TDK sözlüğüne göre; Türkçeye Arapçadangeçen acayip;"Sağduyuya, göreneğe, olağana aykırı, garip, tuhaf, yadırganan, yabansı"demektir. Acayip kelimesi, şaşma durumunu anlatan bir söz olarak da kullanılır.
Özellikle kimsesiz ve zavallı kişiler için garip insan kelime grubu kullanılmaktadır. Herhangi bir durum adına çaresiz kalmış insanlar bu gruba girer. Yardıma ihtiyacı olan ve üzüntü duyan kişiler olarak da ifade edilebilmektedir.
Garip adlı şiir kitabında yer alan önsözle şiir anlayışlarını dile getirmişlerdir. Bu anlayış, kendilerine kadar gelen şiir anlayışlarından farklı ve içinde yaşadıkları topluma yabancıdır. Bu anlayışları tuhaf karşılandıkları için garipsendiler. Bundan hareketle kendilerine “Garip” ismini verdiler.
Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
Garibin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Garip kelimesi çift anlamlı olduğu için her iki anlamına da ait olan eş anlamlı sözcükler vardır. İlk anlamına ait olan eş anlamlıları; tuhaf, acayip ve gülünçtür. İkinci anlamına ait olanlar; zavallı, yabancı ve acınasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Garip akımı 1940 yıllarında ortaya çıkmıştır. Bu akım şiirin biçim yönünden serbest şiire doğru ilgi oluşması ile meydana gelmiş ve birinci yeniciler şiirlerde tüm kural ve belirli kalıplara karşı çıkmışlardır. Türk Edebiyatının renklerinden olan Garip Akımı Birinci Yeni Şiir olarak da adlandırılmaktadır.
garip - Nişanyan Sözlük. Arapça ġrb kökünden gelen ġarīb غريب “yabancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ġaraba غرب “ayrıldı, uzaklaştı, yola gitti” fiilinin faˁīl vezninde sıfatıdır.
Arapçada çoğul kelimeler sözcüklerin kök ve gövdelerinden türetilir. O kelimelerden biri olan gureba, garip sözcüğünün çoğuludur. Genellikle kimsesizler, himaye edilmeye ve yardıma muhtaç olan kimseler gureba olarak tanımlanır. Bu kelime Osmanlı askeri teşkilatında terim anlamında kullanılmıştır.
Bir şey tuhafsa ya da diğer anlamı ile zavallı ise garip olarak adlandırılabilir.
Gurebâ kelimesi sözlükte “yabancı, kimsesiz, evinden uzakta bulunan kimse” mânasına gelen garîbin çoğuludur. “Altı bölük” de denilen kapıkulu süvarilerinin en alt iki sınıfını oluşturduklarından bunlara “aşağı bölükler” adı da verilir.
Murabba (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır.
Arapçadan aldığımız "Gureba" sözcüğü aslında "Garip" kelimesinin çoğulu olup "Garipler" demekmiş. "Garib (garip)" Arapçada "yabancı" anlamında olup dilimize "fakir, düşkün, kimsesiz" anlamıyla geçmiş.
Öz: Garip kelimesi Türkçeye Arapçadan geçtikten sonra yüzyıllardır Türk edebiyatı metinlerinde yaygın bir şekilde kullanılıp yerlileşmiştir.
Görünmez alem, göz önünde olmayan, hazır bulunmayan, nerede olduğu bilinmeyen anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle gayip şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gaip şeklinde olmalıdır.
Akım ismini, üç şairin şiirde sürüp gitmekte olan aşırı duygusallığa, şairaneliğe, basmakalıp söyleyişe karşı çıkan şiirlerini topladıkları “Garip” (1941) adlı kitaptan alır.
Garip akımında henüz şiirde işlenmemiş olan konular anlatılır. Garip akımında halk şiirinden faydalanılmıştır. Şiirlerde genellikle anlam ve söz oyunlarına yer verilir. Garip akımında yaşama duyulan bağlılık ve sevinç şiirleri yansımaktadır.
Garip Akımı Temsilcileri
Bunlar Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday'dır. Bu üç samimi arkadaş, Varlık dergisinde yazmışlardır. Onları diğerlerinden ayıran, ölçü ve uyak kullanmadan şiir yazmalarıdır. Kendileri bu akıma dahil olan şiirlerini Garip adındaki bir kitapta toplamışlardır.
Hukuk terimi olarak gaiplik; bir kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması ya da kendisinden uzun bir müddet haber alınamaması neticesinde hakim kararı ile kişiliğine son verilmesidir. İşte hakkında bu hukuki işlem tesis edilmiş olan kimseye "gaip" denir.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
En güzel kız bebek isimleri, en güzel erkek bebek isimleri araştırmalarını hız kesmeden sürdüren anne baba adayları ise son kararı Elgin isminin anlamını öğrendikten sonra veriyor. Elgin isminin anlamı ise şu şekilde; Garip, yabancı, gurbette yaşayan.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan garip kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan garip kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Izdırap, kalpte hissedilen derin acı, üzüntü ve keder manasına gelirken, muzdarip da acı çeken, ızdırap duyan, kederli ve hüzünlü demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Zavallı kelimesi ''zeval'' sözcüğünden türetilmiştir. Zeval, nihayete erme, helak olma ve tamamlanma anlamına gelirken, zavallı kelimesi de umutları tükenmiş, aciz ve kimsesiz demektir. Bu kelime ekonomik açıdan zor şartlar altında olup yaşam mücadelesi veren kişiler için de kullanılır.
[1] Kahve vb. şeyleri kavurma. [2] Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve satan yer. [3] (edebiyat) Divan edebiyatında bir gazelin her beytinin başına üç dize katılması durumu, beşleme.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri