Cevap: Bir kabın içindeki kum-saman-tuz ve su karışımındaki maddeleri ayırmak için sırasıyla yüzdürme, süzme ve buharlaştırma yöntemleri kullanılmalıdır.
Tuz ve kum karışımına 801 ° C ile 1710 ° C derecede ısıtma işlemi uygulanır. Tuz, kuma oranla yüksek ısı karşısında daha çabuk eriyebilen bir madde olduğu için kumu bırakarak dökülür. Bu şekilde tuz, kumdan ayrılmış olur. Tuz ve suyun birbirinden ayrılması için kimyasal bir yöntem uygulanır.
Süzme yöntemi ile kum-su birbirinden nasıl ayrılır? Kum tanelerini sudan ayırt etmek için süzdürme yöntemini kullanarak ayırabiliriz. Basit bir süzgü ile kum su karışımını süzgeçten geçirip katı madde olan kumu süzgeçte tutarak sudan ayırabiliriz. Bu şekilde ayrıştırmayı gerçekleştirmiş oluruz.
Ayrıca, saman-su karışımları birbiri içerisinde çözünmez yani heterojen karışımlardır. Katı-sıvı ve birbiri içinde çözünmeyen, heterojen karışımları süzme yöntemi ile ayırabiliriz. Süzme yöntemi ile ayırırsak saman süzgecin üstünde kalır, su süzgeçten geçer. Su ve saman ayrılmış olur.
Karışımlar fiziksel ayırma yöntemleri olan elle toplama (ayıklama) , tokaçlama, savurma, ayırma hunisi kullanma, eleme, aktarma, mıknatısla ayırma, süzme (filtrasyon), ayırma hunisi kullanma, buharlaştırma, damıtma (distilasyon), ayrımsal damıtma, santrifüjleme, diyaliz işlemi ve kromatografi ile ayrılır.
İlgili 28 soru bulundu
Homojen karışımlar
Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyunu homojen karışıma örnek verebiliriz.
Suyu kaynatır veya buharlaştırırsanız geriye katı olarak tuz kalacaktır. Eğer su elde etmek isterseniz, distilasyon yöntemini kullanabilirsiniz.
Doğrulanmış Cevap. 1-Kum-su karışımı süzme yöntemiyle ayrılabilir. Süzgeçte kum kalır. 2-Yüzdürme yöntemi; Suya atılan iki tanecikli maddenin birbirinden ağırlıkları vasıtasıyla ayrılmasıdır.
Su, iki hidrojen ve bir oksijen atomunun birbirlerine bağlanmasıyla oluşan bir bileşik. Bu süreçte aynı zamanda enerji açığa çıkıyor. Suyu bileşenlerine ayırmak için ise enerjiye ihtiyaç var. Bu tepkime elektroliz olarak isimlendiriliyor.
Ayrımsal damıtma, kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir. Sıvı+sıvı homojen çözeltiler için kullanır. Karışım damıtma kabında ısıtılınca, kaynama noktası düşük olan sıvı kaynayarak karışımdan ayrılır.
Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır. Daha sonra soğutmaya başladığımızda, sıcaklık düştükçe çözünürlükleri azalacak ve kristal olarak çökmeye başlayacaklar. Önce şeker, daha sonra da tuz kristal olarak çöker. Fiziksel kimya ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
-su ve tuz=⟩ su-tuz karışımı homojendir ve sıvı-katı karışımlara örnektir. Bu karışımlar da yukarıda belirttiğim gibi buharlaşma yöntemi ile ayrıştırılır. -su ve şeker=⟩ su-şeker karışımı homojen ve katı-sıvı karışımdır. Yine yukarıda da belirttiğim gibi buharlaşma yöntemi ile ayrıştırılır.
Tuz suya karışıp çözelti oluşturur. Kum altta kalır ve talaş üste çıkar. Böylece kum ve talaş ayrılır. Sonrasında geriye kalan tuzlu su karışımını buharlaştırma yöntemi sayesinde ayırırız.
Açıklama: Savurma döküm yönteminde erimiş metal, bir eksen etrafında döndürülen kalıplar içine dökülerek biçimlendirilir. Merkezkaç kuvvetlerinin oluşturduğu basınç, metalin kalıp cidarına homojen olarak dağılmasını, parçanın dışının kalıbın iç şeklini almasını sağlar.
Aynı şekilde tuzun içinde bulunan eksi yüklü klor atomlarının etrafına da suyun içinde bulunan artı yüklü hidrojen atomları toplanır. Böylece sodyum ve klor atomlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür.
Taş ve kum karışımı elek ile ayrılır. Taşlar kalır,kum dökülür.
Basit Destilasyon : Kaynama noktaları arasındaki farkları çok fazla olan sıvıları birbirinden ayırmada kullanılır. Ayrımsal Destilasyon : Sıvı karışımları arasındaki kaynama noktası farkı çok küçükse ayırma ve saflaştırma işlemi olarak bu yöntem uygulanır. Bu sistemin sanayide uygulama alanı da Petrol sanayisidir.
Örnek olarak, yoğunluk farkı bulunan ve suda çözünmeyen iki farklı maddeden oluşturulan karışımları ayrıştırmak için var olan karışım su içine atılır ve büyük yoğunluğuna sahip olan madde suda batarken küçük yoğunluğu sahip olan madde su üzerinde yüzecektir. Böylece iki madde de birbirinden ayrıştırılmış olacaktır.
Farklı iriliklerde olan katı karışımların birbirinden ayrılması için eleme yöntemi kullanmak gerekmektedir. Kepek ile un, Kum ile çakıl, Kömür tozu ile kömürün ayrılması için eleme yöntemi kullanılması uygundur.
Cevap : Eleme yöntemi ile ayrılır , şeklinde olacaktır. => Çünkü pirinç , tuza göre daha iri taneli bir maddedir , eleme ile ayırırsak pirinçler yukarıda kalacak , tuzlar ise dökülecektir.
Süzme yöntemi: Kalın tanecikleri ile karışmış olan sıvı maddeleri birbirinden ayırmak için Süzme yöntemi kullanılır. Özellikle evlerimize de çok sık kullandığımız yöntemlerden biridir. Örnek: Mesela makarnayı süzgeçten geçirmek suretiyle sıvı ile katı maddeyi birbirinden ayırırız.
Cevap: Kum- su karışımı süzme ve buharlaştırma gibi yöntemlerle kendini oluşturan maddelere doğru ayrılabilir. Kumlu su bir heterojen karışımdır. Yani kum, su içerisinde çözünmez.
Karışımları oluşturan maddeleri, özelliklerini kaybetmedikleri için bir birinden ayırabiliriz. Karışımları ayırmada kullanılan yöntemler: Buharlaştırma, damıtma ve yoğunluk farkından yararlanmadır. Buharlaştırma, katı-sıvı karışımları ayırmak için kullanılır. Bu işlemde sıvı buharlaştırılır ve geriye katı madde kalır.
Bir katıyı bir sıvıdan ayırmak için en çok kullanılan yöntem süzmedir. Bu iş için bir huni ve süzgeç kağıdından yararlanılır. Süzülerek ayrılan katının gravimetrik yöntemlerle miktarı tayin edilecekse gözenekleri çok ince olan ve yandığı zaman kül bırakmayan özel süzgeç kağıtları kullanılır.
16 YÜZDÜRME Birbiriyle karışmış olan tanecikler yüzdürme yöntemiyle ayrılabilir. Samanla karışmış buğday, sapla karışmış mercimek, toprakla karışmış ıspanak bu şekilde birbirinden ayrılır. Örnek:Talaş ile kum karışımını su içerisine dökersek, kum dibe çöker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri