5- Mim( م ) Harfi; Noktasız harfin yuvarlak kısmı devamlı olacak bazen yuvarlak kısmın içi bazen geliş şekline göre dolu olabilecek.
Arap alfabesinin üçüncü harfi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
Tâ-i merbûta (Arapça: تاء مربوطة, "bağlı tāʾ") Arapça yazımda ek bir işarettir, ancak Arap alfabesinden sayılmaz. Bu üzerinde iki nokta olan yalın he gibi ve bir kelimenin sonuna son ek olarak bağlandığı zaman, bu ek işaretin bir türevi „t“ gibi okunur ve te gibi iki biçimde yazılır.
Yan yana gelen iki elif'ten, illet harfinden dönüşen elif ḥazfedilmiş ve ona karşılık olarak ة harfi getirilmiştir (el-Uşmûnî, 1995: 864).
İlgili 32 soru bulundu
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
Tı veya Ta (ط), Arap alfabesinin on altıncı harfi. Ebced hesabındaki değeri 9'dur. Şemsî harflerdendir.
Hz. Peygamber; “Kur'an'ı öğrenin ve okuyun.” (Tirmizî, Fedail, 2) buyuruyor. Kur'an; adabına uygun, Eûzübesmeleyle, ihlasla, edeple, temiz, abdestli, kıbleye dönerek, anlaşılacak şekilde, ağır ağır ve güzel sesle okunmalıdır.
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Telif hakkı simgesi - Vikipedi.
"Kur'an, yedi harf üzere inmiştir" sözü, Kur'an'ın okunuşunun, yedi ayrı yöntemle vahyedildiği anlamına gelmektedir. Günümüzde kullanılan en meşhur kıraat yöntemleri: Verş, Nâfi' ve Âsım yoluyla Hafs (kıraatleri).
Hemze sâkinse hafifçe yumuşatılarak önündeki harekeye göre okunur (BÜ'Sün ⟶ BÜ' / vSün, Zİ'Bün ⟶ Zİ' / yBün, SE'ELE ⟶ SÊLE, SÜ'İLE ⟶ SÜ'i / yLE, LE'ÜME ⟶ LE'ü / vME).
Kalın harflerde uygulama
Sesin kalın alınabilmesi için, dilin (özellikle dilin köke yakın kısmının) üst damağa doğru kaldırılması gerekir. Bunun için, alt ve üst çene bir miktar açılır, ses ağzı doldurarak yukarı yönelir. Bu konuda en ideal çalışma, her harfin önüne Elif ( ا ) getirerek uygulama yapmaktır.
Kur'an-ı Kerimde üç harf peltek okunur. Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır. "ث ذ" harfleri ince, "ظ" harfi ise kalın okunur.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Esasen ünsüz bir ses olan ayın harfi kelime başında kendisini okutan ünlüsüyle okunur; böylece bu gibi kelimelerde ayın harfi adeta bir ünlüymüş gibi görünür. Latin harfi karşılığı bulunmayan ayın harfi transkripsiyonlu çevirilerde ters kesme işareti (ʻ) ile gösterilir.
Kaf (ق) sesi, dil kökünden çıkarılan çok kalın, son derece tok bir "ka" sesidir. Kalkaleli (yankılı) harfler grubundandır.
Elif harfi Kesra harekesi ile ı ile i arasında, Fetha ile a ile e arasında, Damme ile u ile ü arasında bir ses verir. Elif harfi kelimenin kökünde varsa hemze ile yazılır. Uzun okutucu olarak kullanıldığında bağlı bulunduğu harfi e sesinden a sesine doğru uzatarak okutur.
ÖTRE: Harfin üstüne gelen bu işaret ince harfleri "u" ile "ü" sesi arasında bir sesle, kalın okunan harfleriyse "u" sesi ile okutur.
Kuran'ı Kerim alfabesi Arap alfabesinden oluşmaktadır. Kuran'ı Kerim okumak isteyen kişiler Arap alfabesindeki harflerin okunuşunu ve mahreçlerini öğrenmek zorundadır.
Arap yazısının ise Kuzey Arabistan'da ve Sina yarımadasında hüküm sürmüş Nabatilerin kullandıkları Nabat yazısından türemiş olduğu konusunda ittifak edilmiştir. M.S. 328 yılında yazıldığı tahmin edilen Nabati harflerle yazılmış bulunan bir mezar taşı Arap dilinin en eski yazılı anıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri