Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Zevc kelimesi, sözlükte “eş”, “tür”, “çift” anlamlarına gelir. Terim olarak evlilik birliğinin taraflarını meydana getiren kadın ve erkeğin her birini ayrı ayrı ifade eder. Zevc denince -Türkçe'deki eş kelimesinde olduğu gibi- kadın esas alındığında koca, koca esas alındığında da karısı kastedilmiş olur.
çift ve zevce (karı) anlamını vermişlerdir.
Zevc: Koca, eş anlamına gelmektedir. Zevce: Nikâhlı kadın, eş anlamına gelmektedir.
zevç - Nişanyan Sözlük. Arapça zwc kökünden gelen zawc زوج “çift, çift olan şeyin teki, eş, karı veya koca” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice zwg kökünden gelen zawg זוג “çift, karı koca” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen zeûgos ζεῦγος sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Zevc denince -Türkçe'deki eş kelimesinde olduğu gibi- kadın esas alındığında koca, koca esas alındığında da karısı kastedilmiş olur. Bununla birlikte örfte kocayı ifade etmek için zevc, evli kadını ifade etmek üzere bu kelimenin müennesi olan zevcenin (çoğulu zevcât) kullanımı yaygınlık kazanmıştır.
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
(ﺍﺯﻭﺍﺝ) i. (Ar. zevc'in çoğul şekli ezvāc) Zevçler, karı kocalar, eşler.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir.
Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş. Bir erkeğin hangi şartlarda koca sıfatına sahip olacağı ve zorunlulukları kültürden kültüre değişiklik gösterir. Çoğu ataerkil toplumda koca, eşinin ve çocuklarının koruyucusu olarak kabul edilir.
Türkçe: Osmanlı Türkçesi: زوجه
Zevce kelimesi Türkçe'de "dişi eş" anlamına gelir. Arapça zwc kökünden gelen zawcat زوجة z "dişi eş" sözcüğünden alıntıdır.
(ﺯﻭﺟﻴّﺖ) i. (Ar. zevc “eş, çift”ten yapma mastar eki -iyyet ile zevciyyet) Karı kocalık durumu, zevç veya zevce olma durumu: Beş seneye varan müddet-i zevciyetlerinde Nihat'ın henüz bir yalanını tutmamıştı (Hüseyin R. Gürpınar).
İri, büyük hantal ve koca kelimeleri kocaman sözcüğünün eş anlamlarıdır. Kocaman Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
"Size şunları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kızkardeşleriniz ve karılarınızın anneleri ve kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlarınızdan olan ve evlerinizde bulunan üvey kızlarınız ...
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Evli eşlere karı, koca denilir. Peki hiç düşündünüz mü? Bu sözün aslı nereden geliyor diye.
Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir. Tecvid kurallarına uygun okuyan ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'e özel bir makamda okuyan kâriler özel eğitim görürler.
Karı koca olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nikâhlı veya nikâhsız birlikte yaşamaya başlamak.
ezvac-ı tahirat / ezvac-ı tâhirat / ezvâc-ı tâhirât
Hz. Peygamber Efendimizin (A.S.M.) ismetli ve iffetli, pâk zevce-i muhteremeleri (R.A.) "Mü'minlerin anneleri" diye bilinen ve Peygamberimize (A.S.M.) âilelik etmek şerefine ermiş mübârek hanımlar.
Hz. Peygamber'in hanımları için kullanılan bir tabir. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
zevc / زوج
Sınıf, cins, nev'. Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Türkman veya Türkmen adının da koca-man kelimesindeki man ekiyle, Gerçek Türk anlamına geldiği ileri sürülmüştür, Yörük kelimesi yürüyüş halinde, göçebe anlamında ilk defa Osmanlı bürokratları tarafından kullanılmıştır.
Türklerde eskiden babaya, “kang” derlerdi.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri