Kültür mayası denilince endüstride faydalanılan, şarap, bira, ispirto, ekmek vs. yapımında kullanılan mayalar anlaşılır. uygun suşlar anlaşılır.
ALFASOL Turbo maya, normal mayalara göre daha hızlı bir şekilde fermantasyon sağlar. ALFASOL Turbo maya, alkole karşı dayanıklıdır.
Şarap yapımcısı şıraya laboratuvar ortamında çoğaltılmış, şaraba istediği özellikleri katabilecek olan bir maya (nam-ı diğer Saccharomyces cerevisiae) ekler.
Şarap yapım işlemi aslına bakarsanız kolay ve basit bir işlemdir ve alkol fermantasyonu ile başlar. Bu aşama iki şey gerektirir: şeker ve maya.
Kullanımı: 25L için 5g kullanılır. Fermenterin üzerine serperek, kaynatma sırasında ekleyerek, malt özü ve suyu karıştırırken kısaca her aşamada eklenebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Hamur işlerinin olmazsa olmazı kuru maya, bitki ve çiçeklerin kısa süre içerisinde canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak.
Alfasol Kırmızı Şarap Mayası Kullanımı: Üzüm Posasından ayrılan üzüm şırasının her 10 Lt sine 3 Gr Kırmızı Şarap Mayası eklenir. Kapalı sistemde hortumla çıkış verilerek fermantasyon başlatılır. Fermantasyon için Steril ortam ve ekipman çok önemlidir.
Bir miktar şıra 35 Derece civarına ısıtılır (ılıkdan hafif sıcak) ve sterilize edilmiş bir kaba dökülür. Sonra içine 5 Litre için; 2gr (Bir çay kaşığı) ARGUNBEER Şarap Mayası eklenir ve 30 dk mayanın tamamen uyanarak kabarması sağlanır.
Esas şarap %15 alkol içeriğine kadar kuvvetlendirilir ve şarabın yüzeyinde bir film tabakası olarak özel alkole dayanıklı bir film mayası geliştirilir. Bir aldehit olan asetaldehit, bu yolla üretilen bir tatlandırıcı grubudur. Bu işlemin devamında alkol içeriği %16-18'e yükselebilir.
Bir huni yardımıyla yarım bardak şekeri meyve suyu kutumuza boşaltıyoruz. Meyve suyu kutumuzun ağzını sıkıca kapatıp güzelce çalkalıyoruz. Şekerimizin erimesi gerekli. Yine huni yardımıyla bir çay kaşığı Dr.oetker instant maya döküyoruz.
TAVSİYE: Genelde Şıra içinde yeterli Azot,Fosfor,Magnezyum, B komplex ve Protein olmadığından MAYA BESİNİ de kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
“Rakılık Maya”mızın ana malzemesi Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ve Merlot tipi şarap yapımında kullanılan özel bir tip şarap mayası olup hamur / bira mayasının %6 ile sınırlı olan alkol veriminden daha üstün bir verim sağlamaktadır ve alkol verimi %12-%14 arasındadır.
Rakı üretimine üzümlerin temizlenmesi ile başlanır. Şıra haline getirilen üzümler pastörize edildikten sonra; maya ile fermante edilir ve alkollü bir sıvı oluşturulur. Alkollü sıvı, kolonlu distilasyon ünitesinde damıtılarak suma haline getirilir.
Bira mayası (Brewer's Yeast) temelde ekmek, içecek ve bira üretiminde kullanılan bir maya çeşididir. Tek hücreli bir mantar olan Saccharomyces cerevisiae'den üretilir.
Pek çok maya türü 40 °C'nin üzerinde zorlanır, 50 °C üzerinde fermantasyon gerçekleştiremez ve 70 °C üzerinde de ölürler.
Şeker ilavesi mutlaka üzümler patlatılıp açık fermantasyon ve maya hareketi başlamadan yapılmalıdır. Tavsiyem başlangıçta şeker oranını 1095-1100 e çıkartıp açık fermantasyonu başlatmanız ve sonrasında 2-3 günde bir süzerek aldığınız şıra dan Hidrometre ile düzenli olarak şeker miktarını ölçüp not etmeniz.
Zaman: Üzümden yaptığınız şarap ortalama 6 ay sonra şişeleme aşamasına gelir. Kitten yaptığınız şarap ise ortalama 3 hafta içinde şişelemeye hazırdır.
Bu aşama özellikle renk yönünden kırmızı şarapta daha önemlidir. Kırmızı şarap üretimi için bu işlem 10-15 gün, rosé şarap için 8-48 saat kadar beklemek yeterli olur.
Meyve şarapçılığında en çok kullanılan meyve elmadır (VOGT 1968, 1969). Armut, el- ma ile karıştırılarak veya karıştırılmaksızın şa- raba işlenmektedir, Elma ve armudun yanısıra frenk üzümü, çilek, ahududu gib; üzümsü mey- veler ve portakaldan da şarap yapılmaktadır.
Şarabın renk değiştirmesinin nedeni ise polifenollerin polifenol oksidaz (tirozinaz) ve lakkaz enzimleri tarafından oksidasyona uğratılmasıdır. Bunun sonucunda renk değişir ve şarap kaba bir tat alır. Kükürt dioksit ise bu enzimleri etkisiz hale getirerek oksidasyonu önlemektedir.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Esas olarak, kahve telvesi toprak faunası tarafından bitkilerin kullanabileceği şekilde ayrıştırılabildiği için gübre olarak kullanılabilen bitkisel bir atık maddedir. Ancak, diğer bitki atıklarından özellikle farklı değildir. Bunlar aynı zamanda gübre olarak kullanılma ve toprağı iyileştirme potansiyeline de sahiptir.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
İçerisinde bol miktarda bulan vitamin (özellikle b vitaminleri ) ve minareler sayesinde cilt bakımında da çok faydalı olan kuru maya çiçekleriniz için harika bir çiçek coşturandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri