Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır. Dünyada üretilen ilk sentetik lif naylon (polyamid) liftir. Tekstil sektöründe en çok tercih edilen naylon lifleri nylon6.6 ve nylon6'dır.
- Kopma, çekilme, sürtünme gibi sorunlar görünmez. - Yıkama sonrası çok hızlı kurumaktadır. - Güvelenmeye ve küflenye karşı dayanıklıdır. - Hava geçirgenliği az olan sentetik kumaşlardan olan naylon kumaşında hava geçirgenliği az olduğundan terletme yapar.
Bunu anlamak için yakma testi uygulanabilir. Kişiler ellerini ıslatıp elbisenin üzerini ovalaması gerekir. Çıkan lif parçacıklarını da yakarak test edilmektedir. Çıkan koku kağıda benziyor ise kumaşın pamuklu olduğu anlaşılabilir.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Kumaşın basit bir şekilde kopup kopmadığına özen göstermelisiniz. Bu kumaşın kaliteli olup olmamasıyla alakalıdır. İpliğin yapısına ve ipliğin sıklığına dokuma ve örgü modellerinde dikkat etmelisiniz. Yanlış bir planla ya da yanlış bir iplik ile gerçekleştireceğiniz örgü işlemleri teknik hata olduğunu göstermektedir.
Kumaşın kolaylıkla kopup kopmadığına özen gösteriniz. Kumaşın kalitesi dayanıklı olup olmamasıyla alakalıdır. Dokuma ve örgü modellerinde ipliğin yapısına ve iplik sıklığına dikkat ediniz. Yanlış yöntemle veya yanlış bir iplik ile gerçekleşen örgü işleri teknik hata olduğunu göstermektedir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Sentetik kumaş türleri, pamuk, keten, ipek gibi doğal materyallerin tersine birçok maddenin birleşimiyle oluşan liflerden elde edilen materyallerdir. Sentetik kumaş türleri akrilik, polyester, naylon, likra olarak kategorize edilebilir.
Sentetik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Sentetik kumaşlar yıkanınca çekme yapmamaktadır. Sentetik kumaşların özelliklerinde kaliteli lifler ile dokuma oluşturulduğu için dayanıklı kumaşlar olup çekme yapmamaktadırlar.
Naylon kumaş olarak da bilinen polyamid, plastikten üretilen bir malzemedir. 1930'larda icat edilen ilk sentetik elyaf olan polyamid, uzun yıllardır birçok farklı alanda kullanılır. Çok elastik olmasına rağmen az kırışması, malzemenin önemli detayları arasında yer alır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Naylon (Sentetik Lif)
- Naylon ateşe yaklaşılınca büzülür, erir ve damlayabilir. - Kokusu; kimyasal şekerimsi biraz da kereviz gibidir. - Külü; siyah sertleşmiş krem şeklindeki iç içe geçmiş topcuklardır, ezilemezler.
Polyester ağırdır ve daha az nefes alabilir. Polyester insan yapımı maddelerden yapılırken pamuk nefes alabilir ve hafif doğal bir üründür. Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Kumaşın bir tekstil materyali olarak kullanımını, diğer bir deyimle işlevini sağlayan düzgün yüzey, incelik, esneklik, sağlamlık, örtme gibi temel niteliklerinin yanında, gerek yüzey görünümünü, gerekse kullanım koşullarında davranışlarını belirleyen başka bir çok özelliği vardır.
Bu amaçla kumaş kalitesini doğrulamak için kumaş kesilmeden önce yapılan birkaç kumaş testi şu şekilde sıralanabilir: kumaşın gücü, aşınma direnci, sertlik testi, çekme testi, tüylenme testi ve renk haslığı testi.
75 mm genişliğindeki kumaş numuneleri sıkıştırılır ve pnömatik çenelrde test edilir, belirli bir dikiş açıklığının kuvveti ölçülür. Aynı malzemenin dikilmiş ve dikilmemiş karşılaştırmalı test numunesinin kuvvet-yer değiştirme diyagramları daha sonra karşılaştırılır.
Operatör dakikada 8– 20 metre arasındaki bir hızla hareket eden ışıklı bir pano üzerinde kumaşın kalite denetimini gerçekleştirmekte; herhangi bir hatayı yakaladığı anda kumaşı hareket ettiren motoru durdurarak, hatanın kumaş üzerindeki yerini işaretlemekte ve motoru tekrar çalıştırmaktadır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Viskon, viskoz işlemiyle elde edilen selülozdan yapılan rejenere üretilmiş bir lif için genelleştirilmiş bir terimdir. Üretilmiş bir rejenere selüloz lifi olarak, ne gerçekten doğaldır (pamuk, yün veya ipek gibi) ne de gerçek sentetiktir (naylon veya polyester gibi) - arada bir yere düşer.
Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri