Sık sık kumar oynayan ya da kumar bağımlılığı olan kişiye kumarbaz denir.
i. Kumara çok düşkün kimse, kumarbaz: Geç vakit yeşil masadan dönen zengin ve ecnebi kumarcıların (…)
Kumar oynama yüzünden önemli bir ilişkisini, işini, eğitimini tehlikeye atar ya da kaybederler. Kayıplarını telafi edemeyeceğini fark eden bağımlılarda ağır bunalımlar, depresyon ve hatta intihar vakaları görülür.
Kumarın haram kılındığını net olarak bildiren şu ayetlerde ise “ey iman edenler! Şarap, meysir, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şey- tan; şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Al- lah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.
İlgili 18 soru bulundu
İçki içen veya kumar oynayan birinin namazı kabul olur.
Kumar, haksız kazanç yöntemlerinden biri olup İslâm'da kesinlikle yasaklanmıştır. Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
Kumar Beyni Nasıl Etkiler? Metamfetamin ve kokain gibi beyinde dopamin salinimini arttirarak etki olusturur. Kumar oynamak bagimlilik yapan maddeler gibi beynin ödül sistemini etkiler ve dopamini yaklasik 10 kat arttirir.
Bağımlılık, tansiyon hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez, fakat düzelir. Eğer kumar oynamazsanız yaşamınız normale geri döner. Bağımlı kişi kumar oynamayı bıraktıktan bir süre sonra tekrar oynamaya başlarsa çok kısa zamanda eski oynadığı miktarlara ulaşır.
Kumar oynayan kişiler, depresyon, kaygı, migren ve barsak rahatsızlıkları gibi psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayabilirler. Bunlarla birlikte ciddi kumar problemi intihara kadar gidebilir. Kumar sorunlarının oranı son birkaç yılda küresel olarak arttı ve birçok ülkede ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldi.
Değişim için acele edilmemelidir. Değişim uzun sürebilir ve kumar oynama davranışlarının değişmesi 3-6 ay arasında sürebilir. Bağımlılık tekrar edebilen bir hastalık olduğu için tamamen iyileşmez, düzelme gösterir.
İşe yaramaz, ahlaksız, düzenbaz, yalancı, güvenilmez biri olarak algılanırlar. Kişilikleri adeta değişmiş, bütün değer yargılarını kaybetmiş gibidirler. Bu yüzden kumar hastaları sadece paralarını değil sahip oldukları her şeyi kaybederler. Evleri, işleri, itibarları, yakınları, aileleri ve sağlıkları elden gider.
İslam dininde kumarın her türlüsü yasaklanmıştır ve içerisinde kumar olan her türlü oyun haramdır. Muhammed bin Abdullah, insanları Allah'a inanmaktan alıkoyan her şeyi kumar olarak tanımlamıştır ve içerisinde kumar bulunmayan oyunlar ise genelde mübah kabul edilmektedir.
5500 kumarbaz ile yapılan bir araştırmada en büyük motivasyonun "çok para kazanmak" olduğu görülmüştü. Ancak bunun hemen ardından "eğlence" ve "heyecan" faktörleri dile getiriliyordu. Fotoğraf altı yazısı, Kumarbazların bu alışkanlıklarının arkasında para kazanmak, eğlence ve heyecan gibi motivasyonlar vardır.
Patolojik olarak görülen kumar bağımlılığının tedavisinde genellikle madde bağımlılığı tedavi modeli uygulanmaktadır. Bu yüzden kumar bağımlısı hastalar madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Kişiye göre düzenlenen program ile bu bağımlılıktan kurtulmak mümkün hale gelebilir.
Kumar oynama davranışında 4 temel aşamadan bahsedilmektedir bunlar; kazanma, kaybetme, tükenme ve vazgeçme aşamalarıdır. Kazanma Evresi: Kişi kumar oynamaya yeni başladığında genellikle bir kazanç yaşar.
İlaç tedavisinin kumar bağımlılığı alanında uzmanlaşmış bir psikiyatrist tarafından yazılmış olmasına ve yeterli dozda yeterli sürede kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Bu bozukluğun tedavisinde dürtü denetimi sağlamak üzereantidepresan, antikonvülzanve antipsikotik ilaçlar kullanılır. Bilişsel davranışçı terapi en çok yararlanılan terapi yöntemidir.
"Beyindeki ödüllendirilme hormonu seviyesi 10 misli artıyor"
Ancak yapılan çalışmalarda bu sitelerde kaybetseniz de kazansanız da beyindeki ödüllendirilme hormonu olan dopaminin seviyesi 10 misli artmaktadır. Bunun da kaybedenlerin oynamaya devam etmesine neden olduğu düşünülmektedir.
Borçlanma nedeniyle ciddi boyutlara varabilen finansal sorunlar yaşanmaktadır. Bunlarla beraber yüksek tansiyon, obezite, uykusuzluk, depresyon, kaygı bozukluğu ve intihar gibi fiziksel ve psikolojik sorunlar oldukça yaygındır. Kumar Bağımlılığı bunlara yol açabilir.
Yargıtay, eşin kumar oynama alışkanlığı aynı zamanda kumar oynayan eşin evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri ihlal etmesine yol açıyorsa kumar oynamayı boşanma nedeni kabul etmiştir.
İslâm dini, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan sağlamalarını emreder. Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez. Dolayısıyla bu kazanç ile kurban ibadetini yerine getirmek caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, piyango loto, toto, iddia ve benzeri şans oyunlarının kumar ve haram olduğunu ve “Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksul veya hayır kurumlarına verilmelidir.
Başkalarının mallarını meşrû olmayan yollarla almak ve yemek haramdır. Kur'an'ın, “Mallarınızı aranızda boş ve haksız (bâtıl) yollarla yemeyin, ancak karşılıklı rızâya, gönül hoşluğuna dayalı bir ticaret sonucunda yiyin” (en-Nisâ 4/29) meâlindeki âyeti de bu ilkeyi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri