Görüntülerin ve seslerin bir senaryo dâhilinde belli bir amaca uygun olarak peş peşe sıralanmasına “kurgu” veya “montaj” denir.
Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır.
- Gerçek olmayan olay ve kahramanlardan oluşmakta olan eser. Kurgulamak Ne Demektir? Kurgu yolu ile oluşturma yoluna kurgulamak adı verilir.
Kurgulama, seçme ve bilgi iletmek için kullanılan yazılı, görsel, işitsel ve film veya medya hazırlama işlemidir. Düzenleme süreci, düzeltme, yoğunlaşmayı, organizasyon ve doğru, tutarlı, doğru ve eksiksiz iş üreten bir niyeti ile yapılan diğer birçok değişiklikler içerebilir.
Kurgu, görüntü ve seslerin belli bir kurala bağlı ve belli bir amaca uygun olarak olarak peş peşe sıralanmasıdır. Yaygın olarak kullanılan açıklama terimleri olarak Kurgu, Montaj, Video kurgu, Video montaj, Video Editing örnek verilebilir. Kurgu işlemi film çekildikten sonra yapılsa bile, filmden önce planlanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Beş basit kurgu türü vardır: düz, zıt, paralel (çapraz), atlama ve biçim kurgusu. Düz kurguda, bir görüntü, kesintisiz olarak diğerini takip eder. Düz kurgu, en yaygın biçimdir: B çekimi, A çekimini takip eder.
Birleştirme, düzeltme, kısaltma ve inşa etme gibi temel fonksiyonları bulunan kurgu sinema sanatının şu anda bulunduğu noktada olmasındaki en büyük yardımcısı ve kendisi de estetik bir sanat olarak gelişmiştir.
Görüntülerin ve seslerin bir senaryo dâhilinde belli bir amaca uygun olarak peş peşe sıralanmasına “kurgu” veya “montaj” denir. İyi bir senaryoya, kaliteli oyunculara sahip ve iyi çekilmiş bir sinema filmi, kötü bir kurgucunun eline düştüğü takdirde değerinden çok şey kaybedebilir, izleyici tarafından anlaşılmayabilir.
EDEBİYATTA KURGUDA GERÇEKLİK
Yani kurgu bir 'mimesis'tir. Edebi kurgular sadece dilsel birer gerçekliktirler ve kendine has kavramları ile içinde yaşadığımız dünyaya bir alternatif olarak gönderge statülü hayali bir dünyayı dil yoluyla kurarlar (Waugh, 1984: 100).
"Kendini kurgulama" (self-monitoring) kavramı bireylerin davranışlarını sosyal ortamların gerekle rine göre düzenleyerek başkalarının kendileri hak kında oluşturdukları izlenimleri denetleme eğilimle rine işaret etmek için kullanılmaktadır (Synder 1982).
Videographer, video düzenleme işlerinden sorumlu kişidir. Videographer, kurgu işini halletmeden önce çekimleri kendi çeker. Yani fotoğrafçının çekeceği çekimleri videographer olan kişiler de yapabilmektedir.
Kurgusal kelimesi, gerçekle alakası olmayan anlamına gelecek şekilde kullanılmaktadır. Kurgusal kelimesinin, hayal ürünü anlamı da bulunmaktadır. Özellikle bir felsefe terimi olarak kurgusal kelimesinin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir.
Cinsel fantezi, seks veya cinsel uyarılma ile bağlantılı olabilecek zihinsel bir görüntü veya düşüncedir. Cinsel fantezilere sahip olmak nadir görülen ya da ayıplanması gereken bir durum değildir, herkeste ortaya çıkabilme ihtimali vardır. Ancak bu bir zorunluluk da değildir.
Genç yetişkin kurgu, 12 ila 18 yaş arası okurları hedefleyen bir kurgu kategorisidir. Gençleri hedefleyen türün okuyucularının yaklaşık yarısı yetişkin bireylerdir. Genç yetişkin kurgu daha çok, çocuk romanları ile yetişkin edebiyatı arasındaki geçişi yumuşatmak için geliştirilmiştir.
Kurgu, gerçek malzemelerden farklı bir gerçeklik içinde bir yapı oluşturularak yapılan temsili bir gerçekliktir. Kurgu, mekân, zaman, karakter, hikâye gibi bütün kurgu öğeleri ile beraber kurgusal olan bir yapıdır.
Üniversitelerin Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümlerinden birini bitiren kişiler kurgu yönetmeni olur. Ancak bu bölümleri okumayan kişiler kendilerini geliştirdikleri takdirde kurgu yönetmenliği yapabilir.
Kurgu ile aynı anlamda kullanıldığı gözlense de esasen, kurgu, kurmacanın parçalarını birleştirme tekniğidir. Örneğin roman, kurmaca bir türdür fakat Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde anlatılanların birliğini sağlayan şey kurgudur.
Bir yazarın belli bir kurgu içinde yazdığı yazılardır. Estetik kaygı, yaratıcılık ve kurgusallık bu yazıların temel özellikleridir. Üslup ayıt edici bir öneme sahiptir. Yaratıcı, kurgusal yazılarda anlatım düz değil, dolaylıdır.
Kurmaca gerçeklik kavramı, hayatın ve doğal olanın gerçekliğini değil eserlerdeki karakter, olay ve mekânın birbiriyle ilişkisindeki tutarlığı ve bağlamları (metin içi gerçekliği) ifade eder. Kurmaca gerçeklik, bir çeşit temsil ve taklit bağlamını amaçlar.
Teknik olarak, tarihsel kurgu, geçmişte kurgusal karakterler veya olaylar içererken, dönemin gerçek özelliklerini içeren herhangi bir hikaye dizisidir.
Kurgu, gerçek malzemelerden farklı bir gerçeklik içinde bir yapı oluşturularak yapılan temsili bir gerçekliktir. Kurgu, mekân, zaman, karakter, hikâye gibi bütün kurgu öğeleri ile beraber kurgusal olan bir yapıdır.
Kurgu türleri mitleri, masalları, tarihi kurguları, bilim kurgularını, gerçekçi kurguları ve fantazileri içerir. Diğer edebiyat kategorileri kurgusal veya gerçek hikayelere uyarlanabilir. Örneğin drama, kısa öyküler, gizemler ve anlatı şiiri, fantastik olayların yanı sıra gerçek olayları da gösterebilir.
Klasik anlatı kurgusunda amaç, seyirciye bir film izlediğini unutturmaktır. İzleyiciyi bir rüya alemine daldırmak ve bu rüyanın gerçekliğine onu inandırmak ister klasik anlatı sineması. Bu nedenle onu rüyadan uyandıracak hiçbir şey yapmamaya, bunun bir film olduğunu unutturmaya çalışır.
Dersin Amacı: Dersin amacı, kurgunun temel ilkelerini, kurallarını ve tekniklerini anlamayı ve geliştirmeyi sağlamaktır. Bu bağlamda ders, Doğrusal Olmayan (Non-Linear) yazılımların sinema, televizyon yapımlarında ve dijital video kurgusunda nasıl kullanılması gerektiğine odaklanmaktadır.
Kurgu işlemi, ses ve görüntünün bir konsept veya senaryo kapsamında uyumlu bir şekilde sıralanmasıdır. Hazırlanan program, film, dizi ve farklı görsel sunumların video düzenlenme işini gerçekleştiren kişiler kurgu operatörü olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri