Bir tavuktan yılda yaklaşık olarak 60-70 kg taze dışkı elde edilmektedir. Dışkıların kolayca toplanabildiği işletmelerde ise tonlarca taze dışkı ortaya çıkmaktadır. Tavuk dışkısı özellikle içerdiği azot (N) miktarı bakımından diğer çiftlik gübrelerinden daha değerlidir.
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Tavuk gübresinin nasıl kullanılacağı konusunda: ekim ya da dikimden sonra toprak yüzeyine saf yani homojen bir biçimde serpilme ile kullanıldıktan sonra toprağa iyice karıştırılmalıdır. Daha sonra iyice sulanmalıdır toprak.
Taze besin yetiştirmek isteyen kişiler gübre kullanımında tavuk gübresini tercih etmektedir. Çevreye karşı duyarlı olan bu gübre çeşidi, bahçe ve parkların yeşillendirilme işlemlerinde de en çok kullanılan gübrelerden biridir. Toprak verimi arttırmak için tavuk gübresi kullanımı da artmaktadır.
Tavuk gübresindeki azotun % 65 inin, fosforun % 50 sinin ve potasyumun % 75 inin gübre uygulamas ı n ın ilk yı l ı nda bitki tarafı ndan yararlan ı labilir (AyderilZ ve Brohi 1991) olmas ı da bu gübrenin önemini ortaya koymaktad ı r.
İlgili 44 soru bulundu
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Tavuk Gübresinin Değerlendirilmesi
Toprağın kolayca tava gelmesini, yani makine işlenecek hale gelmesini sağlar. Su tutma kapasitesini artırır. Bu gün gelişmiş ülkelerde tavuk gübresini toprağa verilmeyip; sığırlar için yem üretiminde kullanılmaktadır.
Tavuk gübresinin içerdiği nem oranı % 70 - 90 arasında değişir. İnorganik maddeler içinde en fazla yer alan madde % 8.5 ile kalsiyum % 2 ile fosfor ve % 2 ile potasyumdur. Gübre iz elementlercede zengindir. Ayrıca gübre içinde oldukça yüksek düzeyde vitamin B12 de mevcuttur.
Ağaç başına 3-5 kg tavuk gübresi atılmalıdır. Süs Bitkileri ve çimli alanlara m2'ye 200-300 gr civarında kullanılmalıdır. Sebze yetiştirmek içinse dekara 150-200 kg kadar atılır.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır.
Sebzelere dekara 150-200 kg atılır. Tavuk Gübresinin Faydaları: Azot, fosfor, kükürt ve kalsiyum başta olmak üzere birçok besin maddesini ihtiva eder.
Sert bir zemine serilerek sıkıştırılmalı, Gübre yığını yeterli miktarda nem içermeli, Gübrenin hava şartlarından en az düzeyde etkileneceği bir yerde muhafaza edilmeli, İmkânlar elverdiğince yığın bozulmadan saklanmalıdır.
Tavuk gübresi, Dorset Kurutucu yardımıyla, yıl boyunca kurutulabilir ve organik gübre veya yakıta dönüştürülebilir. Kurutma işlemi için gerekli sıcak hava, örneğin kümes havasından elde edilebilir veya elektrik üretiminden çıkan artık ısı kullanılabilir.
Toprağın organik madde içeriğinin artırılması amacıyla toprağa uygulanan kaynaklardan biri de tavuk gübresidir. Tavuk gübresi azot, fosfor ve potasyum yanında kalsiyum, magnezyum, bakır ve çinko gibi toprak için önemli olan mikro elementleri de kapsamaktadır.
Toprağa uygulanacak toz kükürt, iyi yanmış hayvan gübresi ile (besi hayvanı ve tavuk gübresi ile keçi gübresi hariç) karıştırılarak uygulanırsa etkisi daha iyi ve daha kısa sürede görülür.
Patates fideliklerin 1 m2'sine 0,4-0,5 kg miktarında yedirilir. Ayrıca Bioneks-1 (Resim no. 5) mayalanmış tavuk gübresinden yapılan yumuşak gübre de aynı oranlarda kullanılabilir.
Zeytin Fidanları Dikilirken Hangi Gübre Atılır? Fidanlara gübre verme, dikim aşamasından itibaren başlar. Dikim için hazırlanan çukurlara humik ve fluvik asit oranı iyi olan organik gübreler atılır. Eğer bu türden organik gübreler tedarik edilememişse yanmış hayvan gübresi kullanılabilir.
Yumurtacı tavuklarda 175g/gün ve broilerde de 100 g/gün yaklaşık gübre üretimi söz konusudur. Böylelikle 10.000 başlık bir yumutacıda yıllık 640 ton ve broilerde ise 40-50 ton/dönem yaklaşık gübre üretilir. Bir metreküp tavuk gübresi 80-100 kg gelirken, aynı hacimdeki kuru gübre 450 kg civarında bir ağırlığa sahiptir.
Üretim cinsine göre dekara 1- 4 ton ahır gübresi verilebilir. Organik maddesi az olan topraklara daha fazla ahır gübresi uygulanmalıdır. Ancak gübresinin olgunlaşmış ve yanmış olmasına dikkat edilmelidir.
a) Tavuk dışkısının bitki gübresi olarak kullanılması: Tavuk gübresi bitki besin maddeleri bakımından zengin olmasının yanı sıra, suyun süzülme hızını ve kısa bir dönem için de olsa toprağın organik madde oranını artırması yönünden oldukça faydalıdır (29).
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
En az yetişen buğday ise tavuk gübresi ekili olandır.
miktarda toprağa karıştırılarak verilmeli yada saman – sap gibi nesnelerle karıştırılarak verilmelidir. Sulandırılarak ta verilebilir, böylece tavuk gübresi.
Qiroga ve ark. [15] 9 farklı çiftlikten alınan tavuk gübresi numunelerinin ısıl değerlerini 2878 ile 3379 kcal/kg arasında bulmuşlardır. Yüksek rutubet ve kül içeriği, düşük kalorifik değeri ve korozif özelliğe sahip olması gibi olumsuz özelliklere sahiptir [16].
Koyun gübresi, toprağı zenginleştirdiğinden toprak tarıma hazır hale gelir. N, P, Ca ve S başta olmak üzere pek çok zengin besin değeri taşır ve toprağı organik bir şekilde ekime hazır hale getirilebilir. Düzenli bir şekilde uygulanan bu ürün, toprağın pH'ını da düzenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri