İmplant vidası çene kemiği içerisine yerleştirilerek diş kökü görevi görür. Çene kemiğine yerleştirildiğinden dolayı düşmesi mümkün değildir ancak bazı hastalarda gevşeme sorunu yaşanabilir.
İmplant ile birlikte kullanılan titanyum vida diş köküne yerleştirilir. Sonradan kuronlar veya köprülerle desteklenir. Sağlam bir temele sahip olmasına rağmen bir terslik olması durumunda yerinden çıkarılabilir.
Kemik tozu takviyesi ile implantın kemiğe tutunması sağlanır. Ancak kemik takviyesine rağmen kısa zaman veya uzun zaman sonra implantlarda sallanma meydana gelebilir. Bunun sebebi implant ile kemik arasına bakteriler oluşması ve implantın kemikten ayrılmasıdır.
İmplant Sallanır mı? Kemikle kaynaşmış bir implantın 1mm dahi sallanması mümkün olmamaktadır. Çünkü kemik dokusu implant ile doğrudan kaynaşmaktadır ve aralarında herhangi bir boşluk bulunmamaktadır.
Diş İmplantı Düşer mi? Diş implantının düşmesi sıkça rastlanan bir durum olmasa da, zaman zaman yerinden oynaması, çıkması veya gevşemesi gibi sorunlar gözlenebilmektedir. Bu durumun birçok nedeni olabilir. Nadiren yanlış yapılan tedavilerde diş implantı ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.
İlgili 19 soru bulundu
İmplant Düştü Ne Yapabilirim? Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı implant vidası ya da abutment düştüyse eğer derhal bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Düşen bir abutmentin yerine yenisi takılarak düşmeyeceğinden emin olunur.
İmplantın kalitesinin düşük olması veya yanlış yerleştirilmesi, vidanın gevşemesine yol açabilir. Diş sıkma veya gıcırdatma gibi alışkanlıklar, implantlara aşırı yük binmesine ve dolayısıyla vidaların gevşemesine neden olabilir. İmplant vidasının doğru ayarlanmaması da gevşemeye neden olabilir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
İmplant Tutmazsa Belirtileri
İmplant tedavisinden sonra ağrı uzun süre boyunca devam ediyorsa, operasyon olan bölgenin etrafında şişlik, kanama, iltihap, ağrı varsa ve implant sallanıyorsa implant tutmamış olabilir. Bu belirtileri gösterenler hiç beklemeden doktora başvurmalıdır.
Vidalar, genellikle titanyumdan yapılmıştır, çünkü bu malzeme insan vücuduyla uyumlu, güçlü ve dayanıklıdır. İmplant titanyum olması dışında çeşitli boyut ve şekilleri de mevcuttur ve cerrahi bir işlemle yerleştirilirler.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
Vidasız İmplantların Avantajları
İşlem sırasında kesilmesi gereken daha az diş dokusu vardır ve iyileşme süreci daha kısadır. Ayrıca, vidalı implantlarda olduğu gibi vidaların gevşemesi veya kırılması gibi sorunlar yaşanmaz. Vidasız implantlar da uzun ömürlüdür ve yıllarca dayanabilirler.
İmplantın tutmadığı işlemden yaklaşık 2-3 hafta içerisinde belli olur. Eğer takılan implant hareket ediyorsa ve uzun süreli ağrıya neden oluyorsa implant diş çene kemiğine kaynamamıştır.
İmplant operasyonu sonrası şişlik ve ağrı meydana gelmesi normaldir. Operasyondan sonra genellikle 2-3 günden sonra bu bulguların azalması beklenir. Soğuk buz kompres uygulamaları bu belirtilerin en az seviyede görülmesi için yardımcı olacaktır.
İmplant tedavisinin ardından gelen 3 ila 7 gün arasında sürekli ağrı belirtileriyle karşılaşmak oldukça normaldir. Genel olarak tedavinin üzerinden 5 gün geçtikten sonra, implant bölgesinde olan ağrının oldukça az bir seviyeye inmesi beklenir.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
İmplant klinik muayenesi öncelikle ağız içi kontrolüyle başlar. Dişlerin, diş etlerinin ve en önemlisi de kemiklerin durumu incelenir. Var olan dişlerde sallanma, enfeksiyon olup olmadığına bakılır, çürük ve protezler incelenir. Hastanın ağız sağlığına ne kadar önem gösterdiği de bu muayene ile anlaşılabilir.
İmplant tedavisi sonrası ortalama olarak 3 gün ağız çalkalanmamalı ve gargara da yapılmamalıdır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk hafta tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulması önemlidir. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde alkol de kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi kürdan gibi sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
İmplant diş ömrünü, bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında, özenle yerleştirilmiş bir diş implantının 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ömrü vardır. Diş implantının ömrü implantın doğru şekilde uygulanması ve sonrasında ise hastanın implant bakımlarını aksatmaması ile uzun ömürlü olmaktadır.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafindan ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir.
Amerika'da İmplant Neden Yasaklandı? İmplant tedavisinin doğru yapılmaması ya da titanyum yerine uygun olmayan malzemelerin kullanılması sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Amerika'da kalitesiz ya da sahte implantların kullanılması yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri