Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Kurabiyelerin, genellikle 180 derecelik bir ayarda pişirilmesi önerilmektedir. Fakat her kurabiye türü aynı olmadığı için, her kurabiye 180 derecelik ısıyı kaldırmayabiliyor. Buna bağlı olarak, kurabiyelerin boyutuna, şekline ve yapısına bağlı olarak pişirme ayarı değişkenlik göstermektedir.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz. Lezzetli bir kek yapmak istiyorsanız yapımında bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Turbo Özelliği Hangi Yiyecekler için Uygun Değildir? Fırının turbo özelliği sadece dışı içine göre daha fazla pişmiş yiyeceklerde kullanılır. Kek, poğaça, börek gibi hamur işleri içi ve dışı eşit oranda pişmesi ve kabarması gereken yiyecekler olduğundan turbo ayarı hamur işleri için uygun değildir.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Kek fırının hangi katında pişer? Keklerinizi fırının orta katında pişirebilirsiniz.
Bu arada fırını önceden 165C derecede ısıtın. Keki koymadan önce alt tarafına ısıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyun. Pandispanya hamurunu tabanına fırın kağıdı serili yuvarlak kek kalıbına aktarıp altı üstü kızarana kadar tercihen fanlı fırında kapağını ilk 25 dakika açmadan pişirin.
Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
İnce kurabiyeleri 160 dereceli fırında 7-8 dakika pişirmek, hafif kalınlıkta olan kurabiyeleri 165 dereceli fırında 10 dakika pişirmek genelde yeterli oluyor. Kurabiyeleri pişirirken ara sıra kapağını açmadan kontrol edin. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırını kapatabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 150 derecelik fanlı fırında 15 dk kontrollü pişirilir. Eğer fırınınızın fan özelliği yoksa kontrol ederek pişirilir. Pişen kurabiye soğumaya aldıktan sonra pudra şekeri serpilir.
Birebir aynı ölçüleri kullandım fakat kendisi 200 derecede açmaları pişirirken ben 180 derece ısı ayarını kullandım. Çünkü benim fırınım fanlı ayarda. Isısını yükselttiğimde poğaçalarım kabarmıyor ve sert oluyor, bunu bizzat deneyerek gözlemlemiştim. Haşhaşlı açma için de yine 180 derece ısı ayarını kullandım.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca katı ve sıvı malzemelerin oranı da çok önemlidir.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Üzerinin çatlamasının sebebi sıvı miktarının az kaçmış olması ya da ısının çok fazla olmuş olmasıdır. Pandispanyalar ve diğer adıyla sünger kekler en az çatlamalar olmasını istediğimiz keklerin başında kalıyor.
Fan ne demek sorusunun sözlük anlamı olarak cevabı “temizleyici”dir. Fanlar soğuk ya da sıcak havayı birbiri ile dengeli bir biçimde savurur. Havalandırma aracı, pervane, pervane kanadı ya da vantilatör şeklinde de tanımları vardır. Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir.
Turbo fırının en ekonomik pişirmelerden bir tanesi. Fırını hızlı bir şekilde ısıtmak istediğinizde kullanabilirsiniz. Fan ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsi ile pişirme yapabilirsiniz. Dışı çıtır, içi az pişmiş olsun istediğiniz zaman ideal pişirme şeklidir diyebiliriz.
Pizza ve alttan kahverengileşmesi istenen yiyecekler için uygundur. Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz.
Kuzine fırınlar hem ısınma amacıyla kullanılabilirken hem de yemeklerin pişirilmesinde kullanılabilen ürünler olur. Kullanıldığı ortama ısı yaymasıyla adeta soba görevini de bu ürünler üstlenmiş olur. Ürünler baca kullanılarak kullanılabileceği gibi modern kuzine fırın seçeneklerini de ulaşmak mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri