Enfeksiyon kapmamak için yaklaşık bir hafta cinsel ilişkiye girilmemeli. Kürtaj sonrası vajinal duş yapılmamalı ve tampon kullanılmamalı. Doktorun verdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak enfeksiyonu önlemek açısından önemlidir.
Kürtaj sonrası enfeksiyonlar risklidir. Bu nedenle 2 hafta cinsel ilişki yasaktır. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak toparlanma süreci olan bu 2 haftada enfeksiyonlardan korunmak için dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketilmeli, ağır işlerden kaçınılmalı, yeterli ve düzenli uyunmalıdır.
Prof. Dr. Buyru, özellikle birden fazla kürtaj yapıldığında rahim içinde yapışıklık olma ihtimalinin de arttığına dikkati çekerek, “Kürtaj sonrasında enfeksiyon ihtimali ve kanama riski artar.
Dolayısıyla ek olarak kürtaj sonrasında antibiyotik kullanmanıza (özel bir sebep söz konusu değilse) gerek yoktur. İşlem sonrası 3-4 gün kadar lekelenme tarzında kanamanız olacaktır. Kanama ile birlikte ufak pıhtı ya da parçalar da düşebilir. Bu tamamen normal bir durumdur.
Hijyenik olmayan bir ortamda işlemin yapılması veya kişinin kendi ihmali (kürtaj sonrası erken cinsel ilişki, havuza girme, antibiyotikleri düzenli kullanmama, dış ortamdan enfeksiyon alma gibi) sonucunda ortalama bir hafta içerisinde enfeksiyon ile karşılaşılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Uzman kadın doğum hekiminizin verdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı mutlaka kullanmalısınız. Aslında kürtajdan sonra rahim kendini kasıp bırakarak toparlanmaya çalışır ve kanayarak temizlenir. Bu kasılmalar kramp tarzı ağrılara neden olur. Ağrı kesiciler bu ağrıların daha az hissedilmesini sağlar.
Kürtaj sonrasında 1 hafta içinde mutlaka kontrole gitmeniz ve doğum kontrol yöntemleri konusunda doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Özelllikle enfeksiyona açık olan ilk 15 günde denize, havuza girmemeniz, vajinal duş almamanız ve ilişki yasağı uyulması gereken kurallardır.
Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı, ateş, kokulu akıntı, aşırı kanama şeklinde kendini belli eder.
Operasyon lokal anestezi eşliğinde yapılmış ise kısa sürede ayağa kalkabilirler fakat genel anestezi eşliğinde yapılmış ise bu süre bir saate kadar uzayabilir. Kürtaj işlemi sonrası hastalar aynı gün içinde normal yaşamlarına dönmekte ve ufak çaplı olarak gelişen kanama, ağrılar için endişe edilmemelidir.
Genellikle bir kutu antibiotik kulanıllması uygundur. Ağrı olursa ağrı kesici ilaç kullanılabilir. İstisnai durumlarda kanama önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Kürtaj Yaptırdığınız Anlaşılırmaz!
Kürtaj herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için bu işlem sonradan anlaşılmaz. Kürtajdan sonra 40 gün içinde kanda gebelik hormonu hala kaldığı için yalancı pozitiflik olabilir. Yeni bir adet görme ile o da tamamen negatif olacaktır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanıt vermediği bazı durumlarda yakma, dondurma ve lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.Tedavi sürdüğü müddetçe cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir. Kürtaj operasyonundan sonra rahmin ve rahim içi duvarlarının eski haline dönmesi gerekir.
Genel olarak kürtajdan sonra doktorun önereceği 5 ile15 gün süre ile cinsel ilişkiye ara verilmesi, havuza veya denize küvete girilmemesi gerekir. Cinsel ilişki olursa da kondom kullanmak gerekir.
Kürtaj işleminden sonra tekrar hamile kalmak için öncelikle rahim içi dokuların tamamen iyileşmiş olması ve kanamanın durmuş olması beklenmelidir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır.
Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir. Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur.
Kürtaj sonrasında eve döndüğünüzde dinlenin. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman 2 ay sonrası. Rahim kendini onarmış, anne adayı psikolojik olarak yeniden kendini iyi hissetmeye başlamıştır. Ayrıca bebeği için folik asit alımı, sigarayı bırakma gibi bazı hazırlıkları yapması için de yeterli zamanı olmuş olur.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri