.
Kimlik numaralarımızın son 2 hanesi ilk 9 rakamın sağlamasını yapıyor demiştik. Bu son iki rakamı farklı ele alarak sağlama çıkartabiliyoruz. İlk olarak 10. rakamın nasıl bulunduğuna bakalım: Kimlik numaranızın 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerini toplayın ve bunu 7 ile çarpın.
durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim", üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini saygılarımla arz ederim", yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
Dilekçelerde istek ve dilekler, yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, sözü uzatmamalıdır. Eğer dilekçeye bir belge eklenecekse, adresten sonra satır başı açılarak "Ek" başlığı altında belgenin ne olduğu belirtilmelidir. Ayrıca, istek bölümü, "bilgilerinize arz ederim." sözleriyle bitirilmelidir.
Dilekçe yazımında ilk olarak sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Ardından başlık ve alt satırda metin yazılmalı, kurum hiyerarşisine uygun olarak da saygı sözü eklenmelidir. Tarih, ad, soyad, adres ve imza ise sağ alt köşeye yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri