Küre deyince akla ilk gelen Ecevit çorbası. Biz yaptıktan sonra bu çorba yine meşhur oldu, başkaları da yapmaya başladı.
Osmanlı Devleti'nin Anadolu topraklarında XVII. yüzyılda bakır madeni, sadece Gümüşhane ve Kastamonu Küre'de üretilmiştir. Bu nedenle Küre denildiğinde, akla hiç şüphesiz Bakır madeni gelmektedir. Küre'nin tarihteki bilinen adı “Küre-i Nühâs” olup eski Türkçede “Bakır Ocağı” anlamına gelmektedir.
"Küre Dağları" adı, dağların orta kesimindeki Küre ilçesinin adından gelir. Kastamonu'nun ilçesi, bakırlı pirit yataklarının da ev sahibidir. Anıldığı bir diğer isim olan "İsfendiyar Dağları", 1291–1461arasında bölgede hüküm süren sekizinci Candaroğulları Beyi olan İsfendiyar Bey'e atfedilir.
Kastamonu'nun yurt içinde en çok ün yapmış yiyeceği «Etli Ekmek» tir. Bu etli ekmeğin Konya'nın etli ekmeğiyle uzaktan, yakından ilgisi yoktur. Fırında ve saç üstünde iki şekilde pişirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kastamonu'nun yöresel lezzeti cırık tatlısı tescillendi.
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
Günümüzde Küre ilçesine bağlı toplam 34 köy bulunmaktadır. En fazla nüfusa sahip köyler Çay bükü ve Ersizlerdere köyleridir. En az nüfusa sahip olan köy ise 22 kişi ile Güney köyüdür (Tablo 3). Kaynak: TÜİK, 2021.
2007. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding tarafından satın alındı. Halıköy Maden tesisleri Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır A.Ş. Çatısında faaliyetlerine başladı.
Bunların başında bakır-kurşun-çinko ve kuvarsit yatakları gelmektedir. Bunun dışında ilde metalik madenlerden manganez ve civa, endüstriyel hammadde kaynaklarından da kil, kaolen, kuvars kumu, grafit, çimento hammaddeleri ve fosfat oluşumlarına rastlanmaktadır.
Küre, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir.
Kastamonu'nun Karadeniz kıyısında yer alan Abana ilçesi, tarihi dokusu ve eşsiz doğasıyla dikkat çeker. Bu güzel ilçe, özellikle yaz aylarında deniz ve güneş tutkunlarına ev sahipliği yapar. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bu bölgede, tarihi yapılardan doğal güzelliklere kadar birçok keşfe değer nokta bulunur.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Moni, kale komutanının ismidir. Bizanslı komutan, Karaman'a bağlı çünkü o dönemde orada bir Hıristiyan devleti bulunuyor. Orası Bizans İmparatoruna bağlı, böyle bir silsile mevcut.
Toplam nüfusu 375.592 olan ilin yüzölçümü, 13.108 km²dir. Merkez en kalabalık ilçeyken, Ağlı nüfusu en düşük olanıdır. Toprak genişliği göz önüne alındığında Merkez ilçesi en büyük, Abana ise en küçük ilçedir.
Kastama ismi zamanla Kastamonu'ya dönüşmüştür. Bir başka görüşe göre Kastamonu şehri ismini, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden almıştır. Gaslar ya da bilinen adıyla Kaşkalar Kastamonu'nun ilk yerleşimcilerindendir. Tumanna ise o dönemde Kastamonu üzerinde bulunan bir şehir/bölge ismidir.
1211-1212 tarihi ile birlikte Kayı Boyundan olan Emir Hüsameddin Çoban Bey tarafından bölge tamamen Türk hâkimiyetine geçirilir ve böylece Kastamonu'da Çobanoğulları Beyliği kurulur.
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağında 9 adet Avşar (Afşar) adında yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu yüzyılda, Kastamonu Sancağında, Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adının en fazla Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkate değer bir bulgudur.
Cide'ye özgü hediyelikler; çini kase, çini küllük, çini rengarenk nihale, magnet, anahtarlık, ayna, biblo, sarı yazma, elma pekmezi, ceviz helvası, kestane balı, sarımsak gibi hediyelikleri tercih edebilirsiniz.
Tosya'nın en büyük ekonomik gelir kaynağı olarak pirinç üretimi ilk sırada gelmektedir. İlçede üretilen ahşap kapı pencere ve mobilyalar Türkiye'nin her yerine pazarlanmakta, ayrıca ihraç edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri