Çünkü enzimler çiğ süte uygulanan ısıl işlemler sebebiyle aktifliğini yitirmiştir ve bozulmaya sebebiyet vermezler. Yoğurtta bozulma olarak nitelendirdiğimiz her zaman ekşime olarak karşımıza çıkmıyor.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Hazır yoğurtlara, kıvam artırıcı olarak genetiği oynanmış nişasta eklenir. - Bazı firmalar hazır yoğurdun maliyetini azaltmak için sütün içindeki yağı alarak yerine margarin ekliyorlar. - Yoğurda, şeker veya kanserojen olduğu bilinen Aspartam, Sakkarin gibi tatlandırıcılar ilave ediliyor.
Hazır yoğurtların bozulmasının en yaygın nedeni ambalajların iyi kapatılmamasıdır. Eğer hazır yoğurdun ambalajı iyi kapatılmazsa yoğurt hava alır. Hava, gıdalar için hiç de iyi bir durum değildir ve yoğurdun da kısa sürede bozulmasına neden olur.
Tek başına yeterli olmasada ekşimeye başlaması ilk işaretlerden birisidir. Eğer ekşimtrak tadının yanında keskin, genzi yakan bir durum da söz konusu ise bozulmuş olabilir. Rengi Değişmiş mi Kontrol Et! Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir.
İlgili 18 soru bulundu
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Yoğurdu serin yerlerde muhafaza edin. Yoğurt buzdolaplarında muhafaza edilir. Buzdolabında muhafaza edilen yoğurtların ağzını mutlaka sıkıca kapatınız. Eğer yoğurdunuz ekşir ve yenmeyecek kıvama gelirse üzülmeyin.
Öncelikle yoğurt kesinlikle oda sıcaklığında tutulmadan buzdolabında saklanmalıdır. Buz dolabının kapak veya rafların veya ön kısımları değil de, olabildiğince arkada tutmanız daha iyi olacak ve sıcaklık değişimine dayalı bir sorun oluşmasını engelleyecektir.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Çünkü enzimler çiğ süte uygulanan ısıl işlemler sebebiyle aktifliğini yitirmiştir ve bozulmaya sebebiyet vermezler. Yoğurtta bozulma olarak nitelendirdiğimiz her zaman ekşime olarak karşımıza çıkmıyor.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle market yoğurdundan yana değil, ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Bozulmaya devam eden ve daha ileri düzeye giden yoğurtlar ise küflenmeye başlar ve bu küflenme zaman içerisinde bozuk olan yoğurdun tüm yüzeyini kaplayan bir hal alır. Bozuk yoğurt da tüm besinlerde olduğu gibi gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Peki yoğurt bozulur mu? Evet elbette; ancak neredeyse hiçbir zaman ambalajın üzerindeki tarihle aynı gün değil.
Yoğurtlarda,peynirlerde ve et ürünlerinde pembeleşmenin kaynağı ''Rhodotorula'' adlı maya türü bir mikroorganizmadır . Doğada çok yaygın olarak bulunan bu mikroorganizmalar hava ve toz yardımıyla sporlarla bulaşabileceği gibi çiğ meyve ve sebze yardımıyla da evlerimizde buzdolaplarına kadar gelirler.
Yoğurt, kısa vadede bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklerken uzun vadede insan ömrünü uzattığı bilinir.
şimdi kimi sıcak bir yemek eşliğinde yer ağzının yanmasını engellemek için kimi de tatlının yanında şerbetin tadını yumuşatmak için yer. yoğurt sevdalısı olan ben ise kızartmaların yanında, kebabın yanında ve pilav, makarna ile yemeyi tercih ediyorum.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Nedenler: 1-Yüksek ısıda uzun süreli İnkübasyon ( mayalanma dönemi ) veya sonrasında buzdolabına geç konularak geç soğutulması. 2-Buzdolabı ısısının yüksek olması ( 10°C üzerinde olması ) 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması
Ancak yoğurdun raf ömrü sınırlı olup, 25- 30°C'de 1 gün, 7°C'de 5 gün ve 4°C'de 10 gün olarak verilmektedir.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Yoğurdun ekşimemesi için, fazla bekletmemeye dikkat edin. Soğumasının ardından dolaba koyun ancak üstünü kapatmayın, ertesi gün kapatın. Böyle yapmanız, yoğurdunuzun sulanmasını önleyecektir. Yoğurdun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir. -Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri