Tilâvet kıraatle eş anlamlı gibi görünse de bazan okumak, bazan da uyarılarına uymak suretiyle “Allah'ın indirdiği kitabı izlemek” mânasına geldiğinden her tür okuma için kullanılan kıraate göre daha özel anlam taşır; bu bakımdan her tilâvet kıraattir, fakat her kıraat tilâvet değildir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, ...
Tecvid, Kıraat ilmi içinde yer alan, Kur'an okuma usulü ve ilmidir. Harflerin mahreçlerine, sıfatına, medlere uygun okumaktır. Kelime manası olarak tecvid, cewede جود kökünden gelip, bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak anlamına gelir.
Bunun için Kur'ân okurken tertîl ve tecvîd gerekir". g) Tercî': Geri çevirmek, döndürmek, sesi titretmek, nağme yapmak, sesi boğazda tekrar etmek gibi mânâlara gelir¹º.
Tecvit ilmi; Kuran'ın lafız ve harflerini hatasız olarak, ahenk ve şivesine riayet ederek ve bütün özellikleri ile Kuran-ı Kerim'in harf ve kelimelerinin düzgün okunmasını temin etmektir.
Kur'ân'ı okurken sesinizi güzelleştirmeye gayret ediniz. Kim Kur'ân'ı teganni ederek okumazsa bizden değildir. ' Hadis âlimleri, hadiste bahsedilen 'teganni'yi Kur'ân'ı açık açık, tane tane tertil üzere; tecvid kàidelerine uyarak sesi güzelleştirmek sûretiyle âhenk içinde okumak şeklinde açıklamışlardır.
İlgili 43 soru bulundu
Kur'ân okunduğu zaman Müslümanın onu dinlemesi gerekir. Çünkü “Kur'ân okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (el-A'râf, 7/204) buyrulmaktadır.
Ağır ağır okurdu
Resûl-i Ekrem Kur'an'ın ilk muhatabıdır. Bu nedenle onun Kur'an'ı okuyuş şekli müslümanlar için çok önemlidir. Kendisi Kur'an'ı doğru ve güzel bir şekilde okumuş, sürekli olarak ashabını güzel okumaya teşvik etmiştir. Peygamber Efendimiz Kur'ân okuduğunda kelimeler gayet açık bir şekilde anlaşılırdı.
Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim. İslâm dininin kutsal kitabı. Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Tecvidi bilmeyenin Kur'ân okuması elbette batıl değildir. Bilakis Peygamber Efendimiz (asm), “Kur'an'ı zorlandığı halde kekeleyerek okuyana iki kat sevap vardır”4 buyuruyor.
Kur'ân okuma, okuma hızı ve kuralların uygulanmasındaki ölçüler bakımından üç tarzda gerçekleşir. Bunlar, tertîl/tahkîk, tedvîr ve hadr'dir.
O halde zikretmek Kur'ân'ın emri olduğuna ve Kur'ân aynı zamanda zikir olduğuna göre, anlamı bilinmese de Kur'ân'ın zikir niyetiyle okunması yine Kur'ân'ın tüm Müslümanlara emri olmuş olmaktadır. Kur'ân'ın emrini yerine getirmek ise ibâdet ve dolayısıyla sevaptır.
Televizyon veya CD'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir.
Sözlükte “nağme, ezgi”, kıraatte ve dilde “hata etmek; sözün maksadını anlamak” gibi mânalara gelen lahnin yaygın olan terim anlamı dilde ve kıraatte hata yapmaktır.
Hezreme: Hadr'dan daha süratli okumaya verilen isimdir. Kelime olarak hızlı konuşmak, hızlı yürümek, süratli okumak gibi anlamlara gelir. Bu tür okuyuşta harfler mahrecinden kayar, sıfatlarını kaybeder, heceler karmakarışık olur ki, bu okuma şekli caiz değildir.
Tertil, bir şeyi güzel, düzgün ve tertip ile kusursuz bir şekilde açık açık, hakkını vererek açıklamaktır. Kur'ân'ın tertili de böyle her harfinin, edasının, tertibinin, mânâsının hakkını doyura doyura vererek okunmasıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû', 2/69).
tecvid kelimesini ilk defa Hz. Ali'nin kullandığı söylenebilir. Daha sonra İbn Mücâhid ve Ebü'l-Hasan Ali b. Ca'fer es-Saîdî gibi âlimlerde rastlanan tecvid, harflerin fonetik farklılıklarını ve tilâvet kurallarını içine alan ilmin adı olarak Mekkî b.
Kuran'ı okumaya başlamadan önce abdest almalıyız. Hayız, nifas ve cünüp durumlarında dua ayetlerinin dışında hiçbir ayet okunmaz. 2. Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim'i kıbleye dönüp okumalıyız. 3. Kuran-ı Kerim'i okurken elbisemizin temiz olması gerekir.
b) Hadr: Kur'an-ı Kerim'i tecvid kurallarına uymak şartıyla en hızlı okuyuştur. Hadr ile okuyuş tecvid kuralları ihmal edilmeden sadece sür'atin artması demektir.
Kırâat kelimesi Kur'ân'da türevleriyle birlikte seksen altı defa geçmekte, okuma ve toplama anlamında kullanılmış ve kullanıldığı âyetler bütün detaylarıyla incelenmiştir. Tilâvet kelimesi Kur'ân'da izleme/uyma, okuma, amel etme, inme veya okuma, rivâyet etme anlamlarında kullanılmıştır.
Tertîl ise Kur'ân'ı, anlamını düşünerek, yavaş yavaş, harflerin mahreçlerine ve tecvid kurallarına dikkat ederek okumak anlamına gelir.
Al'i İmran suresinin son ayetlerini surenin sonuna kadar okunmasını tavsiye etmiştir. Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Güzel sesle, tecvid kurallarına riâyet ederek Kur'ân okumak müstehaptır. 2. Peygamber Efendimiz (s.a.v) güzel sesle Kur'ân okuyan sahâbîleri hem dinlemiş hem de tasvip ve takdirlerini beyan etmiştir.
- Kur'an'ın bir harfini okumak bile kişiye manen 10 derece kazandırır, 10 sevap bahşeder ve 10 günahı silinir. - Bir insanın namaz kılacak kadar Kur'an-ı Kerim'i ezberlemesi elzem olduğu gibi bu okuduklarının manasını öğrenmesi de gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri