düzenli kullanılan üretim hatası olmayan sorunsuz bir hdd'nin ömrü ortalama 3 yıldır sonrasında heran bozulabilir. tabi aldığınız disk 1 ay geçmeden bozuluyorsa o üreticinin ürününü tercih etmemek gerekir.
Özel bilgilerin depolandığı, yerine göre yedeklendiği sabit diskler, harici hard diskler herhangi bir gün içerisinde bu sayılan ihtimallerden biri başınıza gelerek bozulabilir. Böyle durumlarda özel dosya, fotoğraf, video ya da iş hayatınıza dair dosyalarda kayıplar yaşayabilirsiniz.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
Yetersiz ram: sabit diskler, bilgisayarda bulunan ram yetersizliğinde, bir bölümünü ram olarak kullanmakta ve bu da ömürlerinin azalmasına neden olmaktadır. Tozlar: bilgisayarların bulunduğu ortamların tozlu olması ve düzenli temizlenmemesi, sabit disklerin bu tozlardan etkilenmesine ve arızalanmasına neden olmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu noktada hard disk bozuksa bilgisayar açılır mı sorusunun yanıtı devreye giriyor. İşletim sistemlerinin dahili hard disklerde kurulu olması nedeniyle hard diskin bozuk olması bilgisayarın açılmasını engeller.
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Başlat ve ardından Bilgisayarım öğelerine tıklayın. Diski denetle özelliğini uygulayacağınız sürücüye sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin. Özellikler penceresindeki Araçlar sekmesine tıklayın. Hata kontrolünün altından Denetle'ye tıklayın.
Bin derecelik bir yangın durumunda hard diskler gerçek anlamda yanarak verilerin kaybolmasına sebep olabilir. Yüksek ısıya maruz kalan parça ancak böyle kurtarılamaz hale gelir. Verilerin bulunduğu plakların bozulması, verilerin kurtarılmasını imkânsız hale getirebilmektedir.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
HDD Olmazsa Ne Olur? Sistemde herhangi bir sabit disk yoksa bilgisayar çalışmaz çünkü işletim sistemi HDD üzerine kuruludur ayrıca sistem boot edilemez, kullanıcı depolama yapamaz ancak yeni nesil birçok dizüstü ve masaüstü bilgisayarda HDD artık yoktur. HDD'nin yerini SSD (Solid State Drive) almıştır.
Sert bir şekilde düşürülmeleri veya darbeli ortamlarda kullanılmaları, iç bileşenlerin zarar görmesine ve arızalanmalarına yol açabilir. – Güç dalgalanmaları ve elektriksel sorunlar: Ani güç kesintileri, voltaj dalgalanmaları ve elektriksel sorunlar, HDD'nin zarar görmesine neden olabilir.
Hard Disk depolama birimleri veya plaklar, demir ve mıknatıslı bir yüzeye sahiptir. Mıknatıslı yüzeyler manyetik alan adı verilen küçük bölgelere ayrılmıştır. Veriler, manyetik alanların mıknatıslanma yönlerinin değiştirilmesi ile kaydedilir.
Disk aktifken erişim süresi çok daha yüksek değerlere çıkabilir bu normal. HDD'ler zamanla yavaşlar, 9-10 yıllık disk kesinlikle yeni bir muadili kadar hızlı çalışmaz.
Harici Hard Disk Verileri Kurtarılabilir Mi? Yapılacak olan profesyonel bir veri kurtarma çalışması, harici hard disklerdeki verilerin kurtarılma olasılığı ciddi seviyede yükseltir. Hatta doğru firmayı seçmeniz durumunda verilerinize erişimin yeniden sağlanma olasılığı çok daha fazla olacaktır.
Hard disk çalışma anında farklı sesler çıkarıyorsa bozulmuş olabileceği anlamına gelir. Bunun yanı sıra bilgisayarınız ansızın kapanıyorsa bu da hard diskten kaynaklanan bir sorun olabilir. Yanan hard disklerden kötü bir koku da ortaya çıkacaktır.
Evet çalışır HDD'ye gerek yok.
Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir. Bu da uzun süreli kullanımlarda ve eski parçalarda performans sorunlarına yol açabilir.
Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, disk yöneticisi aracını kullanarak disk sağlığını kontrol edebilirsiniz. Disk yöneticisini açmak için “Başlat” menüsünden “Denetim Masası”na gidin ve “Disk Yöneticisi”ni seçin. Disklerin sağlık durumlarını gösterir ve herhangi bir sorun varsa uyarı verir.
Hard diskin sıcaklığını aşağıda gösterildiği şekilde, görebilirsiniz. Bu örnekte hard disk sıcaklığı 37 derece olarak görülmektedir. Eğer bu sıcaklık 42-43 derecelerin üzerine çıkıyorsa dikkatli olmak ve cihazın sağlıklı olarak soğutulup soğutulmadığını; hava alıp almadığını kontrol etmek gerekir.
Sabit disklerin 4500, 5400, 7200 veya 10.000 d/d ile çalışma sırasında alacağı şok darbeler (genelde 3G üzeri) okuma kolunun disk üzerine temasına sebep olurlar ve bu sektörlerdeki mekanik darbeler sonucu (bad sectors) oluşan okunamaz sektörler, bilgilerin ebediyen kaybolmaları sebep verir.
Kullanıcıların en çok sordukları sorulardan bir tanesi hard disklerin neden yandıklarıdır. Aslında yanma işleminden kasıt tamamen alev alarak yanması değildir. Yani bir sistem üzerinde bulunan hard diskin yanması genelde güç kaynağındaki elektriksel ptroblemlerden kaynaklanmaktadır.
İlk olarak, düzenli olarak hard diskimizi tarayarak zararlı yazılımlardan korunmalıyız. Ayrıca, hard diskimizdeki gereksiz dosyaları silmek ve dosya sistemi hatalarını düzeltmek için disk temizleme ve disk birleştirme gibi araçları kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri