Dağınık bir biçimde anlamına gelir. Bu kelime genellikle bölükpörçük, bölük börçük şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bölük pörçük şeklinde olmalıdır.
Bölük pörçük bütün halde olmayan anlamında kullanılan bir deyimdir. Parça parça halde yapılan işlerde genellikle bu deyim kullanılmaktadır. Bölük pörçük deyimi TDK'ya bakıldığında bir bütünlük sağlamayan anlamını taşımaktadır. Deyim parça parça halde olan nesneleri yahut da işleri tanımlamak amacıyla söylenmektedir.
BÖLÜK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Bir kandil günü öteki bölükteki büyük hanımın elini öpmeye gitmiştim. - Şehre giren kuvvetlerimiz iki süvari bölüğünden ibaretmiş. - Birler bölüğü, binler bölüğü, milyonlar bölüğü.
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Bolu'luluk, Bolulu'luk, bolululuk şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bolululuk şeklinde olmalıdır.
Bu doğrultuda böylesi kelime grubu ayrı biçimde ele alınmalıdır. Çünkü sözcüklerden biri anlamlı diğeri anlamsız olduğu için bitişik yazılması anlam bozukluğunu ortaya çıkarır. Ufak Tefek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu kelime için doğru yazılış hali ayrı olarak öne çıkar.
İlgili 30 soru bulundu
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Bir topluluğun yöneticisi anlamındaki başı sözüyle oluşturulan belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, çarkçıbaşı, çeribaşı, elebaşı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb.
Bu gelime çoğu zaman "saklanbaç" olarak kullanılmakta olsa da bu yazım biçimi bütünüyle yanlış olmaktadır. Bu kelimenin doğru yazım şekli" saklambaç " olarak yazılanı ve telaffuz edilenidir.
Ramiz Dayı, Yüzbaşı Ahmet, Gazi Mustafa Kemal Paşa (Kişi adından önce ya da sonra gelen unvan, saygı sözü, rütbe adı ve lakaplar büyük harfle başlar.)
Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.
Askerî birliklerin toplanmasından büyük ordu oluşur. Deniz kuvvetlerinin askerî birliği savaş gemisidir. Tim, manga, takım, bölük, tabur, alay, tugay, tümen, kolordu, ordu, ordu grubu en küçükten en büyüğe doğru sıralanan birliklerdir.
Bölük, idari bakımdan tam bir birim oluşturan en küçük askeri birimdir. Bölükler, bir bölük karargâhı ve en az iki (genelde üç, dört) takımdan oluşur. Koşullara ve ihtiyaçlara göre değişmekle beraber çoğu kez en az 100 askerden oluşan bir askeri birliktir.
Sayı basamakları üçer bölük halinde ayrılır. Yapılan bu ayrım ile beraber rakamlar belli bir gruplara bölünmektedir. Böylece sağ taraftan başlayarak sola doğru birler bölüğü, binler bölüğü, milyonlar bölüğü, milyarlar bölüğü şeklinde devam eder.
Bölük pörçük, parça parça.
o b, p'li tekrarlar: Bu tür ikilemeler pekiştirme anlamı verirler. bölük pörçük, eğri büğrü, eski püskü, ezik büzük, orda burda, ondan bundan, oram buram, yırtık pırtık, sus pus, süs püs, süklüm püklüm. • Türkçe ve yabancı sözcüklü tekrarlar: o Türkçe Türkçe: İki sözcüğün Türkçe olduğu ikilemelerdir.
kavga esnasında göz korkutmak için kullanılabilen sevimli ifade. misal; " parça pinçik ederim seni!" çok tatlı. parçapinçik olarak da kullanılır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu kelime birçok kişi tarafından ayrı bir şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yazım biçimi doğru değildir. Doğru şekli her daim birleşik bir şekilde olmalıdır.
Antrenör kelimesi birçok yerde “antranör” şeklinde yazılmaktadır. Bu yazım tarzı, yazım kuralları baz alındığında doğru kabul edilmemektedir. Antrenör TDK'ye göre her zaman “antrenör” şeklinde yazılması gereken bir sözcüktür.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Bu kelime genellikle hüsnü kuruntu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hüsnükuruntu şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri