Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu sorulara resmi internet sitesi üzerinden yanıtladı. Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur.
Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
Allah'a hamd olsun. Hamd, yalnızca Allah'a dır. Allah -azze ve celle-'nin Kelâmı'na hakâret anlamına geleceğinden, içinde/üzerinde Kur'an-ı Kerim âyetlerinin bulunduğu bir şey ile tuvalete girmek caiz değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Dolayısıyla bu tür cihazlara Kur'ân-ı Kerîm programlarının yüklenmesinde ve bu cihazların çanta veya cepte taşınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca söz konusu programların kapalı olması şartıyla bu tür cihazlarla tuvalet vb. yerlere girilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Peygamber (asm)'in adının yazılı olduğu bir yüzükle helâya giren kişi, yüzüğünü gizlemelidir. Eğer yüzük sol elinde ise taharetleneceğinde parmağından çıkarmalıdır (bk. İbn Abidin, V/ 317). Buna göre kolyesinden "Allah" yazılı kimse, bunun üstünü kapatarak veya ters çevirerek tuvalete girebilir.
İlgili 34 soru bulundu
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı.
Tuvalete giremeyeceğinden korkarak bunları terk etmektense, cebine koyup hürmetli şekilde muhafaza ederek taşımayı tercih etmekte isabet olsa gerektir. Kolye şeklindeki Cevşenler ise, kapalı olduğu için bunlarla tuvaletlere girmenin bir sakıncası yoktur.
Kur'an'ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Kuranı kerim okunduğu zaman dinlemek için abdest almaya gerek yoktur ve abdestli bir şekilde dinlemek ise sevaptır ve çok daha faydalıdır.
"Cep telefonuna Kur'an yüklemek caizdir." dediniz soruma; ama bazen cep telefonu ile tuvalete girebiliyoruz, bazen telefon ayaklarımız altında oluyor? Bu koşullar dahilinde yine caiz mi? Değerli kardeşimiz, Bu şekilde de olsa cep telefonuyla tuvalete girmek caizdir.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur. (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 23). Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), yüzüğünün üzerinde “Muhammedün Resûlullah” ibaresi yazılı olduğu için tuvalete girmeden önce yüzüğünü çıkarırdı (Ebû Dâvûd, Tahâret 10).
Değerli kardeşimiz, Gerekli olduğunda, içinde, ayetlerin olduğu dua kitapları veya Kur'an bulunan çanta ile tuvalete girilmesinin ve üzerinde bulunmasının bir vebali ve bir sakıncası olmaz. Zira, ayetlerin ve Allah'ın isimlerinin yazılı olduğu yerler kapatılmıştır. Kapalı olduğu için girilmesi caizdir.
el Cevab: Kuranı kerimden korunma ayetleri, peygamberimizin torunlarına okuduğu muavvezeteyn, ayetel kursi namaz sureleri diye bilinen kısa surelerin yazılıp üzerinde taşınması sabah ve akşam vird edinilip okunması caizdir. Kurandan ayetlerin yazılıp üzerinde taşınması efendimize sorulmuş ve izin vermiştir.
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz.
el Cevab: Caizdir.
Semboller, kutsal yerine konmadığı sürece vav harfini kolye olarak kullanmanın bir sakıncası yoktur.
Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir. Çıplak iken ya da ayakları ona bakacak şekilde bulundurmak caiz görülmemektedir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Abdestsiz ve başı açık şekilde, bilgisayardan Kur'an-ı Kerim okumak caizdir.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Kur'an- Kerim, temiz yerlerde, avret yerleri kapalı olan kimselerin yanında, onu dinlemeleri şartı ile açıkca okunabilir. Pis yerlerde veya avret yerleri açık olanlarla, başka işle uğraşanlar yanında açıkca okunması mekruhtur.
Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir.
Cevşen, dini kitaplar ve yazıtlar tarafından çok fazla telaffuz edilen ve son derece koruyucu özelliği bulunmakta olan bir semboldür. Özellikle de pek çok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre cevşenin kişiyi kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri