Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüp, kulak kanalından dışarı çıkmaz; bu nedenle tüpün kulak zarından düşüp düşmediğini görmeniz mümkün değildir.
Uzun süreli havalandırma tüpleri ise kulakta 2-3 yıl kalırlar. Kendiliğinden kulak zarından atılmazlar, mutlaka uzman tarafından kulak zarından çıkarılması gerekir.
Ayrıca kulak zarına tüp tatbiki yapılmış hastalarda hemen sonrasında yada ileri zamanda kanlı, iltihaplı akıntı olabilir.
Kulak tüpleri (havalandırma tüpü veya basınç eşitleme tüpü de denilir) çocuk hastalara genel anestezi altında takılır. Erişkin hastalara ise kulak, ilaçla uyuşturularak (lokal anestezi) yani hasta uyutulmadan takılabilir. Bu tüplerin takılmasından sonra hastanın yakınmalarında hemen ve belirgin bir düzelme hissedilir.
Kulak tüpü takıldıktan sonra, kulağa su kaçırılmamasına özen gösterilmelidir. Bunun için her banyodan/duştan önce tek kullanımlık vazelinli kulak tıkaçları kullanılabilir. Tüm bu önlemlere rağmen orta kulakta iltihaplanma ya da akıntı gözlenirse doktora başvurulmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Kulak tüpü genellikle 2-12 ayda kendiliğinde düşer. Her kişide bu süre değişebilir. Bazen beklenen süreden önce düşebilir. Öngörülen sürede düşmemişse hekim, hastanın kulağındaki sıvının durumuna göre alınmasını söyleyebilir.
Kulak tüpü uygulaması genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bundan dolayı işlem sonrasında ağrı oluşmamaktadır. Ancak bazı hastalarda ağrı oluşabildiği görülmektedir. Böyle bir durumda ağrı kesici kullanımı önerilmektedir.
Kulakta işlemden dolayı hafif bir şekilde ağrı ya da sıvı akması gerçekleşebilir. Kulağa dışarıdan su kaçması kulak tüpünün yapısı sayesinde orta kulağa zararlı bakterileri götürüp enfeksiyon kapmasını sağlayabilir. Bu durum tekrardan orta kulak iltihabını ortaya çıkartır.
İşlem uygulanmadan önce detaylı bir muayene gerçekleştirilmektedir. Muayene sonucunda net bir sonuç elde edilmekte ve buna uygun bir şekilde tedavi başlatılmaktadır. Ayrıca kulak tüpünün kulak zarına herhangi bir zararının olduğu bilinmemektedir.
Östaki tüpünün bir nedenle tıkanması, açılıp kapanma fonksiyonunun bozulması meydana gelirse, orta kulak havalanması bozulur ve orta kulakta sıvı toplanmaya başlar.
Buna ek olarak çocuklarda ameliyatta geniz eti alınması da yapılmaktadır. Kulak tüpü ameliyatı sonrası duyma problemi yaşanmamaktır. Yine de kişi işlemden önce işitme kaybı yaşadıysa, daha sonra işitmeyi değerlendirmek için doktor ayrıca bir işitme testi (odyogram) isteyebilmektedir.
Orta kulaktaki sıvı boşaltıldıktan sonra kulak tüpü kulak zarına yerleştirilir. İşlem sonrası kanın tüpte pıhtılaşmasını önlemek için antibiyotik kulak damlaları verilmektedir. Kulağa tüp takılırken bazı vakalarda doktor geniz etinin de alınmasını önerebilir.
Kulak tüpü ameliyatında genelde hiç ağrı olmaz. Fakat anestezi sebebiyle zaman zaman halsizlik, hassasiyet ve mide bulantısı görülebilir. Orta kulakta birikmiş sıvıdan dolayı meydana gelen işitme kaybı, ameliyat sonrası belirgin bir şekilde düzelir.
Kulak tüpü dışarıdan görülür mü? Kulağa takılan tüpler dışarıdan bakıldığında görülmez. Ancak muayene esnasında kulak içine bakıldığında görülebilir.
· Hasta kulağına takılan tüpün varlığını hissetmez, ondan rahatsızlık duymaz, günlük yaşamına olduğu gibi devam eder, koşmak zıplamak hareket etmek tüpe herhangi bir zarar vermez, yerinden oynatmaz.
Kulak zarına tüp takılmasıyla zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçması halinde, suyun orta kulağa geçmesi mümkündür ve orta kulakta irinli iltihaplara neden olabilir. Kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır.
Kulak tüpleri, orta kulağa hava girmesini sağlayarak orta kulak iltihaplarını önler. Ancak, kulak tüpü takıldıktan sonra orta kulağa su girmesi ihtimali ortaya çıkar. Bu durumda, sudaki bakteri ve virüs cinsi mikroplar orta kulakta iltihaba neden olabilir.
Çünkü kulak tüpleri takılmazsa yaşanan sıvı birikmesi nedeniyle duyma ve konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir. İşitme kaybına kadar negatif problemlerle karşılaşma ihtimali açığa çıkabilir.
Kulak tüpü ameliyatı, tüpler kulak zarının kendi kendini rahatlıkla tamir edebileceği bölgeye takılırsa son derece basit bir şekilde gerçekleştirilir.
Tüm vücut banyo yine ılık şekilde ameliyat sonrası 7. gün yapılabilir.
Kulak tüpü ameliyatı ortalama 15 dakika sürmektedir. Küçük bir neşter ya da lazer yardımı ile kulak zarına ufak bir kesi açılmaktadır. Daha sonra ise orta kulaktan sıvılar çıkarılmaktadır. Böylelikle de tüp kulak zarı deliğine sokulmaktadır.
Kulağına ilk defa kulak tüpü takılan bir hasta için seçilen tüpler kısa süreli tüplerdir. Bu tüpler kulakta ortalama 6-9 ay kalır ve daha sonra vücut tarafından atılırlar.
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüp, kulak kanalından dışarı çıkmaz; bu nedenle tüpün kulak zarından düşüp düşmediğini görmeniz mümkün değildir.
Erişkinde kulakta sıvı birikmesi genellikle nezle gibi bir viral üst solunum yolunu takiben meydana gelebilmektedir. Bazen tek kulakta sıvı birikmesi ve aynı tarafta boyunda giderek büyüyen ağrısız bir kitle beraber olursa bu bulgular bir geniz tümörünün sonucu olabilir.
EOM kesin tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Çocukların önemli bir kısmında hastalık kendiliğinden dahi düzelebilir. Bir ay içinde düzelme görülmemesi durumunda ilaç tedavileri denebilir. İnatçı durumlarda ise cerrahi olarak kesin tedavisi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri