Eğretileme şöyle tanımlanır; bir gerçek anlamı ona benzerliği olan başka bir mana ile anlatma yani benzerlik ilişkisinden yararlanarak bir kelimenin bir adın anlamını eğreti olarak aktarma sanatıdır.
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen. İstiare bunlardan birinin söylenmemesiyle yapılır.
Eğretileme, benzetmenin daha üstünde bir kavramdır. Eğretileme sadece bir şeyi başka bir şeye benzetmek değil, benzetilen şeyin yapısal özelliklerinden, anlamsal ifadesinden yararlanarak ve kendi bünyesine katarak anlamını güçlendirme yoludur (Yurt, 2020).
Mecaz-ı Mürselde kendisine benzetilen öge sadece bir yönüyle ele alınır. Örneğin ''İçinde bir aslan yatıyor'' cümlesi istiaredir. ''Benim babam aslan gibi güçlüdür'' sözü ise mecaz-i mürsele örnek olarak gösterilebilir.
İstiare çeşitlerinden biri olan açık istiare benzetme sanatının sadece "kendisine benzetilen" yani güçlü olan öğesi kullanılarak yapılan söz sanatıdır. Daha iyi anlaşılması için sizin için hazırladığımız bazı açık istiare örnekleri aşağıdadır; Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor! (Mehmet Akif Ersoy)
İlgili 39 soru bulundu
a- Müstear minh (kendisine benzetilen). Yukarıdaki misalde insan; b- Müstear leh (benzetilen).
"Rüzgâr, bir insan gibi sevincinden ağlıyor, gülüyor, haykırıyordu." denirse benzeyen de kendisine benzetilen (insan) de belirtildiği için kişileştirme, benzetme şeklinde gerçekleştirilmiş olur. "Dağ başını duman almış / Gümüş dere durmaz akar."
İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rek'at namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
Edebi sanatlar, genel olarak üç grupta incelenir ve bunlar mecaza, anlama ve söze dayalı sanatlar şeklinde ayrılır. Her bir kategori, farklı durumlarda kullanılır ve hepsinin amacı, okuyucunun zihninde iz bırakabilmek ya da etkileyebilmektir.
İstiâre-i Mekniyye.
Yalnızca benzeyenle yapılan istiaredir. Bu durumda benzetilen öğe zikredilmeyip okuyucunun onu tayin etmesini sağlayacak bir ipucu verilir. Bâkî'nin, “Eşcâr-ı bâğ hırka-i tecrîde girdiler / Bâd-ı hazan çemende el aldı çenârdan” beytinde bahçedeki ağaçların dervişlere benzetilmesi kapalı istiâredir.
İstiare Örnekleri
"Şakaklarıma kar mı yağdı; ne var?" "Ve dörtnala, dümdüz bir mavilikte, kar yağıyor üstümüze, inceden."
Kişi bir işin, evliliğin veya kendi ile ilgili herhangi bir şey için istihare namazı kılabilir. İstihare namazı iki rekattır. Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır.
Dinen iyi ve hayırlı olduğu bilinen işlerin zamanı, şekli vb. hususunda da istihâre yapılabilir. İnsan geleceği bilemediğinden bir şeyi ilk bakışta iyi zannetse de onun sonucundan emin olamaz.
İstihare sünnettir. Sünnet olduğu çerçevede yaparsanız efendimizin emrini yerine getirmiş olursunuz. Daha ayrıntılı bilgi için, makaleler kısmından Rüya ve İstiharenin Dindeki Yeri adlı makaleyi okuyabilirsiniz.
Anlamca birbiri ile ilgili kelimeleri bir arada kullanmaktır. Karşıtlık ilgisi, bunun dışındadır. "Müraat-ı nazir" adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır. Tenasüp sanatında, anlamca ilgili sözcükler okuyucunun zihninde bir çağrışım, bir cisim oluştururlar.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
Tariz veya Dokundurma, sözün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında büsbütün tersini kastetmektir. Tarizde mecaz-ı mürsel ve kinayedeki ilgiler yoktur.
Batı dillerine Yunancadan geçerek yaygınlaşan metafor, öncelikle sözün hakiki (temel) anlamının dışında kullanılması demektir. Türkçedeki istiare, eğretileme, deyim aktarması kavramları da aynı şekilde sözün geçici olarak asıl anlamının dışında kullanılmasını kasteder.
“İstiâre-i temsiliyye”; üslûp zenginliği, söylenen sözü ifade etme kuvveti ve edebî güzellik barındırdığı için benzetme ve tasvire dayanır.
Klasik kabulde beyân ilminin; teşbih, mecaz ve kinaye olmak üzere üç temel konusu bulunmakta ve söz sanatları bu konuların altında ele alınmaktadır. Beyân ilmi içerisinde mütalaa edilen söz sanatları, ekseriyetle, anlamına çıkarım yoluyla ulaşılan ifade biçimleridir.
Mucmel Teşbih : Benzetme yönünün bulunmadığı teşbihtir. Örnek: “Sen aslan gibisin!.” gibisin." Bu örnekte benzetme yönünün bulunması itibariyle “mufassal” edatın bulunması yönüyle de "mursel”dir.
Birbirine benzetilen varlıklar arasındaki ortak özelliğe benzetme yönü denir. Benzetme yönü her zaman cümle içinde bulunmayabilir. Bu durumda benzetme yönünü bulabilmek için " benzeyen, benzetilene, hangi açıdan, ne özellik bakımından benzetiliyor ?" sorusu cümleye sorulur.
İhtiyaç varsa konuşulabilir. Aslında her zaman, yatsı namazını kıldıktan sonra, ihtiyaç olmadıkça konuşmamak müstehabdır, iyi olur. İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüya görse de, görmese de, 7 gün istihareye devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri