Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir. Kürtaj işleminden sonra kandaki gebelik hormonu 40 güne kadar kalabilmektedir, bu sebeple kan tahlillerinde yalancı gebelik durumu ortaya çıkabilmektedir.
Kürtaj Yaptırdığınız Anlaşılırmaz!
Kürtaj herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için bu işlem sonradan anlaşılmaz. Kürtajdan sonra 40 gün içinde kanda gebelik hormonu hala kaldığı için yalancı pozitiflik olabilir. Yeni bir adet görme ile o da tamamen negatif olacaktır.
Kürtaj işlemi arkasında herhangi bir iz bırakmadığı için jinekolojik muayene sırasında, ultrason görüntülemesinde veya dışarıdan bakıldığında anlaşılmaz.
Hamilelik kesesi rahim içinde görüntülenmeden, çok erken dönem içerisinde, yani 5 haftadan önce yapılan kürtajlarda ortaya çıkabilmektedir. Kürtajın yapılması esnasında, vakum ile kese çok küçük olduğu için alınamamaktadır.1 hafta sonra yapılan kontrolde saptanır ve ikinci bir kürtaj gerekir.
Kürtaj sonrası beklenen yan etkiler nelerdir ? Genel anestezi ile uygulanan işlemlerde işlem sonrası hafif baş dönmesi olabilir. Hafif şiddette mide bulantıları, adet sancısına benzeyen hafif ağrılar operasyon sonrası beklenen etkilerdir. Kanama çok beklenmez ancak lekelenme tarzı kanamalar olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Genellikle vakumlu kürtaj yöntemi olarak yapılabilen kürtaj işlemi, genellikle 10-15 dakika süren bir operasyondur ve hasta birkaç saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtajı yapan doktor yeterince deneyimli olmalıdır, yoksa rahim dokusuna zarar verebilir ya da operasyon sonrası rahimde parça kalabilir. Kürtaj kesinlikle gerekli hijyenik ortamda yapılmalıdır. Kürtajda meydana gelebilecek bazı komplikasyonlar daha sonradan düşük ya da erken doğuma sebep olabilir.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir. Bazı hastalarda kürtaj sonrası hiç ağrı olmayabilir.
Testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Bir hafta ila 10 gün beklemek idealdir.
Kürtajın steril hastane koşullarında alanında uzman doktorlar tarafından yapılması azami önem arz etmektedir. Ehil kişilerce hastane ortamında uygulanmayan kürtaj operasyonlarında hastalarda kalıcı hasar oluşabilir.
Vakumlu kürtajın rahime zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak vakumlu kürtaj için mutlaka hastaneler tercih edilmelidir. Kürtajın operasyonu sırasında ve sonrasındaki riskler hakkında bilgi almak için kürtaj riskleri yazımızı okuyabilirsiniz.
İlk hamilelikte kürtaj zararlıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Güvenli ve başarılı bir kürtaj için alanında uzman doktor kadrosuna sahip kürtaj yapan hastaneler tercih edilmelidir. Kürtaj hijyenik hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılması gereken cerrahi bir operasyondur.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devam Etmesi
Her kürtaj başarılı bir şekilde sonuçlandırılamayabilir. Bu durumda başarısız kürtaj sonrasında hamilelik kaldığı yerden devam edebilir. Bu durum genellikle gebeliğin çok başı olarak kabul edilen bir dönemde yapılan operasyonlarda gerçekleşmektedir.
Kürtaj, ciddi yan etkileri olan bir müdahale değildir. Kürtaj esnasında veya sonrasında herhangi bir sağlık sorunu görülmez. Enfeksiyon riski olan işlemden sonra enfeksiyon olmaması için 1-2 hafta hijyene dikkat edilmesi gerekir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri