Stres, kaygı gibi sorunları ortadan kaldırır ve kaliteli bir yaşam standarttı sunar. Sosyal hayatınızda ve kariyerinizde sizi daha ön plana çıkartır ve başarılı olmanıza yardımcı olur. Bu yüzden her gün düzenli olarak kitap okumak ve kişisel gelişimimizi tamamlamak gerekir.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Kitaplardaki kelime sayısının ortalamasını alırsak yaklaşık 90000 sayısını elde ederiz. Yani okuduğumuz kitaplarda ortalama 90000 kelime bulunur. Yetişkin bir birey ise dakikada yaklaşık 200 kelime okur. Bu bağlamda yetişkin bir bireyin bir kitabı okuması yaklaşık 7.5 saatini alır.
İlgili 24 soru bulundu
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
ZEKAYI GELİŞTİRİR: Okunan kelime ve hikayeye olan konsantrasyon, beynin uyarılmasını sağlar. Özellikle okunan yazı zorlaştıkça beynin aktivitesi artar. Ayrıca okumak, kişinin olayları ve fikirleri daha iyi analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğini artırarak sorunları daha kolay çözmesine yardımcı olur.
Bir yetişkin dakikada 150-200 kelime okuyabilir. Eğer okuma alışkanlığı kazanmış biriysen muhtemelen daha fazla okuyorsunuzdur. Kabaca bir hesapla her gün bir saat okuma yaparak ortalama 10.000 kelimeyi kolayca okuyabilirsin.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Motivasyonunuzu Kolaylaştırır
Dikkatinizi dağıtan bazı şeyleri unutmanızı ve kitap okumaya odaklanmasını sağlayarak, motivasyon yetisi kazanmanızı sağlar. Zihninizi hızlı bir şekilde çalıştırır. Ses ve zihin arasında bir bağlantı olduğu için, hafızanızı da güçlendirir. Odaklanma kalitenizi arttırır.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar.
Kitap Okumazsak Ne Olur? Kitap okumayan kişiler sosyal hayatta başarı elde etmekte zorlanır. Gerekli bilgi tecrübesine sahip olmadıkları için toplum içinde daha sessiz ve çekimser olurlar. Hayattan zevk almazlar ve zamanı nasıl kullanacaklarını bilmezler.
Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
Okumak beyindeki faaliyeti çoğaltıyor, Alzheimer riskini azaltıyor, hatta depresyona iyi geliyor.
Farklı hayatları, görüşleri tanımanızı sağlar; empati yeteneğinizi güçlendirir. Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz.
Okuma Planı Yapın
İlk aşamada her gün 100 sayfa okumak gibi zorlayıcı hedefler koymak yerine, haftada birkaç gün belirlemeniz ve okuyabileceğinizi düşündüğünüz kadar sayfa sayısı hedefi koymanız daha doğru olacaktır. Aksi takdirde hedeflerinize ulaşamamanız, kitap okuma alışkanlığı kazanma sürecinizi uzatabilir.
Pek çok uzmanın da her daim önerdiği kitap okumak, genel olarak insan gelişimi noktasında büyük bir potansiyele sahiptir. - Hayata farklı açıdan bakılmasına olanak tanır. - Düşünceleri olgunlaştırır. - Stresi azaltmada yardımcıdır.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
Yayıncılara göre, İstanbul'daki fuar dünyanın en çok ziyaretçi çeken kitap fuarı. Ama, Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir. Bu oran, en fazla kitap okuyan ülkelerin başında gelen İngiltere ve Fransa'da yüzde 21, Japonya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 12 civarında.
Türkiye'de 23 Nisan hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hemde Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü kapsamında Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor. Şurada Paylaş! Dünya Kültürü Puan Endeksi'ne göre dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan, ikinci sırada ise Tayland ve ardından Çin geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri