Yazılım geliştirirken değişkenlerden, objelerden, fonksiyonlardan yararlanırız ve kod içerisinde bunları belirli yerlerde çağırırız. Bu değişkenlerin ya da kod içerisindeki objelerin, fonksiyonların erişilebilirlik kapsamı vardır, bu kapsama scope adı verilir.
Scope nedir? Scope, çalışma zamanı sırasında kodunuzun belirli bir bölümündeki değişkenlerin, fonksiyonların ve nesnelerin(objects) erişilebilirliğidir. Başka bir deyişle, Scope, kodunuzun belli kısımlarında değişkenlerin ve benzerlerinin görünürlüğüdür.
Scope, ilgili değişkenlere ulaşabildiğimiz alanı temsil eder. Global Scope ve Local Scope (Block Scope ve Function Scope) olmak üzere türleri vardır. Global Scope: Fonksiyonların ya da for, if veya while gibi blokların dışında tanımlanan değişkenlerin sahip olduğu Scope türüdür. Bu değişkenlere her yerden ulaşılabilir.
Kapsamı(scope) değişkenlerin etki alanı veyahut görülebildiği alan olarak düşünebilirsiniz. m değişkeni görüleceği üzere main yönteminin içinde yaratılmıştır. Bu da bize bu değişkenin main kapsamı(scope) içinde yaşayabileceğini ve bu metodunun dışında bir yerden erişilemeyeceğini söyler.
En basit haliyle bir değişken; hafızada tutulan verinin adresinden oluşan etikettir. Bu etiketi kullanarak istediğimiz kadar bu veriye ulaşabilir ve işleyebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Tanım: Bir değişkenin kapsamı (scope) değişkenin görülebilir olduğu komutların alanıdır. Görülebilir olduğu alan, bir komut içinde belirlenen değerle kullanılabildiği alandır. Tanım: Lokal değişkenler, bir program biriminde kullanılan ve orada tanımlanmış değişkenlerdir.
Yazılımda scope aslında “{ }” süslü parantezlerin arasına verilen isimdir. Yazılımda scope kavramı Python, HTML gibi dillerde süslü parantez olmadığı için yoktur. Fakat yazılımda öne çıkan Java, C#, Javascript gibi dillerde ” { } ” süslü parantez mevcuttur.
View Scope
Kullanıcı aynı sayfada kaldığı süre boyunca Bean'ler le gerçekleştirdiğimiz Scope çeşididir.
Session Scope
Session Scope kullandığımızda, tüm Session için (kullanıcı düzeyindeki oturumda) her zaman nesnenin aynı instance'ını return eder. Ancak kullanıcı oturumu kapandığında, yeni bir kullanıcı oturumu için nesnenin yeni bir instance'ını alacaksınız.
Singleton Scope
Bean singleton scope ile tanımlandığı zaman mevcut application context'imiz içerisinde o bean'den yalnızca ve yalnızca tek bir adet initialize edileceğini garanti ederiz. Bu bean ile yapılacak olan tüm request'ler cache'lenmiş olan aynı nesne üzerinden yapılır.
Lexical Environment ise bir context içinde tanımı bulamayan bir değişkenin hangi contexte araması gerektiğinin adresinin tutulduğu yapı olarak düşünülebilir. Contextler arasındaki bu zincirli ilişki de Scope Chain olarak adlandırılır.
Dürbünlü silahlarda dürbünü açmadan rakibi vurma durumu. Cümle içinde “noscope atmak” olarak övgüyle kullanılır.
JavaScript'de Sabit Tanımlar CONST
Değer olarak sabit olarak tanımlanan ve kod blog boyunca değişmeyen ve değiştirilemeyen değişkenler olarak tanımlanır. Burada dikkat edilmesi gereken tanımlanan sabitin ismi başka bir değişkene ve fonksiyona verilmez.
Görsellerin ışık ve renk tonlarını analiz etmemizi ve okumamızı sağlayan bu Video Scope'lar, kurgudaki planların Işık ve Kelvin doğruluğunu saptamamıza yarayan matematiksel grafiklerdir. Video Scope içindeki referans grafikler bizleri doğru rotaya izalama yaparak, yönümüzü bulmamıza yol gösterir.
QUICK SCOPE, parça ve yüzeylerin ölçümlerini, kesitlerin görüntü testlerini, CNC yada manuel olarak, emniyetli, temassız ve hassas bir şekilde ölçebilen cihazlardır. İş parçası, ekrandan hızlı ve mükemmel bir şekilde gözlemlenip, ölçme prosesleri belirlenebilir.
kis. standing committee on professional exchange. çevre sorunları bilimsel komitesinin kısaltmasıdır. "standing committee on professional exchange" gibi bir açılıma sahiptir. tıp öğrencileri arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen bir değişim programıdır.
Bean Nedir ? Spring Framework uygulamamızın omurgasını oluşturan ve Spring IOC container tarafından yönetilen nesnelere BEAN denir.
Managed Bean dediğimiz kavram aslında Java Class'ları diyebiliriz. Yazılımımızda kullanacağımız Bean'ların belirli bir süresi vardır. Managed Bean'ların yaşam sürelerini sonraki derslerde görecek olduğumuz (Scope Kavramı) Scope'ler yardımı ile sağlanmaktadır. Bean'lerin yönetiminin sağlanması Managed Bean ile olur.
Masaüstü, mobil, web ve oyun geliştirmede kullanılır.
Obsolete özniteliği
Obsolete , için ObsoleteAttributebir diğer addır. Öznitelik oluşturucusunun ilk bağımsız değişkeni olarak sağlanan dize, uyarı veya hatanın bir parçası olarak görüntülenir.
C#, . NET çerçevesinde çalışan uygulamalar ve programlar yazmak için kullanılır. C#, her ikisi de programlama dili olan C++ ve Java'nın doğrudan halefidir. C#, Microsoft, Facebook ve Amazon dahil olmak üzere birçok şirket tarafından kullanılan popüler bir programlama dilidir.
C++ (Türkçe telaffuz: ce artı artı, İngilizce telaffuz: si plas plas), Bell Laboratuvarlarından Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.
C++ yazılım dili; oyunlar, grafik kütüphaneleri, antivirüs programları ve komut verme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. C++ programlama dili özellikle hız gerektiren tüm işletim sistemlerinde tercih edilmektedir. C++ yazılım dilinin hızı türevi olan dillere göre daha yüksek ve hatasızdır.
C++ dili C dili gibi donanıma yakındır. Nesne yönelimli olması, verileri soyutlayabilme özelliğinin olması, genel programlamaya yönelik olması da yüksek seviyeye yakınlığını gösterir. Bu yüzden C++ dili orta seviyeli programlama dilleri sınıfında yer alır.
C#'ta const Kavramı Bir değişkenin değerinin program boyunca sabit olarak tutulması istendiğinde const (sabit) ifadesinden yararlanılır. Tanımlandığı satırda değeri atanmalıdır. Pi sayısı, ışık hızı gibi belirli değerlere sahip veriler kullanılarak bir program yazılacaksa, const yapısını kullanmak kolaylık sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri