12 ) Kürtaj sonrası ne zaman duş alabilirim? Kürtaj sonrası aynı gün duş alabilirsiniz.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Burada kürtaj sonrasında kanama oluşturacak durumlar için operasyon sonrasında 15 gün boyunca kanamalara karşı önlem alınması yeterli olacaktır. Kürtaj sonrasında ne zaman duş alınabilir sorusuna ise aynı gün dahi duş alınarak, kişisel temizliklerin yapılabileceği cevabını verebiliriz.
Enfeksiyon kapmamak için yaklaşık bir hafta cinsel ilişkiye girilmemeli. Kürtaj sonrası vajinal duş yapılmamalı ve tampon kullanılmamalı. Doktorun verdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak enfeksiyonu önlemek açısından önemlidir.
Kürtaj işlemi sonrasın da herhangi bir pansumana gerek yoktur. Yalnızca genital bölgenin temizliği yapılırken özen gösterilmesi, kürtaj sonrası 1 hafta kadar bir süre sabunla yıkama ve vajinal yıkama yapılmaması, yalnızca su ile yıkama gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kürtaj sonrasında 1 hafta içinde mutlaka kontrole gitmeniz ve doğum kontrol yöntemleri konusunda doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Özelllikle enfeksiyona açık olan ilk 15 günde denize, havuza girmemeniz, vajinal duş almamanız ve ilişki yasağı uyulması gereken kurallardır.
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Kürtaj yapıldıktan sonra, işlemin yapıldığı hastanede birkaç saatlik dinlenme ve hemşire refakatinde istirahat edilmesi önemlidir. Bu şekilde hastanın genel durumu, vajinal kanaması, tansiyonu ve nabzı takip edilir.
11 ) Kürtaj sonrası normal hayatıma ne zaman dönebilirim? Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır. Kürtaj Ankara işleminden sonra 14 ila 21 gün civarı yumurtalıklar yeni bir yumurta oluşturacak ve rahim içi de toparladı ise korunmasız bir birliktelikte yeniden bir gebelik oluşumu söz konusu olacaktır.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
9-) Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Kürtaj işlemi sonrası hastanede yatış gerekmez. Hasta işlemden sonra kanama kontrolü için dinlenme odasında istirahat ettirilir ve her şey yolunda ise 1-2 saat içinde hasta taburcu edilir.
Yıkanma duş şeklinde ılık su ile yapılmalı, çok sıcak su ile yıkanmaktan ve oturma şeklinde banyodan kaçınılmalı, havuz ve denize girilmemelidir. Mikroplara açık olan rahim 2 haftaya kadar normale dönmeye başlar. Bu süreçte genital bölgenin sadece su ile yıkanması yeterlidir.
Kürtaj sonrası hastalar 15-30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ayağa kalkıp yürüyebilirler ve aynı gün içerisinde eve gidip normal hayatına devam edebilirler.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Kürtaj sonrası ne zaman yemek yiyebilirim? Kürtaj esnasında anestezi alındıysa 1 saat sonra hafif yemek yiyebilirsiniz. Tercihen çorba, sıvı gıdalar. 2-3 saat sonra da normal beslenmeye geçebilirsiniz.
Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır.
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da faydalı olabilir. En az 3 gün ilacın kullanılmasında fayda var. – Vakum kürtaj sonrası hafif bir kanama olabilir. Kanamanın adetten fazla olması durumunda mutlaka iletişime geçilmeli.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Kürtaj sonrasında rahim içi araç veya doğum kontrol hapı ile gebelikten korunma sağlanmalıdır. Doğum kontrol hapı kullanacaksanız ilk kürtaj sonrası adetten sonra birinci günden itibaren kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir. Bazı hastalarda kürtaj sonrası hiç ağrı olmayabilir.
Genellikle bir kutu antibiotik kulanıllması uygundur. Ağrı olursa ağrı kesici ilaç kullanılabilir. İstisnai durumlarda kanama önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri