Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Bakliyatlar, kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi besin değeri yüksek gıdaları ifade eder. Bakliyatlar, uzun süre saklanabilen ve çeşitli yemeklere dönüştürülebilen pratik ürünlerdir. Ancak bakliyatların da bozulma ve böceklenme riski vardır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir. Böceklenen un elenerek de temizlenebilir.
Cam kavanozda olan ve ağzının kesin kapalı olduğuna inandığımız bakliyat kurtlanıyor ise güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Güneş ışığı, nem gibi faktörler bakliyatın kurtlanmasına neden olmaktadır. Bakliyat kurtlanması kış aylarına oranla yaz aylarında daha sık rastlanan bir durumdur.
İlgili 21 soru bulundu
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
peki bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz? aldığınız bakliyat ürününü paketinden çıkarmadan direkt -18 derecede dondurucuya atın, 1-2 gün sonra çıkarın.
Depolama koşulları Bakliyat ürünleri, nemli ve sıcak ortamlarda özellikle kurtçuklar ve güveler için çekici olabilir. Eğer depolama alanında nem veya sıcaklık kontrolü eksikse, bu zararlılar ürünlerin içine girebilirler ve çoğalabilirler.
Kurtlanan Pirinç Yenir Mi? Öncelikle, pirinç gibi bakliyat paketlerinin altında tozlanma varsa, bu paketler alınmamalıdır. Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir.
Bakliyatlarınızı güvelerden korumak için, kavanozların içerisine bir adet defne yaprağı yerleştirin. Çünkü güveler, defne yaprağı kokusundan hiç hoşlanmaz. Defne yaprağı tahıl ve bakliyatlar için çözüm olsa da, çay ve kahve kavanozlarına konduğunda bu malzemelerin kokusunu değiştirebilir.
Evinizin her tarafı güveler ile dolduysa işe ilk olarak sirkeli su ile başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarındaki tüm eşyaları çıkarın. Sonra 1 ölçü sirke ile suyu karıştırın. Daha sonra dolapların içerisini sirkeli su ile güzel bir şekilde temizleyin.
Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin
Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Özellikle sıcak havalarda her yeri saran bakliyat böcekleri kelebeğe benzerliği ile bilinen bir canlıdır. Kelebekten farklı olarak etrafta uçuşan bu rahatsız edici bakliyat böcekleri kahverengi tonlarındadır ve geceleri ortaya çıkarak kelebeklerden farklı bir yaşam sürerler.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Gıdalar hazırlanma sürecinde farklı bakteriler üretebiliyor. Gözle görülmese de, her gıdanın içerisinde bakteri bulunuyor. Bakteriler hava ortamlarına ve saklanma durumlarına göre çoğalabiliyor. Bakterilerin yumurta bırakmaya başlaması durumunda, kurtlanma gözlemlenebiliyor.
Zamanı geçen ve yemeklerin iyi şekilde saklanmaması sonucunda, kurtlanma görülebiliyor. Yiyeceklerin en iyi şekilde saklanması gerekiyor. Ağzı açık ve dışarıda olan yemekler, kısa süre içinde havayla temasa geçerek bakteri üretecektir. Kurtlanma durumuna önlem almak için yemeklerin iyi saklanması gerekir.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
1. İçinde veya üzerinde kurt oluşmak, kurt üremek: “Kirazlar kurtlanmış.” “Peynir kurtlandı.” Çürümüş, sineklenmiş, kurtlanmış, kokmuş bir su… (Refik H.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Aslında kuru bakliyatların raf ömrü sınırsızdır. Eğer bakliyatlarınız böcekleniyorsa saklama yönteminizde bir sıkıntı var demektir. Bakliyatları kuru ve nem almayan ortamlarda havasız bir şekilde saklamanız gerekmektedir.
Baklagiller Sonsuza Kadar Dayanmaz
Bazıları fazladan uzun bir ıslatma süresi vermenin onları hayata döndürmeye yardımcı olabileceğini öne sürse de pişirme süresi artırılsa bile, kilerinizde birkaç yıldır duruyorlarsa biraz sert kalabilir.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri