Yurtiçi müşterilere düzenlenen ve bedeli tahsil edilen dövizli faturanın, fatura tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farkları için kur farkı faturası düzenlenmesi gerekmektedir.
Kur farkı faturasının düzenlenmesi zorunludur. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nin "III/A/5.3.Kur Farkları" başlıklı bölümünün ikinci ve üçüncü paragrafında, lehine kur farkı doğan KDV mükelleflerinin (satıcı/alıcı) kur farkları için fatura düzenlemesi gerektiği belirtilmektedir.
Kur Farkı Faturası Düzenlenmezse Ne olur? Kur farkı faturası düzenlenmez ise düzenlenmeyen her bir fatura için 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu faturalarda yazılması gereken tutarın %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
Kur farkı faturası, döviz cinsinden yapılan fatura kesim ve tahsil durumlarında arada ortaya çıkan farkı kapatmak için kesilir.
16. Kur farkı faturası dövizli olarak kesilebilir mi? Hayır, dövizli olarak kesilemez. Zaten kur farkına konu işlemde dövizli bakiye sıfır ve TL bakiye sıfır olmadığından dolayı TL bakiyeyi sıfırlamak için kur farkı faturası kesilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kısaca genel kural, kayıtların ve belgelerin Türkçe ve Türk Lirası olarak düzenlenmesidir. Türk Lirası karşılığı gösterilmek şartıyla, döviz olarak da kesilebilir. Yurt dışındaki müşterilere kesilen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesine gerek yoktur.
Kur farkı gelir ve giderleri genellikle prensip olarak dönem sonlarında yapılır. Bu işlemler için 646 kambiyo karları hesabı ile 656 kambiyo zararları hesabı kullanılır. Kur farkı kaynaklı ek gelirler oluşmuşsa 646 hesap yerine 601-Yurtdışı satışlar hesabına kaydedilir.
Uygulamada yaygın olarak yabancı hizmet faturalarının kur farkları da SS KDV ve SS Stopaja tabi tutulmaktadır.
İşletmeler kur farkı alacağını talep etmek için müşterisine kur farkı faturası düzenlemektedirler. Fakat her zaman alıcı tarafından bu faturalar kabul edilmeyebilir. Uygulamada gördüğümüz üzere; düzenlenen faturalara itiraz süresi içerisinde noter kanalıyla ihtarname çekilip itiraz edilebilmektedir.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
Ayrıca fiyat farkı, kur farkı ve benzeri nedenlerle tevkifata tabi işlemin bedelinde sonradan artış ortaya çıkması halinde, bu artış ile ilgili olarak düzenlenen faturada hesaplanan KDV üzerinden (tevkifat alt sınırı dikkate alınmaksızın) tevkifat uygulanacaktır. Bilgilerinize sunarız.
Gelen fatura connect posta kutusuna düştüğünde üzerinde F9-Kur farkı faturasına çevir seçeneği ile dönüştürülebilir. Bu işlem sonrasında fatura alınan hizmet faturasına dönüşür. Yapılacak eşleme sırasında seçilecek hizmet kartında da kur farkı onay kutucuğu işaretlenmiş olmalıdır.
Bu çerçevede, müşterilerinize düzenlediğiniz satış faturalarına istinaden tarafınıza düzenlenen fiyat farkı faturalarında hesaplanan KDV nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosundaki 103 no.lu satıra kaydedilerek indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
maliyetinin doğru ve kesin olarak tesbiti için de zorunlu bulunmaktadır. gelen artışın (Kur farkının), adı geçen iktisadî kıymetlerin maliyet bedeline eklenmesi gerekir.
Bu hesaplara; efektif kasa hesabı, yurt dışı alıcı ve satıcı hesapları, döviz cinsinden işlem gören banka mevduat hesapları, döviz cinsinden borç ve alacakların takip edildiği hesaplar ve dövizli kredi hesapları örnek verilebilir.
İndirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği dönem içinde veya öncesinde fatura edilen kur farkları ve vade farklarının iade hesabına dahil edilmesi mümkün olup, işlemin gerçekleştiği dönemden sonra fatura edilenlerin ise iade hesabına dahil edilmesi mümkün değildir.
Kur farkı dolayısıyla oluşan 6 TL tutarındaki fark TCMB tarafından bankaya ödenecektir.
Bu hesabın getiri yükü banka ve Hazine arasında paylaşılıyor. Banka hesaba uyguladığı yüzde 17 faizi mevduat sahibine kendi kaynaklarından öderken, ortaya çıkacak kur farkını da Hazine, bütçeden ödüyor.
Fatura üzerinde yazan dövizin kayıtlara intikal eden TL karşılığı ile ödeme günündeki dövizin kayıtlarınızdaki TL karşılığı arasında bir fark olacaktır. Fatura ve ödeme aynı gün ise bu kur farkından söz etmek mümkün değildir. Ancak, fatura tarihi ve ödeme günü aynı olmadığı durumlarda kur farkı doğacaktır.
Alıcının borcunu zamanında ödeyememesi nedeniyle kendisine verilen ek süreden doğan vade farkı ise “Faiz Geliri” sayıldığından 642 hesaba kaydedilir.
V- VERGİ MEVZUATINDA KUR DEĞERLEMESİ: Bilindiği üzere geçici vergi dönemleri ile dönem sonunda değerleme yapılması zorunludur.
Mal tesliminde, teslimi tarihi itibariyle vergiyi doğuran olayın vuku bulduğundan bu tarih itibariyle cari kur dikkate alınmak suretiyle fatura tanzim edilecektir. Avans tarihi ile fatura tarihi arasındaki lehe veya aleyhe oluşan kur farkları için fatura düzenlenmeyecektir.
Stokta kalan emtia ile ilgili olarak daha sonra ortaya çıkacak kur farklarının ise, ilgili bulundukları yıllarda gider yazılması veya maliyete intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.
İhracat kaynaklı dönem içinde ortaya çıkan olumlu kur farkları 601.Yurtdışı Satışlar hesabında, olumsuz kur farkları ise 612.Diğer İndirimler hesabında, sonraki dönemlerde oluşan olumlu kur farkları 646 Kambiyo Kârları, olumsuz kur farkları ise 656 Kambiyo Zararları hesabında muhasebeleştirilmelidir.
Kur Farkı Faturasının Muhasebe Kaydı
Olumlu kur farkı, kasa hesabına, borç karşılığında 646 numaralı hesaba alacak olarak, Olumsuz kur farkı ise kasa hesabına, alacak karşılığında 656 numaralı hesaba borç olarak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri