Kuluçka makinesinin sıcaklığı ise kanatlı türlerine göre değişmektedir ama birçok kanatlıda gelişimde 37,6 - 37,8 çıkım döneminde ise 37,2 sevilerindedir. Kuluçka makinesinin ve bulunduğu ortamın nemi : Kuluçka makinelerinin bulunduğu ortamın nemi aşırı yüksek yada aşırı düşük olmamalıdır: 50-70 arası olması önerilir.
Genel olarak yaklaşık tüm yumurtalar 37.8 derecede ve 55-60 nem aralığında gelişim süresinde çalışması öngörülmüştür. Çıkım zamanı adı verilen son 3 günde ise yumurta çevirmesi durdurulur ve ısı 37.0 düşürülür, aynı anda da az fazla su vererek nemi 65-70 dereceye getirilecektir.
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Öyle olmaz, bir şeffa ampülü kapaklı bir kutu yapıp tepesine yerleştirmeniz ve ampülü termostata bağlayıp termostatı 37 dereceye ayarlamanız gerekir. Bir de yumurta altına gazete kağıdı, saman vs serin. Bir kuluçka makinesi anlayacağınız. Tam olarak 39,5 derece gerekiyor vede yüzde 85 civarı nem gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Kuluçkalık yumurtanın içeriği 24 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta eğer ki yumurta döllü ise olgunlaşmaya başlar. En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar.
Yaklaşık 20 gün yumurtanın üzerinde yatarak onu sıcak tutan tavuğun görevi tamamlanınca, civciv yumurtadan çıkmaya hazırlanıyor. Civciv gibi narin ve minik bir canlı için yumurtanın sert kabuğunun kırılması çok zor bir görev gibi görünebilir ama endişelenmeyin.
Kuluçka makinesi kaç günde civciv çıkartır? Gelişim süreci olan 18 gün çevirme işlemi uygulanır. Çevirme işlemi her iki satte bir maximum olarak ayarlanır. Yumurtalar çıkım bölümüne toplam kuluçka süresinin bitmesine 3 gün kala aktarılır.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. Kirli yumurtalar ve yer yumurtaları temiz folluk yumurtalarına nazaran daha az çıkarlar ve kontaminasyonu ( Mikrop Bakteri ) tüm kuluçkaya yayarlar. Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı . Nem ise %55 oranında sabitlenmeli. son üç gün sıcaklık 37,5 dereceye düşürülerek nem oranı %65 seviyesine çıkarılmalı. 21. günde kuluçkaya koyduğumuz yumurtalardan civciv çıkmaya başlayacaktır.
2- Çıkım Aşaması: 18. günden sonra yumurtalar artık çevrilmez ve civciv yumurtadan çıkmaya hazırlanır. Bu dönem de sıcaklık 37,5 derece ve nem oranı 65-70% olmalıdır.
İlk hafta civciv sıcaklık derecesi 33-36 olması sağlanmalı daha sonra her hafta 3-4 derece azaltılarak sıcaklık düşürülmelidir fakat 15 dereceden daha az seviyeye indirilmemelidir.
makinesi ile bir çıkım elektrik tüketimi 85TL ile 95TL arası tutmaktadır. Her civciv çıkımı sonrası kulucka.center kuluçka ev tipi makinesi şeffaf ve plastik ten olduğu için hijyenik maddeleri ile yıkanarak temiz haliyle tekrar yumurta basabilirsin.
Önemli olan kuluçka makinesi içinde nem düzgün sağlanmasıdır ve nem bilgisini gösteren bir higrostat veya halk dilinde denen bir nem ölçer olmasıdır. Kuluçka makinesi içinde nemi paylaştırmak ve dağıtmak mutlaka bir fan ile yapılmalıdır. Kuluçka nem üreten kazan ile nem üretmek mümkün.
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür. Ayrıca 40 derece üzeri sıcaklığa kalırsa embriyon iken ölür.
Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar. Hayvanların tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir.
Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir. Ayrıca her 10 saatte bir de su verilmesi gerekir. Civcivler hızlı büyüyen hayvanlar olduğu için yemini ve suyunu eksik etmemek gerekir.
Havalandırma oksijen: Makinenin bulunduğu ortamda yeterince havalandırma olmalı odada yeterince oksijen temiz hava bulunmalıdır. Kuluçka makinesinin bulunduğu Odayı zaman zaman havalandırmalısınız. Makinenin oksijen alan ve tahliye eden delikleri açık olmalı kapatılmamalıdır.
15 günü aşmış yumurtalar kesinlikle çıkmaz. Burda dikkat edilmesi gereken konu ilk gün toplanan ve 15 gün bekletilen yumurtanın kuluçka makinesi ısı nem ve çevirme süresinin farklı olması. 15 günlük bekletilmiş yumurtalar 38 derece ilk gün sıcaklık %45 nemle başlatılır.
Tehlikeli değerler nelerdir onlardan bahsetmek istiyorum sizlere tehlikeli değerler sıcaklıkta tehlikeli değer 36.8 in altına düşmesi ölümcül bir sıcaklık değeridir sıcaklıkta yüksek ölümcül değeri 38.3 ölümcül değerdir. yetersiz nem seviyesi 45'tir 45'in altında bir nem seviyesi kuluçkada başarısızlıkla sonuçlanır.
Yumurtadan yeni çıkan civcivler, 1 ile 2 gün kadar anaç altında kalarak tümüyle kuruduktan ve ayaklandıktan sonra anaç çevresinde dolanmaya başlarlar.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri