Yaprakları saplardan ayırın ve hava geçirmez bir kapta saklayın. Sapı atın ve tüm yaprakları plastik bir fermuarlı torbada veya hava geçirmez bir kapta saklayın. Düzgün saklandığında, kurutulmuş defne yaprakları 1 yıla kadar tazeliğini korur.
Örneğin, kurutulmuş baharatlar, kurutulmuş bitkilerden daha uzun süre dayanma eğilimindedir ve baharat ne kadar bütün veya daha az işlenmiş olursa, raf ömrü de o kadar uzun olur. Kurutulmuş otlar genellikle 1-3 yıl dayanır.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir.
Taze defne yapraklarını hava almayan bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.
Öncelikle defne yaprakları yıkanıp kurutulur. Güneş gören bir alana (balkon veya teras gibi) temiz bir örtü serilir. Yapraklar birbirine değmeyecek şekilde örtünün üzerine dizilir. Kurutma işlemi ortalama 7-15 gün arası sürer.
İlgili 20 soru bulundu
Defne yaprağı, en iyi sonuçları yaz aylarında kurutarak elde eder. Bu nedenle defne yaprağı genellikle Haziran ve Temmuz aylarında kurutulur. Bu dönemlerde bitki yaprakları en taze, aromatik ve lezzetli olur.
Defne yaprağı çayı, antibakteriyel, antiviral, antifungal etkileri ile ateş, iltihaplanma, soğuk algınlığı, grip, öksürük, bulantı ve kusmanın kontrolünde yaygın tercih edilir. Ek olarak balgam söktürücü, burun tıkanıklığını giderici ve solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirici özelliklere sahiptir.
Defne yaprağı çayı, defne yapraklarının kaynatılması ile elde edilen bir çaydır. Defne yaprağı, taze veya kuru olarak kullanılabilir.
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır. Yapısı gereği kuru bir bitki olduğu için kolay bir şekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktır.
Seçtiğiniz metal kase veya tabağın içine birkaç parça defne yaprağı yerleştirin. Ateş kaynağınızı (çakmak veya kibrit) kullanarak defne yaprağını ateşleyin. Yakılan defne yaprağını metal kabın içinde bırakın ve hoş kokunun yayılmasını bekleyin.
1 bardak suyun içine 2-3 defne yaprağını ekleyelim. Defne yapraklarını suyun içine ilave ettikten sonra ortalama 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demlenen çayı süzerek tüketebilirsiniz. Çayın tadını yumuşatmak için bal, şeker ya da limon ekleyebilirsiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Cam kavanozların dolumunu yaptıktan sonra ağzını sıkıca kapatıyoruz. Bu şekilde hava almayan yapraklar 1 yılı aşkın süre saklanabilir ve tüketilebilmektedir. Taze basım yaprak yapımında kesinlikle en taze yaprakların kullanılması gerekmetedir. Taze olmayan yapraklar sarma esnasında sıkıntı yaratmaktadır.
Defne yaprağının zararları kişiden kişiye değiştiği gibi kullanım sıklığı ve miktarı da zara verip vermediği konusunda önemlidir. Hamile ve emziren annelerin defne yaprağı tüketmesi zararlıdır. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum yollarına zarar vermektedir. Fazla kullanımı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Kırsalda yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olan defne yaprağı ile ilgili Bartın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bazı köylerde “kota” dolduğu gerekçesiyle defne yaprağı toplamak yasaklandı. Bartın'da kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yaprağı, ailelerin gelir kapısı oldu.
Defne yapraklarının kullanım alanı oldukça geniştir; Kurutulmuş defne yaprakları baharat olarak kullanıldığı gibi konservelerde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda defne yaprağı çiğ bir şekilde çiğnenerek de tüketilebilir.
Adaçayı ve defne yaprağının evde bulunan nazar, kötü enerjiden arındırarak ortamda bulunan kişilerin rahatlamasını sağlar. Defne yaprağı yakmak, ortamdaki kötü enerjiyi azalttığı için kişilerin daha dingin ve sakin hissetmesini sağlar. Özellikle stresli ortamlarda çalışanların kafalarının rahatlamasına yardımcı olur.
Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır. Günün Önemli Manşetlerini Kaçırmayın!
Ayaklar için birebir
Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ayak mantarını da iyileştirici etkisi vardır. Defne yaprağını ayakkabınıza koyduğunuzda tabanlarınızdan gelen faydayı hissedeceksiniz.
Defne yaprağı çayı sağlığa oldukça faydalıdır. Özellikle doğru yöntemler ile demlenen bu defne yaprağı çayı düzenli olarak tüketilmelidir.
Defne Yaprağı 1 kg Fiyatı 149,87 TL.
Yapraklarını hiçbir mevsim dökmediğinden dolayı istenildiği zaman yaprakları toplanabilir. Ancak defne yaprağının kendine has aromasının en yüksek olduğu dönem mayıs ayı ile ekim ayı arasındaki dönemdir.
Ürünü elde edebilmek için defne yaprakları su buharı distilasyonu ile yağa çevrilebilir. Bunun için öncelikle kaliteli defne yaprakları seçilmelidir. Yapraklar öğütüldükten sonra, bir buhar distilasyon cihazında buharlaştırılır ve buhar, yağ damıtma tesisine yönlendirilir. Böylece, defne yaprağı yağı elde edilir.
Salatalarda, ana yemeklerde ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılan defne yaprağı iyi bir antioksidan içerir. Stres ve sıkıntı içerisindeyseniz defne yaprağı çayı sakinleştirici özelliği taşır. Öte yandan Defne yaprağı, böbrekler için doğal bir iyileştiricidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri