Anal darlık; dışkılama esnasında ağrı ve kanama yaratıp, bağırsakların tam anlamıyla boşalmamasına neden olur. Bazı hastalarda gaz-gaita kaçırma de bu şikâyetlere eklenebilir. Sonuç olarak kişinin günlük yaşamı anal darlıktan ciddi şekilde etkilenebilir.
Makat çevresindeki salgı bezlerinin iltihaplanması ve abse oluşturmasıyla başlayan hastalık, kanal oluşturarak ilerler. Anal fistül anal absenin kronikleşmiş hali gibidir....
Öncelikle sorun gerçekten makat darlığı ise, tedavisi sadece ameliyattır. Makat darlığının sebebi; %90 oranında basur ameliyatları sonrasında gerçekleşmektedir.
Tuvaletin alaturka (yer tipi) veya alafranga (klozet) olup olmadığı çok da önemli değildir. Asıl olan doğru ve uygun dışkılama pozisyonunun alınmasıdır. Sonrasında üç-beş defa yavaş ve derin diyafram nefesi alınıp verilerek Pelvik taban ve makat kaslarında yeterli gevşeme sağlanır ve sıkışma hissi belirginleştirilir.
Anal apse tedavi edilmezse ne olur? Anal apse mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi enfeksiyonlara ve o bölgede gazlı kangren gelişmesine sebep olabilir. Apse daha derinlere ilerleyerek komplike hale gelir ve sonrasında gelişecek fistülün sfinkter hasarını artırır.
İlgili 33 soru bulundu
Anal stenoz hafif orta ve şiddetli olarak sınıflandırılır. Hafif olgularda genelde laksatif gibi dışkı yumuşatıcıların kullanımı genelde yeterli olur. Günlük anal dilatör uygulamaları da bu hastalar için iyi sonuç vermektedir. Günlük anal dilatasyon hastaların çoğu için son derece konforlu ve bazen ağrılı bir süreçtir.
Anüs darlığı doğuştan veya sonradan oluşabilir
Doğuştan anüsün olmaması veya anüsün yetersiz olması şeklinde görülür. Bebeğin dışkısı ince, şerit şeklindedir ve dışkısını güçlükle yapar. Sonradan oluşan makat darlığı; anüs bölgesine gelen çeşitli travmalar veya bu bölgeye uygulanan radyoterapilere bağlı oluşmaktadır.
Anal fissür, sık sık makatın zorlanması yani düzensiz dışkılama ve aşırı ıkınma sonucunda meydana gelir. Zorlanma o bölgedeki çatlakların daha fazla yırtılmasına ve derinleşmesine neden olur. Bu da tuvalete gitmeyi işkenceye dönüştürerek, şiddetli ağrı ve kanamaya neden olabilir.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir. İlk hafta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılması gerekir.
Yıllarca süren bu hastalık nedeniyle barsak sarkması, gaz ve büyük abdest kaçırma da görülebilir. Altta yatan anismus sıklıkla gözden kaçar. Makat ağrısı, tuvalet zorluğu nedeniyle iş, ev ve sosyal yaşantıda sıkıntılar yaşar, yaşam kalitesi düşer, hatta ağrı kesici bağımlılığı dahi gelişebilir.
Makat hastalıklarına proktoloji bölümü bakmaktadır. Proktoloji doktoru, Genel Cerrahi alanı içinde yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi ve uzman olan hekimleri ifade etmek için kullanılır.
Lazer ile makat çatlağı tedavisi yirmi dakikalık bir işlemdir.
Özellikle de ileri evre hemoroid ameliyatları sonrasında… Yine Crohn ve Ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarının, pelvik radyoterapinin, cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklarına bağlı olarak da yapısal makat darlığı gelişebilmektedir.
Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.
Makatta ağrı ve şişlik. Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler. Dışkılama güçlüğü Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve tahriş
Dışkı yaparken zorlanmanın birçok nedeni olabilir, başlıca sebepleri: kronik kabızlık, yanlış beslenme, hemoroid, makat çatlağı, makat kanseri, polipler, bağırsak kanseri, iltihabi bağırsak hastalıkları ve birçok nedenden dolayı bu zorlanma olabilir. 📌 Prof. Dr.
Makatta oluşan çatlak dışkılama sırasında sürekli dışkı ile temasta kalmaktadır ve enfeksiyona maruz kalabilmektedir. Anal fissür uzun süre tedavi edilmediğinde makat darlıklarına kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Makat genişlemesi, anal estetik kapsamına giren bir diğer sorundur. Tıpkı vajina dokularının genişlemesi gibi makat bölgesi de zamanla genişleyebilir. Özellikle kazalar, dışkılama ile ilgili problemler ve anal ilişki nedeniyle makat bölgesinde genişleme olabilir.
Anatomik olarak, kalın barsağın son kısmı olan rektumun genişliği 4-6 cm arasındadır. Bu genişlik, hem sürdürülebilir kontinans hem de gereksiz ıkınmalaradan uzak, rahat bir dışkılama için yeterlidir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Makat kanseri oluşum riskini arttıran bir diğer unsur ise cinsel partner sayısının fazla olmasıdır. Bu durumun temelinde makat kanseri ve HPV virüsü arasında yakından bir ilişki bulunması yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri