Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz. Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir. Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir.
Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır.
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Ayıklanan vişneler, derin bir tencerenin içine alınır ve üzerine 2,5 ya da damak zevkine göre 3-3,5 su bardağı kadar şeker eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Bu şekilde 1 gece bekletilir. 1 gece kapağı kapalı olarak bekletilen vişneler suyunu salar, şekerle homojen bir şekilde karışır.
İlgili 44 soru bulundu
Faydalı Bilgiler: 1 Kilo Vişneye Kaç Bardak Şeker Konur? Tam mevsiminde vişneler çıktığında mutfaklarda mis gibi vişne kokuları yükselir. Bu sırada en çok sorulan vişne reçeline ne kadar şeker konur sorusu olur. Vişne reçeli hazırlamak için 1 kilo vişneye 500 gram toz şeker eklemeniz yeterli olacaktır.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Güneşin altında koyulaşana kadar bekletin. Eğer güneşte bekletme imkanınız yoksa, reçeli fırın tepsisine koyun. Düşük ısıda 100 derecede arada bir fırın kapağını açarak ve reçeli karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Kıvamlı bir reçel için, mutlaka ölçülere uyun.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Pişirme kısmında yapabileceğiniz ufak tefek hatalar reçelinizin şekerlenmesine sebep olabilir. Bu tür durumlarla karşılaşırsanız zaman kaybetmeden reçelin içine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz. Kaynatmaya başladıktan sonra şekerlenme giderilecektir.
Reçellerin uzun süre yapısının bozulmaması için açık ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekir. Pişirilmenin ardından cam kavanoza aktarılan reçel, uygun koşullar sağlanmadığı sürece içerisinde bulunan şekerde kristallenmeler olabilir. Bu da reçelin yapısının bozulmasına sebep olacak ve reçel lezzetini kaybedecektir.
Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Eğer vaktiniz var ve daha kıvamlı bir reçel elde etmek isterseniz; bekletme işlemini geceden sabaha olacak zaman aralığına yayın; böylelikle vişneler suyunu oldukça salmış, toz şeker tamamen erimiş olacaktır bu da pişirme sırasında ekstra su koymanızı gerektirmeyecektir.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Mükemmel kıvamlı bir reçel için, mutlaka tarif ölçülerine uyun. Reçelin kıvamını koyulaştırmak için, içerisine bir çimdik nişasta atıp karıştırabilirsiniz.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Yoğunluğu fazlalaşınca tırnağınızın üzerine çok az reçel kıvamından koyun eğer sağa sola akmıyorsa olmuş demektir. Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler. Afiyet olsun.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir. Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir. Soğuyunca hazır. Kapağı tutmuş olan reçelleri Uzun süre muhafaza muhafaza edebilirsiniz.
Şekerlenmeye karşı sıcak etkili olduğundan dolayı belirtilen yöntemlerle şekerlenen reçelleri atmadan, tüketmeye devam edebilirsiniz. Yeniden kaynatma ya da sıcak suda bekletme gibi çözümler, tüketim için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri