- Bu durum evlerde, kitabevlerinde veya marketlerde olmasına göre değişir mi? Değerli kardeşimiz, - Kur'an-ı Kerimi, ayet ve hadis yazılı kağıtları veya diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmadığı takdirde çanta, poşet gibi bir şey içerisinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur.
Evde Kuran-ı Kerim muhafaza ederken karşımıza çıkan yükseklik kavramının ne ifade ettiği de önemlidir. Burada söylenmek istenen, yetişkin bir insanın göbek bölgesinin üzerine denk gelecek noktalardır. Belirtilen seviyenin üzerinde tutulduğunda Kuran'a gerekli saygının gösterilmiş olacağını söyleyebiliriz.
Cevap: Yatak odasında veya yatakta cenabetli olmadığı takdirde Kur'an okumak caizdir. Kur'an-ı abdestli olarak okuyabilir. Şayet Cinsel ilişkinin yaşandığı yatak odasında Kur'an-ı koymak haram olsaydı, alimler bunu açıklarlardı.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
İbn-i Hacer (r.a.) Kur'ân-ı Kerîm'e yaslanmak, ona doğru ayak uzatmak, ona arka dönmek, onu ayak altına koymak vs.'nin haram olduğunu yazmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, - Kur'an-ı Kerimi, ayet ve hadis yazılı kağıtları veya diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmadığı takdirde çanta, poşet gibi bir şey içerisinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim'i okumak ya da dinlemek isteyen kimsenin abdest alıp kıbleye doğru oturması sünnettir. Ancak yürürken veya yatarken onu okumakta da bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Bulunduğunuz odada muhtemelen Kur'an yüksek bir yerdedir. Bu şekilde ayağınız o tarafa uzatsanız bile Kur'an'a uzatmış olmazsınız. Kur'an'a hürmet güzeldir, ama bundan dolayı sıkıntıya girmeye gerek yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz, diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, Güneş doğduktan sonra kırk beş dakikalık süre, öğle saatlerine yakın Güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de Güneş batarken... Bu nedenle bu vakitlerde Kur'an okumak caizdir.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir. Şu da unutulmamalıdır ki, kitabımıza gösterilen saygı imanımızın canlılığını göstermektedir, buna göre hareket etmek gerekir.
Değerli kardeşimiz, Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir.
Elbette en güzeli Kuran'ı belden yukarıda taşımaktır. Bununla birlikte; Kur'an'a olan saygımızı ifade etmek için sadece el üstünde tutmak yeterli değildir. Ona asıl saygı, emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla yani Kuran-ı Kerim'i hayatımıza tatbik etmekle olur.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi web sitesi üzerinde de Kur'an eğitimi veriliyor. Diyanet'in 'kuran.diyanet.gov.tr/elifba/' web sitesi üzerinden Elifba ve Tecvid'li Kur'an eğitimi alabilirsiniz.
Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir. Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Âyet bulunan kitap ve kâğıt en üstte olmalıdır. Edep böyledir.
Kur'an- Kerim, temiz yerlerde, avret yerleri kapalı olan kimselerin yanında, onu dinlemeleri şartı ile açıkca okunabilir. Pis yerlerde veya avret yerleri açık olanlarla, başka işle uğraşanlar yanında açıkca okunması mekruhtur.
Radyo veya teyp aracılığıyla Kur'an-ı Kerim dinlemek, insanın karşılığında ecir aldığı salih bir ameldir. Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Kur`ân-ı Kerîm okunurken yatmayıp oturmayı ona saygıyla alâkalı görmediği için yatan birisinin yanında okumanın ise bir sakıncası olmamalıdır. Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Bu konuyla ilgili bilgiler, (88728) nolu sorunun cevabında verilmiştir. Evde olduğunuzda veya olmadığınızda, uyanıkken veya uykudayken Kur'an-ı Kerim'i açık bırakmanızda sakınca yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri