Filiz Ali'ye göre, Kürk Mantolu Madonna otobiyografik öğeler taşıyor. 1920'li yıllarda bir süre Berlin'de yaşayan Sabahattin Ali'nin, bu romanına ilham kaynağı olan kişi ise Berlin'de tanıştığı bir Alman olan Maria.
Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali, BBC'ye verdiği bir söyleşide, Maria'nın gerçek bir kişi olduğunu öğrendiklerini söylemiştir. Filiz Ali, babası Sabahattin Ali'nin 1920'lerde genç bir adamken bir yıl yaşadığı Berlin'de Maria ile tanıştığını aktarmıştır.
Türk edebiyatının baş yapıtlarından sayılan Kürk Mantolu Madonna 1920'li yıllarda Berlin'e öğrenci olarak giden Raif Efendi ile ressam Maria Puder arasındaki aşkı anlatıyor. Raif Efendi bir sanat galerisinde gördüğü bir ressamın otoportresine tutkunluk düzeyinde bağlanır ve platonik bir aşka tutulur.
Sabahattin Ali tarafından 1943 yılında kaleme alınan Kürk Mantolu Madonna adlı eser iki farklı kurguyu bünyesinde barındırmaktadır.
Kürk Mantolu Madonna kitabında aşk, yalnızlaşma ve yabancılaşma temaları işlenmiştir. Esadında bir aşk hikayesi anlatılsa da bu kitapta karakterlerin derin psikolojik tahlillerine de yer verilir. Bu bağlamda, bireyin yabancılaşması toplumsal bağlamda ele alınır. Kitabın baş kahramı Raif Efendidir.
İlgili 42 soru bulundu
Kitabın ana fikirlerinden öne çıkan ön yargılarla hareket etmemektir. Ön yargılar, insanların diğer insanları yanlış bir şekilde tanımasına ve onlara karşı hatalı davranışlarla tavır almalarına neden olabilir. Bazen bu davranışlar geri dönüşü olmayan yollara insanları sürükler.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
Sonunda Maria Puder de Raif Efendi'ye aşık olduğunu itiraf eder. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi onların mutlulukları da sona gelmiştir.
Mahmud Raif Efendi (d. 1760 (?) - ö.1807), Osmanlı reîsü'l-küttâbı, ıslahat yazarı, ressamı ve musiki erbabıdır. 1760 (?) Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi yurtdışı sefarethanesi olan Londra Büyükelçiliği'nde, 1793-1797 yılları arasında büyükelçi Yusuf Agah Efendi'nin serkatipliğini (başkatipliğini) yapmıştır.
Sabahattin Ali'nin kült eseri Kürk Mantolu Madonna romanının baş kahramanıdır Maria Puder. Almanya'ya çalışmak için giden Raif'in karşısına çıktıktan sonra bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi yaşanmasını mümkün kılmayan Maria Puder... Yanlış zamanda doğmuş kuvvetli bir kişilik.
Kitabın ilk elli sayfası haricinde, romanın ana karakteri ve asıl anlatıcısı Raif Efendi'dir.
Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
Türk edebiyatının usta kalemi Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna' adlı eserinin beyazperde uyarlamasında Maria Puder karakterini canlandıracak olan Beren Saat üzerine konuşulurken, program sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu, kitaptaki 'Madonna'yı ünlü müzisyen Madonna sandı.
(1) Maria Puder de bir anlamda “yıkıntı kadın”dır. Savaştan yenik ve ruhu zedelenmiş olarak çıkan bir toplumun bireyidir. Evet, #kadınduyarlığı ve bilinci ile varlığını güçlü hissettiren biridir ama bu onun yalnızlığına vuran ağır gölgeyi yok saymamıza neden olamaz. Eğlence dünyasının bir bireyidir; şarkıcıdır.
Raif'in sergi hakkında rastladığı yazı, resimdeki kadını Rönesans dönemi ressamlarından İtalyan Andreas del Sarto'nun Madonna delle Artie isimli tablosundaki Meryem'le olan benzerliğine dikkat çeker ve kadın kürk giydiği için de resmi “Kürk Mantolu Madonna” olarak isimlendirir.
Adalet, eşitlik, ayrımcılık gibi bugün hala üzerine tartışılan kavramları işleyen kitap yayımlandıktan 1 yıl sonra yazara Pulitzer ödülü kazandırmasına rağmen ironik bir biçimde ırkçılık içerdiği gerekçesiyle yasaklandı.
Sabahattin Ali'nin öğrencilik yıllarında âşık olduğu bir kadındır, bu. Onunla sinemalara, müzelere gider Berlin'de. Aralarında bir şey geçmemiştir ama Sabahattin Ali onu romanının kahramanı yapmıştır. Romanın erkek kahramanı Raif Efendi'dir.
Kalabalıklar içinde yalnız bir kişi olan Raif Efendi; içine kapanık olarak büyümüş, zayıf ve güçsüz bir kişiliktir. Çocukluğunda yeterli sevgi görmemiş, aşka dair bir şey yaşamamış ve aşkın nasıl bir duygu olduğuna dair fikri yoktur.
Derin bir merakla Maria Puder'i soran Raif Efendi, genç kadının yaklaşık 10 yıl önce hastalanarak vefat ettiğini ve ölmeden önce de bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini öğrenmiştir. Dolayısıyla Raif Efendi, pansiyoncunun yanındaki 8-9 yaşlarındaki kız çocuğunun babası olduğunu anlayarak şoke olmuştur.
Günün birinde Ankara'da karşılaştığı ve Berlin yıllarında pansiyon komşusu olmuş bir Alman kadınından, Berlin'den ayrılmasından kısa bir zaman sonra Maria'nın ölmüş olduğunu öğrenir: Maria, Raif ten olma kızını doğurmuş, bir hafta sonra da ölmüştür.
Kürk Mantolu Madonna Karakterleri
Roman, 1943 yılında yayımlanmıştır. Romanın önemli karakterleri Raif Efendi ve Maria Puder'dir. Raif Efendi'nin Maria Puder'e olan aşkını anlatırken, aynı zamanda toplumsal normlara meydan okuyan bir ilişkinin zorluklarını da gözler önüne serer.
Sabahattin Ali (25 Şubat 1907; Eğridere, Edirne Vilâyeti - 2 Nisan 1948, Kırklareli), Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi.
Pertev Naili Boratav da ana akımın dışında kaldığı için beğenilmediğini söylüyor.” Dönemin edebiyat anlayışı ise şöyle: “Bir yandan milliyetçilik kodlarının işlendiği, bir yandan da toplumcu gerçekçilik etkisinde olan bir süreç. Dönemin yazarları Kürk Mantolu Madonna'yı toplumcu gerçekçi bir gözle okumakta zorlanıyor.
Bu romanlarda da yine Doğu-Batı çatışması görülse de artık kentte yaşayan insanın kendisine, topluma ve de yaşadığı zaman ve mekâna karşı uyumsuzluğu, yalnızlığı ve yabancılaşması dikkate sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri