Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuyan kişilere Hatim denir. Kur'an-ı Kerim'i baştan sona ezberleyene ise Hafız denir. Kur'an-ı Kerim: Allah'ın cebaril meleği aracılığıyla Hz.
Toplumumuzda hoca, hafız ve molla kelimeleri Kuran okuyanlar için kullanılır. Kâri Nedir, Türkçesi Nedir? Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir.
Tilavet, asıl olarak “tabi olmak” demektir. Tilavetin “okuma” anlamında kullanılması, Kur'an ile başlayan islami bir teamüle dayanır.
Kur'anı Kerim'de bulunan sayfaların tamamını ezberlemiş olan ve ezbere okuyabilen kişilere 'Hafız' denir. Aynı zamanda Yüce Allah'ın isimlerinden koruyucu, gözeten, muhafaza eden demektir.
Kurra hâfız
Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
İlgili 23 soru bulundu
Hatm ve hıtâm sözlükte “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi mânalara gelir. Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.
Muhammed (s.a.s)'dir. Levh-i Mahfuz'da tesbit edildikten sonra topluca dünya semasına indirilen, oradan da Cebrâil vasıtasıyla ihtiyaca binaen peyderpey Hz. Muhammed'e inzal olunan Kur'ân-ı Kerim, bütün alemleri, bunlar içinde de özellikle insanları ve cinleri muhatap alır.
Namaz kılmış olana, (Allah mübarek etsin) mi denir, yoksa (Allah kabul etsin) mi? Allah mübarek etsin denir. Kur'an-ı kerimde, (Allah Eshab-ı kiramdan razıdır) buyuruluyor.
Şu kadar var ki pazarlık yapılmadan ve paradan söz edilmeden, Allah rızası için Kur'ân okumuş veya hatim indirmiş olan bir kimseye hediye olarak münasip bir bağışta (teberru) bulunmakta dinen sakınca yoktur.
KUR'AN-I KERİM'İN FAZİLETİ
- Kur'an-ı Kerim'in bütün ayetleri herkesi bağlar, tabii Allah ve Peygamber'ine iman etmiş ise. - Kur'an'ın bir harfini okumak bile kişiye manen 10 derece kazandırır, 10 sevap bahşeder ve 10 günahı silinir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
"Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar. İçinde Kur'ân okunmayan bir ev ise içindekilere dar gelir.
Her ikisi de caizdir. Birincisi daha iyidir. Allah kabul etsin (tekabbelallah), namazın sevablarına kavuşma temennisidir. Hadîs-i şeriflerde namaz için “kabul etmek” lafzı geçer.
Doğrulanmış Cevap
Amin veya Allah razı olsun denilir. Biri kurban kesiyor ve bir tanıdığı yanına gelip "Allah Kabul Etsin Diyor" bizim karşılığımız ise Amin veya Allah razı olsun denilir.
Cevap: Allah kabul etsin cevabı; Amin dir. Bu şekilde cevap verebilirsiniz.
Kur'ân-ı Kerîm'de يَا مُحَمَّدُ “Ey Muhammed!” ve قَالَ مُحَمَّدٌ “Muhammed dedi” ifadeleri geçmez. Diğer peygamberler ve başkaları hakkında ise bu ifadeler kullanılmaktadır. KUR'ÂN'DA, RASÛLULLAH'A: “EY MUHAMMED!” DİYE HİTAP EDİLMEMİŞTİR.
Kur'an da Allah, erkeği özel olarak ilgilendiren konularda, direk erkeğe hitap etmiş, kadınların yaptığı yanlışlar konusunda da kadınları muhatap almıştır. Erkek yaratılış itibariyle görevi daha fazla olduğundan, muhatapta daha fazla olmuştur.
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz.
Peygamberimiz (a.s.m.) kendisine vahyolunan âyetleri ezberinde tutar ve daha sonra Sahabilere okurdu. Kur'ân'ı hâfızasına nakşedip ilk muhafaza eden bizzat kendisidir, ilk hâfız odur.
Namazını tamamen imam ile beraber kılan kişiye Müdrik denilir. İmama en geç olarak birinci rekatın rükuunda yetişebilen kişi, o rekata yetilmiş sayılmaktadır ve namazı tamamen imamla beraber kılabilir.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir.
Müdrik sözlükte “idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş” gibi anlamlara gelir. Dinî terim olarak, imama en geç birinci rekâtın rükûunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri