Doğru uygulanan kundaklama yöntemleri istemsiz refleks hareketlerini ve sıçramaları azaltarak bebeğin uzun süre kesintisiz bir uyku almasını sağlar. Doğumu takip eden ilk günlerde bebeğin tam oturmamış vücut ısı dengesini kurmasına yardımcı olur, bebeği sıcak tutar. Gaz sancısına iyi gelir.
⦁ Annelerin de bebeklerin de hayatını zorlayan kolik derdinizi kundaklama ile biraz dindirmeniz mümkün. ⦁ Sancılı ve gazlı bebeklerin ağlama nöbetlerini durdurur. ⦁ Bebek kundaklamak doktor kontrollerinde de kolaylık sağlar. Bebeklerin tartılma ve kan alım işlemleri çok daha rahat bir şekilde yapılır.
Uzmanlar bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını önerir. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez.
Kundak, bebeklerin doğumdan sonraki birkaç ay boyunca güvende hissetmeleri, üşümemeleri ve gövdeleri ile kemiklerinin düzgün bir şekilde gelişmesi için kullanılan geniş bez parçasını ifade ediyor. Bebek kundaklama çeşitli bez parçaları, kundak bezleri ve örtülerinin bebeğe farklı yöntemlerle sarmalanması ile yapılıyor.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Bebeklerin rahatlamasına ve derin bir uyku çekmesine katkı sağlar. Bebeklerde ağlamayı azaltır ve bebeği sakinleştirir. Bebeğiniz kendini güvende hisseder. Bebeğinizin kan dolaşımını ve sinir sistemi gelişimini olumlu etkiler.
Kundaklıyken bebeğin mutlaka sırt üstü yatırılması gerekir, bebeğin sırt üstü yatırılmadığı durumlarda ani bebek ölümü gerçekleşme riski vardır.
bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını öneriririz. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Bebeği kundaklarken geniş, yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Kundak üst vücudu sıkıca sararken alt vücudu yani bacakları serbest bırakmalıdır. Kundak bezi kare ise üst kısmı katlanır ve bebeğin omuzu kat yerine gelecek şekilde yerleştirilir. Önce bir kol, düz veya kıvrılmış olarak kundak beziyle sarılır.
Kundaklama çok sıkı olursa, aşırı ısınma denilen hipotermiye yol açabilir. Yine sıkı sarılan bir kundak bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar, bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemi olan yarım kundaklamayı önermektedir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Yazın Bebek Kundak Yapılır mı? Yazın bebeği kundaklayabilirsiniz.
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Kundaklamak, ona anne karnındaki sıkışık alan hissini verir, ellerini yüzüne götürüp kendini uyandırmasını engeller, sıcak bir alan yaratarak gaz sancılarını azaltır. Bu sebeplerden, bebeklerin ilk 4 ay mutlaka kundaklanması gerekir.”
Bu özlemi gidermek için doğumdan itibaren kundaklama yöntemi tercih edilebilir. Bebekler ne zamana kadar kundaklanır sorusunun cevabı ise çocuk sağlığı uzmanları tarafından verilmiştir. Kundaklama, bebeğiniz 3-4 aylık olana kadar uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Bebeğin ilk banyosu doğum sonrası hemen yapılması yerine, doğum sonrası 12 ila 24 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğin vücut sıcaklığı düzelir ve cilt bariyeri olgunlaşır.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Kaç aylık olana kadar bebekler gaz probleminden şikayetçidir? Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Bebeği sırtüstü yatırın. Akabinde bebeğin karnına saat yönünde masaj yapın ve dizlerini karnına doğru hareket ettirmeye çalışın. Bu yöntem bebeğin gazını çıkarma konusunda fayda sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri