Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
“Kurabiye dediğin kıyır kıyır olur, aldığın ilk ısırıkta ağızda dağılır.” diyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz! Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız.
Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.
Ağızda dağılan bir kurabiyenin lezzet sırrı aslında tereyağında saklı. Farklı farklı kıvamlar için eritilmiş, kahverengi tereyağı ya da soğuk tereyağı kullanılsa da yumuşacık, ağza atıldığında dağılıp, damağınızın her köşesine mutluluk yayacak kurabiyenin sırrı oda sıcaklığında tereyağı kullanmak.
Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
İlgili 42 soru bulundu
Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Yumuşacık ağızda dağılan kurabiyeler yapabilmenin sırrı kurabiyenin yapımında kullanılan yağda saklı. Elbette her türlü yağla kurabiye yapılabilir ancak kurabiyelerinizin daha yumuşak ve ağızda dağılan enfes kurabiyelerden olmasını istiyorsanız kurabiye hamurunuzda tereyağı kullanmalısınız.
Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta pudra şekerinin miktarıdır.
Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.
Tereyağınızı buzdolabından çıkarmayı unuttuysanız eğer, mikrodalga fırında 30 saniye kadar bekletirseniz dilediğiniz sıcaklığa kavuşmuş olacaktır. Eğer kurabiyenizin harcına bir veya iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyeler ağızda dağılacaktır.
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Kurabiye hamurlarının içinde kullanıldığı yağlar bile onlara doku, yapı ve şekil farklılığı veriyor. En önemli malzemesi ise birbirine bağlamaya yardımcı olan un ya da nişasta.
Tereyağı kullanımına göre lezzeti çok daha hafif olur, tazelik süresi özellikle de hamurun içerisinde başka süt ürünü yoksa daha uzun süredir. Kıtır kıtır kurabiyeler yapmak istiyorsanız sıvı yağlar tercihiniz olacaktır. Sıvı yağ ile hazırlanan hamurlar buzlukta daha kısa süre dayanır.
1 su bardağı pudra şekeri, 5 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin ve 3 su bardağı unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Nişastalı Kurabiye İçin Malzemeler :
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında) 2 adet yumurta. 1 su bardağı pudra şekeri. 2,5 su bardağı nişasta.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Ancak kurabiyeler daha çıtır ve sert bir formda olması isteniyorsa 200 ile 220 derecede önceden ısıtılan fırında 15 ile 20 dakika arasında pişirmek doğru olacaktır. Tarifin alındığı yerdeki bilgilerin doğru bir şekilde uygulanması da kurabiyelerin lezzetli olması adına önemli olacaktır.
Bunun tam tersi için de bir çözümümüz var elbette. 1 su bardağı pudra şekeri için 1 su bardağı toz şeker ile 1 yemek kaşığı mısır nişastasını robottan çekmeniz yeterli olur. Sıvı alternatifler de şekerin yerini tutmada oldukça iyidir.
Sorumuzun Cevabı: Toz şekerin tanecik boyutu büyük olduğu için toz şeker geç, pudra şekerinde de tanecik boyutu toz şekerden daha küçük olduğu için pudra şekeri toz şekerden önce çözülür.
Pişirme aşamasında kontrollü olun. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin ve servis edin. Afiyetler olsun!
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ? Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Yemeklerde tereyağ ve margarin kullanmasanız daha iyi olur zaten. Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri