Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar. Fakat bu durum tüm cihazlar için geçerli değil. Ayrıca tükettikleri miktar da oldukça değişken.
ABD Enerji Bakanlığı'nın sağladığı bilgiye göre cep telefonu şarj cihazları, telefon bağlantısı kesildikten sonra prize takılı bırakıldığında 0,26 watt enerji tüketmeye devam ediyor. Telefon şarj edilirken ise bu rakam 2,24 watt oluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Televizyon kapalıyken fişe takılı ne kadar elektrik harcar
Bir televizyon kapalıykende fişe takılı olduğu için elektrik tüketmeye devam eder. Bir yıl içinde çalışmadığı zamanlarda tükettiği elektrik miktarı da 7.7 KW civarında olur.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Termosifonların çalışma mantığına göre hep açık kalmalı, aç kapa yaparsan daha fazla elektrik yakar. Termosifonlar içindeki suyu bir kere ısıttıktan sonra sıcaklığı sabit tutmak için sadece ısı kaybı kadar çalışır. Bu durumda da fazla bir elektrik yakmaz.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Cep telefonu şarjı, telefon şarjdayken ortalama 2W ila 6W elektrik harcar.
Genellikle fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu düşünülür. Koşullar ise elektrik tüketiminin miktarını belirleyen en önemli unsurlardır. Kurutma makineleri genel olarak 1800-5000 watt arası elektrik harcar.
ütünün 1 saatlik maliyeti 32,5 kuruş olur. 24 saatte (32,5 x 24=) 780 kuruş, yani 7,8 tl elektrik harcar.
Bulaşık makinesi, stand-by yani bekleme modunda kalıyorsa fişi prizden çekilmelidir. Böylece gereksiz enerji harcamasının önüne geçilir.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
“06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, ütü gibi elektrikle çalışan cihazların akıllı saatler olarak tanımlanan gece 22.00-06.00 saatleri arasında kullanılması durumunda faturalara yansıyacak miktar yarı yarıya azalıyor.
Ortalama bir televizyonun aylık elektrik masrafı, yaklaşık 70-100 TL'dir. Elektrik masrafı için dikkat edilmesi gerekenler: Televizyonun boyutu: Televizyonun ekran boyutu, enerji tüketimini etkileyebilir. Büyük ekranlı televizyonlar daha fazla enerji tüketebilir.
Ortalama televizyonların harcadığı elektrik sarfiyatı saatte ortalama 36 ila 75 watt arasında değişir. Günlük 5-6 saat çalışan bir televizyonun aylık elektrik faturasına yansıması ortalama 30 TL civarında olacaktır.
tv nin fisini cekmek zarar vermez kapaliyken düsük miktarda da olsa kullandigi elektrikten tasarruf etmenizi saglar. yeni model tv lerde aradigin tuslar tv nin altinda oluyor.
1500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanılırsa aylık olarak 45 kW elektrik tüketimine yol açar. Bu durumda kullanılan elektronik aletin elektrik tüketiminin faturaya 67,5 TL olarak yansıdığı söylenebilir. 2500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanıldığı zaman bir ayda 75 kW elektrik harcar.
Fırın, evlerde kullanılan ve en fazla elektrik harcayan ürünlerin başında gelir. Fırının harcadığı elektrik miktarı, ürün seçiminde en çok etkili olan hususlardandır. Fırının saatlik, günlük, aylık ya da yıllık elektrik tüketimi, tüketicinin ilgisini çeker.
Ütü Elektrik Tüketimi
Genel anlamda, ısınan ve soğutma özelliği olan elektrikli ev aletlerinin daha fazla enerji sarfiyatı yaptığını söyleyebiliriz. Buradan yola çıkarak ütüler diğer elektrikli ev aletlerine nazaran daha fazla elektrik tüketir. Ütü modelleri genellikle 1000 ila 2400 watt enerji tüketimine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri