Ufalanmış ve tuzlanmış peynirler, tulumlara ya hemen ya da bir gün bekletildikten sonra basılıyor. Afyon tulum peynirlerinin özelliği, olgunlaşma sürecinde bekletildiği mahzenlerin ısısının daha yüksek olması. Sıcakta olgunlaşma hızlandığından, 30-45 gün depolama yeterli oluyor.
Hayvan postunun içerisine basılarak yapılan ve 2-3 ay bekletilerek sofralara hazır hale gelen tulum peyniri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde büyük farklılıklar gösterir.
Tulum peyniri yenildikten sonra bol su tüketilmelidir ve tansiyonu olan insanlar tulum peyniri yemeden önce mutlaka suda bekletmelidir.
1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır. 3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar (Dörtte biri) peynir mayası katılır. Maya katılmadan kendi miktarının 5 katı soğuk suda sulandırılır öyle katılır.
Peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor.
İlgili 16 soru bulundu
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Konya, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Erzincan tulumu veya Şavak peyniri adı verilir. Çankırı ve Çorum bölgelerinde yapılan tulum peyniri kargı tulumu adıyla anılır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Tulum peyniri, saklama bakımından rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olması sebebiyle tulum peyniri ürünlerini, saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez.
Tulum içerisinde hava alamdan duran peynir küflenmez. Açıldıktan sonra zaman içersinde tüketirken bir yandan küflenmesini gözlemleyebilirsiniz. Kesinlikle rokfor ile yapılan küflü peynir değildir.
Peynir çiğ sütten yapılıp elde edilen peynirler kaynayan suya atılarak pastörize edilmektedir. 1-Çiğ süt 35 dereceye kadar ısıtılır. 3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Süt ılıyıp yaklaşık 36-38 derece civarına geldiğinde (süt mayalama sıcaklığının hafif altında) 2 kapak maya ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu ilave edip güzelce karıştıralım ve sıcaklığını koruyacak şekilde güzelce etrafını sararak 2 saat mayalanmasını bekleyelim.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Çiğ sütten yapılan taze peynirler, olgunlaşma süresini tamamlamadan tüketildiğinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Açıkta, mumsuz olgunlaşan peynirler %80-90 neme ihtiyaç duyarlar. Nem azaldığında kabuk çok hızlı sertleşir ve peynir haddinden fazla kuruyarak çatlar. Nem dolabın içinde sürekli olmalı ve kontrol edilmelidir. Nem buzdolabının dibinde içi kaya tuzu dolu bir tepsiye saf su koyularak sağlanabilir.
Bunun yanında olgunlaşmada, peynirin su içeriği, tuz içeriği, enzim içeriği ve asitliği de çok önemlidir. Yumuşak peynirlerin olgunlaşma süresi (10-30 gün) kısa, sert ve yarı sert peynirlerin ise uzundur (3-12 ay).
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerinin sütü ile üretilen gerçek Erzincan Tulum Peyniri kokmaz ve genzi yakmaz. Tulum peynirinin tuzlanması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesi çok hijyenik olmasını ve olabilecek mikroplardan arınmasını sağlamaktadır. Lavaş veya tandır ekmeği ve çayla birlikte uyumu enfestir.
Peynirin tuzunu çıkarmak için çeşme suyu ile yıkamak yanlıştır. Süt ile peyniri bir kapta beklettiğimizde peynirin damak tadınız bozmadan doğal bir şekilde tuzunun çıktığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri