Künefenin kıtır tel kadayıfı ile ısınınca uzayan tuzsuz Hatay peynirinin ideal kontrastı ve üzerine dökülen şerbetiyle tadı damağımızda kalmıştı. Künefeye benzeyen tatlılar Orta Doğu'nun her yerinde olsa da, Hatay'a özgü taze mozzarellaya benzeyen peyniriyle yapılan künefe, belirgin bir şekilde Türk tatlısıdır.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefe yüzyılı aşkın süredir Kilis ilinde geleneksel olarak üretilen bir tatlı çeşididir.
Antakyalı Tatlıcı erbabının geliştirdiği bu kadayıflı tatlı kısa zamanda yapımının eğlenceli olması, malzemelerinin çarşıda bulunabilirliği sayesinde halkın evlerinde de yapılıp sıcak olarak tüketilmeye başlanmıştır.
Kökeni Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenen künefenin ülkemizdeki anavatanı Güneydoğu yöresi olmakla birlikte, özellikle Hatay`dır. Künefe; peynirden yapılan ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı çeşididir. Mersin, Şanlıurfa ve Hatay`da farklı şekillerde yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Hatay künefesi olarak geçen künefe için tarihi kaynaklar üzerinde genellikle Lübnan ve Filistin gibi adresler çıkmaktadır. Peynir ve hamurla yapılan bir tatlı olarak o coğrafya bölgesinden ünlendiği olası bir düşünce olarak kabul edilmektedir.
Gelin çeyizlerinde bakırdan yapılmış künefe tepsisi muhakkak bulunurdu. Bu da künefenin Hatay kültürü içindeki önemini göstermektedir. Hatta eskiden künefe yapmayı bilmeyen erkeğe kız verilmezdi. 1934 yılında Hatay ili Harbiye Belediyesi Gümüşgöze Köyünde doğar.
Künefe; altta ve üstte tel kadayıf olan arasına tuzsuz peynir konularak pişirilen ve daha sonra şerbetlenen tatlı türüdür. Künefenin anavatanı Antakya yani Hatay'dır.
"Filistin'in Nablus kentinde bulunmuştur, hatta bu yüzden adı "kunafa Nabulsia" diye anılır" diyenler olsa da bu pek akla yakın gözükmüyor. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi ana malzeme Türk kökenli.Yani tel kadayıf bulunmadan künefenin yapılabilmesine olanak yok.
Türkiye`de ki anavatanı Güneydoğu yöresi olan künefenin kökeninin Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenir. Osmanlı Mutfağında da Ramazan Tatlısı olarak ün yapmış olan bu tatlı, Ortadoğu coğrafyası tarafından paylaşılamıyor.
Hatay Künefesi Tarihi incelendiğinde Türk ve Osmanlı tarihindeki izlerine rastlamak mümkündür. Nebizade Nurullah Mehmet Efendi 18. yy Ağdiye Risalesi'nde künefeden bahsedildiği görülmektedir. Kitapta Hulviyat adı verilen tatlılar bölümünde “Kuteyfe” denilerek künefe ve kadayıfın pişirilme usulleri anlatılır.
Muhammet Mustafa Görgen - Asi Künefeleri Yönetim Kurulu Başkanı - Asi Künefeleri / Asi Sweet Frozen Foods Global | LinkedIn.
Markanın NFT ve metaverse konusundaki hamlelerini değerlendiren Beyzade Künefe Kurucu Ortağı Mahmut Saman, "Müşterilerimizin daha önce duyurduğumuz künefe NFT'sine gösterdiği yoğun ilgi, bu konudaki çabalarımızın karşılık bulduğunu kanıtladı.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur sorusuna cevap olarak Hatay şehrini söyleyebiliriz. Bu şehir içerisinde bulunan Antakya ilçesi de, özellikle künefe ile ünlenen ilçe olarak bilinmektedir.
Hatay iline özgü bir lezzet olarak bilinen künefe pek çok kişinin severek yediği tatlılardandır. Kadayıf ve peynirle yapılan, sıcak olarak sunulan tatlılar en çok Doğu Akdeniz tarafındaki şehirlerde tüketilmektedir.
Hatay'ın sembolleri arasında yer alan künefenin yemek kültürü içindeki yeri azımsanmayacak önemdedir.
15 FARKLI ÇEŞİT
15 çeşit künefemiz var. Normalde künefe deyince milletin aklına Hatay künefesi gelir.
Künefeyi kaymak ya da dondurma ile servis edebilirsiniz. Künefenin bir diğer püf noktası ise tel kadayıfın ince bir şekilde serilmesidir.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir.
Künefe denilince akla gelen Hatay`ı, Hatay`ın gelenekselleşmiş ve sadece tadını bu zamana kadar orada bulabileceğiniz tadı, Hatay Künefesi`ni İstanbul`da artık bulmanız çok kolay.
Başta Adana kebabı ve Tekirdağ köftesi olmak üzere birçok yöresel yemeğimiz kültürel miraslar arasında yer almaktadır.
Arapça kunafa yani kıyılmış filo hamurundan gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri