Gebelik testinin pozitif çıkması ile beraber kürtaj yapılabildiği bilinen bir diğer yanlıştır. Testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Bir hafta ila 10 gün beklemek idealdir. Gebelik kesesi bu süreç içinde görülebilir ve sonrasında kürtaj işlemi yapılabilir.
Kürtajdan Hemen Sonra Hamile Kalmak Sorun Yaratır mı? Kürtajdan sonra görülen ilk adetle beraber rahim iç duvarı sağlıklı bir şekilde yenilenmiş olacağı için, tekrar gebe kalınması durumunda, gebelik bu sağlıklı duvar içine yerleşir ve herhangi bir sorun yaşanma ihtimalinde diğer gebelere göre bir artış görülmez.
Gebelik testi pozitif olup, erken haftalarda, rahim içinde kesenin görülmediği durumlarda yapılan kürtaj sonrasında olabilir. Bu sorunun yaşanmaması için kürtajın ultrasonografi ile rahim içinde görülmesinin ardından yapılması ve işlemin hemen ardından rahim kontrolü bu durumu önleyebilir.
Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz. İşlemden 1 hafta sonraki doktor kontrolünde herhangi bir problem saptanmadıysa, kanama tamamen bittiyse cinsellik yaşanabilir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
12 ay sonunda bu olasılık ancak % 85 e ulaşır. Yani mantıklı olan korunmayı bıraktıktan sonra bir yıl içinde gebelik beklemelisiniz. Gebelik ilk aydan oluşabileceği gibi, 8. ayda da oluşabilir.Hemen hamile kalamıyorum diye moralinizi bozmayın.
Düşük Yaptıktan Sonra Gebelik Testi Pozitif Çıkar mı? Gebelik düşükle sonuçlandıktan sonraki 3 ila 4 haftaya kadar Beta HCG hormon düzeyi normalin üzerinde seyredebilir. Dolayısıyla düşük sonrasında gebelik testi pozitif çıkabilir.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 ıu/l üzerindeyse bu gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta 10 gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir; evde yapılan testlerde de böylece gebelik belli olabilir.
Kürtaj işleminden sonra ortalama olarak genellikle 30-40 gün sonra adet görülür. Bu süre bazen 20 gün kadar kısa olabilir bazen daha uzun da sürebilir.
Kürtaj işleminden sonra tekrar hamile kalmak için öncelikle rahim içi dokuların tamamen iyileşmiş olması ve kanamanın durmuş olması beklenmelidir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman 2 ay sonrası. Rahim kendini onarmış, anne adayı psikolojik olarak yeniden kendini iyi hissetmeye başlamıştır. Ayrıca bebeği için folik asit alımı, sigarayı bırakma gibi bazı hazırlıkları yapması için de yeterli zamanı olmuş olur.
Kürtaj işlemi yapıldıktan 15 gün sonra yumurtlama tekrar oluşur, dolayısıyla gebelik tekrar oluşabilir. Kürtaj sonrası ilk günler kanama olabilir. Eğer kürtaj işleminden sonra 45 gün geçtiği halde adet kanaması olmazsa hekiminize başvurmanız önerilir.
Kürtaj sonrası ilk adet kanaması, olağan adet kanamalarına kıyasla daha az miktarda olabilir. Ancak kürtaj esnasında vücudun hormon dengesini kalıcı olarak değiştiren bir müdahale söz konusu olmadığı için, adet düzensizliği ya da adet kanamasının miktarında yaşanan değişiklikler de kalıcı değildir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Muayenede Kaç Kişi ile İlişkiye Girildiği Belli Olur Mu? Kızlık zarı muayenesinde bir kadının kaç kişi ile ilişkiye girdiği anlaşılamaz. Bunu gösteren herhangi bir test yoktur. Ayrıca muayene sırasında ne kadar önce ilişkiye girildiği de belli olmaz.
Kürtaj Sonrası Parça Kalması
Ancak bu doku fetal doku da olabilir. Rahimde plasentanın kalması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İçeride kalan plasenta, kanamaya, ciddi enfeksiyona ve eğer tedavi edilmezse ölüme yol açabilmektedir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız.
Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir. Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) şu anki tavsiyesi kadının bedenine toparlanma fırsatı vermek için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi yönünde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri