Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023 Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Ustalık belgesi başvurusunu internet üzerinden online olarak yapmak isteyen kişiler E-Mesem şifresi ya da E-Devlet şifresiyle Mesleki Eğitim Merkezi internet sitesinden kolayca ustalık belgesi başvurusunu yapabilirler.
Ustalık ve kalfalık belgesini kısa yoldan almak için sınav, ücret ödeme ve eğitim gibi süreçleri tamamlamalısınız. Eğitim şartını sağlayamayanlar, mesleki deneyim şartıyla kalfalık ve ustalık belgesi alabilir. Aynı zamanda kalfalıktan ustalığa geçiş de söz konusudur.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
İlgili 44 soru bulundu
– e Devlet Kapısı'na T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna "Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama" yazın. – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.) – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
Usta öğretici kursuna kayıt yaptırabilmek için öncelikle ustalık belgesi sahibi olmak gerekir.
468 saatlik MEB onaylı kurs bitirme sertifikası olanlar 'Kalfalık Belgesi' sınavına girebilirler. 756 Saatlik MEB onaylı kurs bitirme sertifikası olanlar 'Ustalık Belgesi' sınavına girebilirler.
1 Sınavlı ve Sınavsız Kalfalık/Ustalık başvurularının alınması 1 Ağustos 2023 31 Ağustos 2023 - Başvuru anında adayın ön kaydı e-Mesem sistemine yapılacaktır. yüklenecektir. (e-Mesem sisteminde fotoğrafı olmayan aday sınava alınmayacağından fotoğraf yükleme işleminin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir.)
Ustalık belgesi, ülkemizde mesleki (çıraklık) eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Belge almak isteyen kişiler bu merkezlere ustalık belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Kanun ve yönetmeliklere göre kişi direkt ustalık sınavına alınır ve ustalık belgesi teslim edilir.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir. Bazı mesleklerde farklı alt iş dalları olduğunda işçi bir işi yapabilmek için ortalama 8-10 meslek dalının sınavına girerek ve ücretini ödeyerek belge almak zorunda kalmaktadır. Ustalık belgesi bu gerekliliği ortadan kaldırmaktadır.
2023 Yılına ait Çırak ve Kalfa Öğrenci Maaş Hesaplama
(9-10-11. Sınıfların alacakları ücrettir.) 2023 Yılı için işverenlerin kalfa (12. Sınıf) ve Ustalık Telafi Programı (UTP) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 4.253,40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Hem mal hem de belirli bir hizmet alanı için ustalık belgesi alınabilmektedir. Bu belgeler 30 gün ila 45 gün arasında çıkarak teslim edilmektedir. Belge teslim süreleri yoğunluğa göre de değişiklik göstermektedir. Alınan usta belgesi sayesinde pek çok kişi kendi iş yerini açarak işinde ustalık rütbesi almaktadır.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Daha önce belirli sürede çalışmamış kişiler ustalık belgesi almak istediğinde Mesleki Eğitim Merkezlerince açılan uygulamalı ve teorik eğitimlerin sonunda değerlendirme sınavına girerek başarılı olmaları halinde ustalık belgesini alabilirler. Bunların dışında ustalık belgesi almanın başka yöntemleri yoktur.
Ülkemizde ustalık belgesi almak için mesleki (çıraklık) eğitim merkezlerine başvurulması gerekir. Belge almak isteyen kişiler kanun ve yönetmelik kapsamında direkt ustalık sınavına tabi tutulur ve başarılı olursa kendilerine ustalık belgesi teslim edilir.
EBA sisteminde adayın çevrimiçi uzaktan eğitimle katıldığı kursu tamamlayanlar Teorik e-sınava alınır ve sınav sonucunda başarılı olanlara "Usta Öğreticilik Belgesi" düzenlenir.
Günlük girilebilecek kurs yani ders saati en fazla 8 haftalık ise 40 saat, haftalık işlenmesi gereken en az ders saati ise 15 saat olmalıdır. Bu süreçler öğrenci, öğretmen ve kurumun ortak şartları dikkate alınarak belirlenir.
İş Pedagojisi Kursu Yüz Yüze Veya Uzaktan Eğitim Yoluyla Yapılabilmektedir. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar, Mesleğinde Ön Lisans Ve Lisans Diploması Olanlar 40 Saat Süreli İş Pedagojisi Kursuna Katılarak Usta Öğretici Belgesi Alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri